Točka zdravja

Utrujeni v pomlad - paradoks ali realnost?

Utrujenost je pogosta težava, ki ji pogosto ne damo pravega pomena in jo velikokrat spregledamo. Najpogosteje se  pojavlja v najbolj ustvarjalni življenjski dobi, med 20. in 40. Letom. Pogostejša je predvsem ob prehodu letnih časov. 

Kaj je utrujenost?
Utrujenost se pojavi vedno, ko smo telesno ali duševno preobremenjeni. Seveda moramo ločiti ali gre za kratkotrajno utrujenost ali utrujenost, ki se kar vleče in ji ni videti izboljšanja. 
Kratkotrajna utrujenost namreč ni zaskrbljujoča, saj je normalen pojav po telesni ali duševni obremenitvi, ko organizem preprosto potrebuje svoj počitek; čas za regeneracijo. 
Človeško telo si lahko namreč slikovito predstavljamo kot mobilni telefon z vsemi tehničnimi zmožnostmi in dovršenostjo, vendar mu za to »enkratnost« moramo vsakih nekaj dni napolniti baterijo. Tudi naše telo potrebuje po vsakem naporu dejavnost, ki mu povrne moči. To ni nujno ležanje ali spanje, lahko je katerokoli opravilo, ki nam da nov zagon in v njem uživamo. 

 

Kdaj lahko govorimo, da smo kronično utrujeni? 
O sindromu kronične utrujenosti govorimo, če utrujenost traja več kakor šest mesecev in ni posledica telesne bolezni, duševne motnje ali hudih telesnih naporov. Gre za težko stanje, ki človeka povsem onesposobi za vsakodnevne dejavnosti: delo v službi in doma, druženje z znanci, konjičke, načrtovanje aktivnosti,…

 

Kakšni so simptomi kronične utrujenosti in kaj opazimo? 
Taka oseba nima več nobene energije in je popolnoma izčrpana. Pomemben pokazatelj, da res gre za kronično utrujenost je ta, da stanja ne izboljša niti počitek, niti spanje. Pojavijo se bolečine v žrelu, mišicah, sklepih, prisotne je lahko pogost glavobol, povečane so lahko tudi bezgavke. Posameznik je razdražljiv, se težko zbere, spomin mu peša, zaradi nespečnosti in napetosti pa zjutraj težko vstane. Slej ko prej se pojavi tudi čustvena izčrpanost, hladen in brezoseben odnos do drugih ljudi, slaba samopodoba in slabša uspešnost na vseh področjih. Posledično se lahko pojavijo zlorabe in odvisnosti od alkohola, tudi zdravil ali drog, pa tudi nekatere psihične težave in psihosomatske motnje lahko nastopijo.

 

Zakaj pravzaprav nastopi kronična utrujenost? 
Splošno prepričanje je, da človek, ki prekipeva od energije ne more biti utrujen. In prav ta teza je napačna in ne drži. Kronična utrujenost vodi namreč v izgorelost. In izgorijo prav takšni ljudje, ki ves svoj trud usmerijo v neko delo in se izčrpavajo do te mere, da izrabijo telesno, miselno in čustveno energijo. Ob tem pozabijo, da je potrebno tudi izpreči in vzpostaviti »prazen tek«, da se duša in telo razbremenita in odpočijeta. 

 

Kaj lahko storimo, da kronično utrujenost preprečimo?
Preprečevanje nastanka kronične utrujenosti ima izreden pomen. Da do nastanka utrujenosti sploh ne bi prišlo, je nujno, da imamo v življenju jasne cilje in vrednote. Poznati moramo svoje telo, biti iskreni in kritični do svojih zmogljivosti. Ljudje smo enkratna bitja. Vsak nosi s seboj kopico čudovitih lastnosti, ki jih žal velikokrat zabrišejo lažne predstave o vlogi našega bivanja v nekem okolju. Na vsak način želimo ugajati idealu, ki si ga pogosto zarišemo povsem neskladno z našim poslanstvom in sposobnostmi. Samo poglejmo, kako se počutimo ob vsakodnevnih reklamah, ki nam pogosto vsiljujejo izkrivljeno predstavo o življenju. 
Ne gre zgolj za to, da nam prodajajo, kaj bi za srečo morali imeti, pač pa nam prodajajo tudi, kako bi se morali počutiti. A v vsem vrvežu ni sledu o miru, v naglici in stiski s časom, pozabljamo tudi na prijaznost in človečnost. In vsi ti razkoraki med realnostjo in iluzijami lahko vodijo tudi v utrujenost in naveličanost!
Zato se moramo večkrat ustaviti in prisluhniti svojemu telesu. Vsekakor je najbolje, da si vzamemo nekaj časa samo zase. Velja, da je za ravnovesje potrebno tretjino toliko razbremenitve kot je naprezanja. Torej vikend ni brez pomena. Nikakor ne govorimo zgolj o počitku in spanju, pač pa o sprostitvi - delamo tisto, kar nas veseli! In če kakšen dan lenarimo, delajmo to brez slabe vesti! Kajti zavedati se moramo, da naše telo prav dobro ve, kdaj je utrujeno in to tudi jasno sporoči. Hudo pa je, ko zaradi preobilice dela in vsakodnevnega stresa, telesu ne prisluhnemo ali ga celo preslišimo.

Kaj pa pomladanska utrujenost?
Pomladanska utrujenost vsekakor ni bolezen, pač pa stanje organizma, ki se pojavi ob menjavi letnega časa in ob nastopu menjave vremena. Moč sončnih žarkov se spomladi poveča, temperature se zvišajo, zato bi pričakovali, da se bomo počutili bolje. In je na nek način utrujenost celo paradoksna. Vendar pa se mora človeško telo vsem tem naravnim spremembam prilagoditi. Zato se  posledično razširijo žile, pretok krvi se poveča in presnova organizma se pospeši. Vse to je za telo velik napor, poraba energije se celo poveča, mi pa je imamo v primanjkljaju in zato telo zapade v stanje utrujenosti. Vendar se pomladanska utrujenost poslovi, ko se telo uskladi z nastalimi spremembami. In takrat zares nastopi odlično počutje.

 

Nam lahko pomoč ponudijo tudi Pomurske lekarne?
Zagotovo lahko tudi v lekarni najdemo pomoč v boju z utrujenostjo. Predvsem so dobrodošla mikrohranila, kot so selen, cink, železo, magnezij, baker, kalcij in vitamini skupine B. Še posebej v pomladnih mesecih, ko želimo zapolniti primanjkljaj mikrohranil. Prav tako se priporoča uživanja koencima Q10 in ginsenga, ki sta zakladnici energije in moči.

V pomoč nam je lahko tudi homeopatija, pa tudi v Bachovih cvetnih esencah bi lahko poiskali pomoč in so prav tako na voljo v lekarni brez recepta. Bachova cvetna terapija telesu povrne ravnovesje. 

 

Zagotovo ni realno pričakovati, da nas bo rešil čudežni eliksir, s katerim bo vsa naša utrujenost izginila, pa tudi ne, da ne bomo nikoli utrujeni! A z zdravim načinom življenja in razmišljanjem smo tudi utrujenosti lahko kos. In če si ob vsem delu znamo in zmoremo vzeti tudi čas za počitek, klepet in dobro misel, smo na pravi poti, da bo pomad prečudovita!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj