Točka zdravja

Urinski testi za ugotavljanje nosečnosti

HCG, uporaba testa, vpliv dejavnikov na rezultat, lažno negativen ali pozitiven test, način izvedbe,...

S pomočjo urinskih testov za ugotavljanje nosečnosti lahko pride uporabnica hitro in enostavno do potrditve želenega pričakovanja ali ovržbe skritega strahu. Delovanje testov, ki se dobijo v lekarni, je dokaj preprosto ter temelji na encimsko-imunološkem principu. Nosečnost potrdijo z detekcijo humanega horijevega gonadotropina (HCG) v urinu. To je hormon, ki ga med nosečnostjo izloča razvijajoča se posteljica. Izločanje hormona se začne po ugnezdenju jajčeca v steno maternice, kar se običajno zgodi sedem dni po oploditvi.

Uporaba testa pred tem je nesmiselna, saj ne more prikazati realnega rezultata. Čeprav proizvajalci nekaterih, bolj občutljivih, testov zagotavljajo potrditev nosečnosti štiri dni pred pričakovano menstruacijo, je zanesljivost vprašljiva. Domneva se, da pri približno 10% nosečnosti prvi dan izostanka pričakovane menstruacije v maternici še ni ugnezdenega oplojenega jajčeca. Poleg tega je vrednost HCG v urinu v obdobju, ko se testi praviloma uporabljajo, to je v prvem tednu izostanka menstruacije, lahko precej spremenljiva in se giblje med 12mIE/ml ter 2500mIE/ml. Občutljivost testov na HCG se običajno giblje med 25mIE/ml in 100mIE/ml. V primeru negativnega rezultata ter odsotnosti menstruacije je tako bolje počakati kak dan ter test ponoviti proti koncu sedemdnevnega obdobja od izostanka pričakovane menstruacije.

Zavedati se moramo, da lahko nekateri dejavniki vplivajo na rezultat testiranja. Glede na prej omenjena dejstva ni težko razumeti, da prej ko test uporabimo, večja je verjetnost lažno negativnega rezultata.

Lažno negativen rezultat lahko dobimo v primeru prisotnosti ostanka mila v kozarcu, ki ga uporabimo za zbiranje urina ali, če urin shranimo v hladilniku in ga uporabimo pozneje, ne da bi ga ogreli na sobno temperaturo.
Do lažno pozitivnega rezultata pride redkeje. V primeru, če je žena v roku zadnjih osmih tednov splavila ali rodila, je HCG še vedno prisoten v telesu. Prav tako lahko dobimo lažno pozitiven rezultat ob zdravljenju zmanjšane plodnosti z določenim zdravilom, ki kot učinkovino vsebuje HCG. Uporaba kontracepcijskih tabletk na rezultat testiranja ne vpliva.

Na rezultat testiranja nedvomno vpliva način izvedbe, zato si je potrebno natančno prebrati proizvajalčeva navodila. Če ni drugače označeno na testu, je treba uporabiti prvi jutranji urin. V primeru, da lahko uporabimo kateri koli urin, pa je dobro upoštevati dejstvo, da lahko z vnosom večjih količin tekočine urin razredčimo do te mere, ko test HCG-ja več ne bo zaznal. Temu se izognemo tako, da 4 do 6 ur pred uriniranjem zaužijemo čim manj tekočine.

V primeru negativnega rezultata ter ob izostanku menstruacije (sedem dni ali več) je najbolje, da obiščete osebnega zdravnika oziroma ginekologa.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj