Točka zdravja

Urgentna urinska inkontinenca

Urinsko inkontinenco lahko najbolje opišemo kot skupek nepravilnosti v urinarnem traktu, katerih posledica je nezmožnost normalnega izločanja urina, ki se opazi kot uhajanje urina. Kot so lahko različni vzroki imamo tudi različne tipe urinske inkontinence. Urgentna urinska inkontinenca je najpogostejši vzrok inkontinence v starosti. Pogosto jo povezujemo s prekomerno aktivnim sečnim mehurjem, ki se krči tudi takrat, ko se ne bi smel (na primer, ko je napol prazen). Urgentno urinsko inkontinenco oseba prepozna kot občutek nenadnega siljenja na vodo, ki ga je težko odložiti. Čeprav pohiti na stranišče, ji pogosto že na poti voda uide. Uhajanje urina se zgodi ob različnih časih, tako podnevi kot ponoči. Zdravljenje te oblike urinske inkontinence se lahko izvaja na različne načine, najuspešneje s pomočjo treninga sečnega mehurja, elektrostimulacije ali z zdravili.


Trening sečnega mehurja je lahko zelo uspešna metoda s katero do določene mere povečate zmogljivost sečnega mehurja a le, če boste dovolj vztrajni. Izvajate ga tako, da se ob pritisku na vodo ustavite, umirite, mogoče prekrižate noge, mislite na nekaj drugega in tako poskusite počakati, da krč mehurja izzveni. Cilj treninga mehurja je, da boste hodili na vodo le vsakih 2 do 3 ure in ne pogosteje. Osebe z urinsko inkontinenco pogosto ravnajo napačno s tem, da omejujejo vnos tekočine, zato poskrbite, da boste popili vsaj 1 liter tekočine čez dan.


Za zdravljenje urgentne urinske inkontinence imamo na voljo v lekarni tudi zdravila, ki jih izdamo po predložitvi zdravniškega recepta. Zdravila povzročijo relaksacijo sečnega mehurja, zato jih strokovno imenujemo urospazmolitiki. Večina izmed njih deluje na muskarinske receptorje, ki se nahajajo tudi v drugih tkivih oziroma organih, zato se lahko pojavijo antiholinergični neželeni učinki. Najbolj pogosti so suha usta, motnje akomodacije vida, utrujenost, glavobol, zaprtje. Novejše zdravilo, namenjeno zdravljenju urinske inkontinence ne spada v to skupino, zato je lahko primerna izbira pri bolniku, ki ne prenaša antiholinergičnih neželenih učinkov. Se pa moramo zavedati, da tudi to zdravilo ni brez neželenih učinkov. Pri njem so pogoste okužbe sečil ter tahikardija. Ob morebitnih težavah z neželenimi učinki velja napotek kot tudi pri ostalih zdravilih – pogovorite se z vašim zdravnikom. Velikokrat se jim je možno z zamenjavo zdravila izogniti ali jih vsaj omiliti. 


Zdravila morate redno jemati in ne prenehajte, četudi takoj ne boste opazili pozitivnih sprememb. Včasih je namreč treba počakati nekaj tednov, da se učinek zdravila popolnoma izrazi. Seveda je tudi nato potrebno zdravilo redno jemati. 


Prizadeti o težavah pri obvladovanju zadrževanja seča pogosto ne želijo govoriti zaradi občutka sramu. Upoštevajte, da gre za znan in pogost problem, ki je lahko rešljiv ali vsaj ustrezno obvladljiv. Po pomoč se lahko obrnete v lekarno, kjer vam lahko ustrezno svetujemo, ne samo glede pravilne uporabe zdravil. Posredujemo vam nekatere nefarmakološke nasvete, s katerimi boste prav tako lahko omilili težave, kot je omejitev uživanja živil, ki dražijo mehur ali povečajo izločanje seča in tako poslabšajo stanje bolezni (pijače, ki vsebujejo kofein: kava, čaj, alkoholne in gazirane pijače, sladkor, začimbe, kislo sadje, čokolada). Prenehati morate kaditi. Priporočljivo je zmanjšanje prevelike telesne teže, saj masa trebuha pritiska na sečni mehur. Strah pred neprijetnim vonjem, ki bi se utegnil širiti okrog njih je pogosto izražen pri osebah, ki jim uhaja urin. Kot rešitev vam lahko ponudimo enega izmed različnih kvalitetnih higienskih pripomočkov, ki so nadvse vpojni in preprečujejo širjenje neprijetnih vonjav. 
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj