Točka zdravja

V boj z alergijo s homeopatijo

Pojavljanje alergij je že nekaj let v porastu. Glede na razpoložljive podatke WHO (Svetovne zdravstvene organizacije) zavzemajo alergije četrto mesto na svetovni lestvici bolezni.
Prav tako so raziskave pokazale, da za alergijskim rinitisom oboleva nekje 20 % ljudi v razvitem svetu, pri 13 – 38 % bolnikov, ki se ne zdravijo, pa se pozneje razvije alergijska astma.
Alergijski rinitis ali seneni nahod je zelo pogosta alergijska bolezen, ki je dedno pogojena, za njen nastanek pa je ključnega pomena okolje, v katerem živimo. Povzročitelji (alergeni) sezonskega oz. senenega nahoda so v spomladanskem času večinoma pelodi trav in dreves (po alergenski moči si sledijo: pelod breze, leske, jelše), v poletnem času so alergeni pelodi plevelov in zeli (navadni pelin, trpotec, ambrozija), jeseni pa predvsem pelodi plevelov in plesni. V teh primerih govorimo o sezonskem alergijskem nahodu.

Simptomi:
Če preobčutljivi ljudje pridejo v stik s cvetnim prahom, lahko to pri njih povzroči alergijsko reakcijo. Pri alergijskem rinitisu bolnik opazi srbenje nosu, ki se širi tudi v žrelo, srbi lahko tudi ustno nebo, pojavi se kihanje, ki je velikokrat zelo intenzivno in noče izzveneti, značilen voden izcedek iz nosu, nabreklost nosne sluznice, lahko tudi zamašen nos, zelo pogosto se razvije tudi alergijsko vnetje oči s srbenjem in solzenjem (konjunktivitis) ter rdečino v očeh. Ker so sluznice nabrekle, prihaja do pocejanja v žrelo, kar povzroča kašelj, pri mnogih pa je izražena tudi napetost in pritisk v nosu, glavi in ušesih, kar ima za posledico krvavitve iz nosu. Bolnike poleg nosnih simptomov pogosto spremljajo tudi utrujenost, zaspanost, razdražljivost in glavobol.
In večina ljudi, ki se sooča s težavami, se najprej oglasi v lekarni, kje lahko ponudimo tudi homeopatska zdravila.

Pomoč s homeopatijo?
Homeopatija lahko pomaga lajšati tovrstne težave takoj, ko se pojavijo bolezenski znaki. Pri tem lahko glede na simptomatiko izbiramo med množico homeopatskih zdravil. Homeopatska zdravila ne povzročajo sedacije (zaspanosti), ki je znan stranski učinek številni antihistaminikov, ki se uporabljajo  z zdravljenje alergij v uradni medicini.  Homeopatija se uporablja tako za preprečevanje alergij kot zdravljenje že nastalih simptomov. Homeopatija je brez kontraindikacij in se lahko uporablja sočasno z zdravili uradne medicine v vseh starostnih obdobjih.

Po čem poseči ?

  • Allium cepa je zdravilo izbora, kadar je značilen simptom pekoč izcedek iz nosu in blage solze iz oči. To pomeni, da je nosni izcedek agresiven, tako da lahko prihaja do pordelosti ali celo do ranic v nosu in zgornji ustnici. Tudi oči se solzijo, vendar le te niso agresivne in ne pečejo. Značilno za zdravilo Allium cepa je tudi to, da se simptomi izboljšajo na svežem zraku.
  • Euphrasia se uporablja, kadar pa so, nasprotno kot pri Allium cepi, solze pekoče, nosni izcedek pa blag.
  • Sabadilla je primerna, kadar se pojavlja značilna srbečica s krčevitimi napadi kihanja. Srbi predvsem žrelo, iz nosu teče, oči so pordele in se solzijo, pojavi se pritisk v nosnem korenu in glavobol v predelu oči. Značilno je tudi to, da je pogosto ena nosnica zamašena, druga pa prehodna.

Seveda je na voljo še veliko več homeopatskih zdravil, ki so lahko dobrodošle pri alergijskih težavah (Luffa, Sticta pulmonaria, Kalium jodatum,...) in zato je prepoznavanje in opis simptomov še kako pomemben. Ob tem pa seveda nepogrešljiv nasvet farmacevta, ki doprinese k učinkovitemu zdravljenju.
In tako se lahko nadejamo lepih pomladnih dni brez nadležnih alergij.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj