Točka zdravja

V boju z vrtoglavico

Vrtoglavica sama po sebi ni bolezen, ampak je simptom neke druge, primarne zdravstvene težave. Nekateri ljudje z besedo vrtoglavost opisujejo omotičnost, nejasen občutek praznine, občutek slabosti ali šibkost, a le prava vrtoglavica povzroča občutek gibanja ali vrtenja.

ZNAKI IN SIMPTOMI

Značilnost vrtoglavice je občutek vrtenja, občutek, da se vrtimo mi sami ali vse okoli nas. Bolnik ima občutek, da je močno prizadet, in njegove življenjske funkcije so ovirane. Lahko nastopi reakcija, ki se kaže s slabostjo, bruhanjem, potenjem in bledico, pojavi se strah, ki težave še stopnjuje. Vrtoglavica lahko traja le nekaj trenutkov ali pa ure ali celo dneve dolgo. Bolnik z vrtoglavico se včasih bolje počuti, če mirno leži, vendar se lahko nadaljuje tudi, če bolnik povsem miruje. Pri kroničnih in ponavljajočih se težavah z vrtoglavico se omenjeni znaki zmanjšajo, pojavi pa se nezadovoljstvo, izguba zaupanja, sumničavost, moteno osebno življenje in zmanjšana motiviranost za delo.

VZROKI

Telo zaznava lego in nadzira ravnotežje z ravnotežnimi organi, ki ležijo v notranjem ušesu. Te organe živci povezujejo z določenimi možganskimi predeli. Vrtoglavico lahko povzročajo nenormalnosti v ušesu, v živcih, ki povezujejo uho z možgani, ali v možganih samih. Vrtoglavica je lahko povezana s težavami z vidom ali z nenadnimi spremembami krvnega tlaka.

Veliko bolezni lahko vpliva na notranje uho in povzroča vrtoglavico. Med njimi so okužbe z bakterijami ali virusi, tumorji, nenormalen tlak, vnetje živca, uporaba alkohola, drog ali strupene snovi.

Najpogostejši vzrok vrtoglavice je kinetoza (morska bolezen), ki se lahko razvije pri vsaki osebi, katere notranje uho je občutljivo za določene vrste gibanja, npr. zibanje ali sunkovito gibanje. Taki ljudje se lahko počutijo še posebno vrtoglavo v vozečem avtomobilu ali gugajočem se čolnu.

Menierova bolezen povzroča nenadne, epizodične napade vrtoglavice skupaj z zvonjenjem v ušesih in napredujočo naglušnostjo. Napadi navadno trajajo od nekaj minut do več ur, pogosto jih spremljata huda slabost in bruhanje.

Notranje uho komunicira z možgani po živcih. Predel v zadnjem delu možganov nadzoruje ravnotežje. Kadar je preskrba tega možganskega predela s krvjo nezadostna (slaba prekrvavitev), ima bolnik več simptomov, med drugim tudi vrtoglavico.

Starejši ljudje ali tisti, ki jemljejo zdravila za bolezni srca ali zvišan krvni tlak, lahko postanejo vrtoglavi, kadar nenadoma vstanejo. Ta vrsta vrtoglavice je posledica kratkotrajnega padca krvnega tlaka. Navadno traja le nekaj sekund in jo lahko včasih preprečimo tako, da vstajamo počasi ali da nosimo kompresijske nogavice.

Čedalje več ljudi jemlje več zdravil, zato se lahko nemalokrat zgodi, da so prav zdravila vzrok za vrtoglavico, še posebej če jih jemljemo več hkrati. Tako so lahko nekateri antidepresivi, če jih na hitro prenehamo jemati, pa tudi zdravila za zniževanje krvnega tlaka, zdravila za normalno delovanje prostate in tista za inkontinenco ter tudi nekateri diuretiki so velikokrat vzrok zanjo.

Vzrok vrtoglavice se lahko skriva tudi v anksioznosti oziroma tesnobi, stresu, alergijah na hrano, dehidraciji, anemiji oziroma slabokrvnosti, nizkemu krvnemu sladkorju, motnjah delovanja ščitnice ter sladkorni bolezni.

KAKO SI POMAGAMO?

Prehranski primanjkljaji lahko pripeljejo do vrtoglavice ali pa povzročijo nekatera druga zdravstvena stanja, ki posledično povzročijo omotico. Pri vsakem bolezenskem stanju je pomemben zdrav način prehranjevanja in vrtoglavica ni nobena izjema. Poskrbite za več manjših obrokov čez dan, tako da bo raven vašega krvnega sladkorja čim bolj enakomerna.

Nekateri primeri vrtoglavice so povezani s pomanjkanjem vitaminov B kompleksa, zato v vašo prehrano vključite več zelenolistne zelenjave in rjavega riža, v lekarnah pa so na voljo tudi pripravki B kompleksa.

Vrtoglavica je včasih posledica slabšega krvnega obtoka v možganih. Za izboljšanje prekrvavitve v hrano vključite več česna in čebule. Prehranska dopolnila z Ginko bilobo pripomorejo k lajšanju težav z ravnotežjem, saj ta rastlina izboljšuje prekrvavitev v notranjem ušesu.

Če je vrtoglavica povezana s prekomernim delom, izčrpanostjo ali psihološkim stresom, vam pomaga ašvaganda, zelišče, ki pomirja in krepi živčevje. Že vrsto let se tudi ingver uporablja proti preprečevanju slabosti in vrtoglavice.

Če sami ne morete ugotoviti vzroka za vrtoglavico oziroma le-ta ne mine, se je najbolje posvetovati z zdravnikom, ki vam bo glede na vaše simptome in znake predpisal zdravilo na recept. Zdravljenje je odvisno od temeljnega vzroka vrtoglavice in ker je vzrokov veliko, je včasih spopad z vrtoglavico težaven. Vendar pa se da s pravim pogovorom tako pri zdravniku kot v lekarni z lekarniškim farmacevtom ogromno prispevati k uspešnemu zdravljenju in izbiri pravega pripravka za vašo težavo.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj