Točka zdravja

Utrujene in razdražene oči

Prehrana, zaščita pred soncem, oči med delom, zdravniški pregledi, samopomoč,...

Oči so ogledalo duše. Kratek pogled v oči nekega človeka je pogosto dovolj, da ugotovimo v kakšnem duševnem oziroma telesnem stanju je ta oseba.

Veliko ljudi občasno opaža neprijeten občutek, bolečine v očesu ali okoli njega, rdečino, skelenje, srbenje in občutek peska v očeh. Težave so pogostejše pri ljudeh, ki veliko delajo z računalnikom in so izpostavljeni umetni svetlobi. Prav tako se tudi bolezni oči z leti stopnjujejo, vid pa posledično slabi. Že s preprostimi ukrepi lahko težave ublažite ali preprečite in ohranjate dober vid.

Pazite na prehrano

Prehrana je vir številnih bolezni, zato je zdrava prehrana prvi korak tudi k dobremu vidu. Uživajte živila bogata z omega - 3 maščobnimi kislinami, kot sta losos in skuša, uporabljajte olivno olje, uživajte hrano, polno antioksidantov. Špinača, brokoli, listnata solata in druga zelena zelenjava vsebujejo veliko luteina in zeaksantina. Ti dve snovi učinkovito preprečujeta nastanek sive mrene in rumene pege. Za zdrave oči zato uživajte čim več tovrstne zelenjave.

Če želite, da bo vaš vid oster, uživajte tudi veliko sadja, kot so borovnice, pomaranče, češnje in slive. Te vsebujejo veliko antioksidantov in pomagajo uničevati proste radikale. Ti so velikokrat posreden vzrok za slab vid in sivo mreno. Proti sivi mreni se lahko bojujete tudi s hrano, ki vsebuje vitamin C, E in betakaroten. Prav tako pa ne pozabite na cink, folno kislino in vitamina B6 ter B12. Najbolj znano živilo za dober vid pa je korenje, ki vsebuje veliko betakarotena in pektina.

Zaščitite oči pred soncem

Izpostavljenost oči soncu lahko povzroči sivo mreno in slepoto v starosti, zato svoje oči primerno zavarujte pred soncem. Najbolj učinkovita so sončna očala, ki morajo oči varovati tudi pred UV-žarki.

Pazite na svoje oči tudi med delom

Čeprav celodnevno gledanje v zaslon dolgoročno ne škodi vašim očem, pa lahko povzroči utrujene ali suhe oči. To lahko preprečite s pravilnim sedenjem. Zaslon naj bo nekoliko pod linijo vašega vida. Nikar ne sedite preblizu zaslona ali pa tako daleč, da se morate naprezati, da vidite tekst na ekranu.

Redno hodite na preglede

Pregled oči in vida je potreben v vseh starostnih obdobjih. Po 65. letu pa je pregled oči potreben vsako leto, saj se s starostjo izjemno poveča tveganost za očesne bolezni.

Kako si lahko pri utrujenih očeh pomagamo sami?

Pri težavah z utrujenimi očmi si lahko pomagate tudi tako, da veliko mežikate, se čim več gibate na svežem zraku, pijete dovolj tekočine in se izogibate cigaretnemu dimu. Mnogi ne vedo, da s telesno dejavnostjo urijo tudi očesne mišice. Čim bolj so oči prekrvavljene, tem bolje so tudi preskrbljene z vsemi potrebnimi vitalnimi snovmi, ki so potrebne za dober vid. Pomagate si lahko tudi z »umetnimi solzami«. V lekarni je veliko pripravkov, ki se dobijo brez recepta, farmacevt pa bo glede na vaše težave dodal tudi nasvet!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj