Točka zdravja

V počitniški kovček dodajmo tudi homeopatska zdravila

Nedolgo nazaj smo pisali o potovalni lekarni, ki smo jo dodobra napolnili s pripravki, ki nam lahko olajšajo marsikatero težavo. Za vse tiste, ki prisegajo na homeopatijo, bomo kovček dopolnili danes. Verjamem, da je nekaj prostora v kovčku še prostega.
 
Potovalna slabost nam lahko pokvari že začetek potovanja. Zato ne pozabimo na Cocculus, ki je odlično zdravilo, kadar se nas loti slabost, bruhanje, vrtoglavica. Izboljšanje občutimo pri mirnem ležanju in na svežem zraku. Najhujše poslabšanje pa občutimo ob nenadnih sunkovitih gibih. 
Tabacum nam bo pomagal, kadar je prisotna huda slabost in bruhanje z vrtoglavico, ki se poslabša ob najmanjšem premiku. Mrzel pot, bledica obraza je značilna simptomatika, ki jo izboljša svež zrak. Tabacum je odlična izbira pri morski bolezni. 
Če občutimo lakoto in se nam stanje izboljša po zaužitju hrane, posezimo po zdravilu Petroleum.
 
Če nam zagodejo opekline ali alergije so nepogrešljiva naslednja homeopatska zdravila: Apis mellifico uporabimo, ko je koža pordela, otekla in je prisoten srbeč in zbadajoč izpuščaj. Prija hlad.
Za Belladono se odločimo, kadar je opečena koža živo rdeča in seva vročino. Prisotna je lahko povišana telesna temperatura.
 
Pogoste težave so piki žuželk, ki jih bomo odgnali z repelenti (eterična olja limonske trave,…), v kolikor pa smo deležni pikov posezimo po Apis Mellifici, ki pomaga, kadar je koža pordela, otekla in boleča ter je stanje podobno piku čebele. V kolikor je mesto pika bledo in gre za točkast vbod (npr. pik klopa), posezimo po Ledum palustre.
 
V kolikor nastopijo prebavne težave, krči in driska so nepogrešljiva zdravila Arsenicum alba, po katerem posežemo, kadar gre za črevesne infekcije ali za  zastrupitev s hrano. Človek je bled, prija mu hladna voda po požirkih. Okoubaka se izkaže za odlično pomoč, kadar gre za neprenašanje klime, hrane,… Kadar je bilo vsega preveč (hrane, pijače, zabave,…) se poseže po Nux vomici.
 
Kadar se nas lotevata prehlad in slabo počutje izbirajmo med Aconitum, ki je odlična izbira pri prvih znakih slabega počutja, koža je suha, vročina raste. Ko se stanje izraža z znojenjem in visoko vročino po pravšnja Belladona
 
Ne pozabimo še na možnost poškodb, utrujenosti in ran. Nikakor naj ne manjka Arnica, ki je odlična, kadar smo pretiravali s fizično aktivnostjo in so mišice razbolele. Pravšnja je tudi ob poškodbah, udarninah, zvinih, ranah,… Ko nas boli križ ali gre za boležine oživčenih predelov posezimo po Hypericum.
 
Kako hraniti homeopatskon potovalno lekarno?
Zaščitimo zdravila pred svetlobo, vlago, elektromagnetnim valovanjem in sevanjem (vtičnice, elektro aparati, mobitel,…) ter močnimi vonjavami (parfumi, eterična olja,…). To so namreč snovi, ki motijo informacijo homeopatskih zdravil in zmanjšujejo delovanje zdravil. Zato bo najbolje, če homeopatska zdravila shranimo v usnjen etui ali leseno škatlico, kjer bodo na varnem, da ohranijo svoje lastnosti.
 
Tako, spoštovani bralci, naš počitniški kovček je popoln. Počakajmo samo še na dopustniške dni in naše počitnice se lahko začnejo. Naj bodo takšne, kakršne si želimo, potovalna lekarna pa naj ostane nedotaknjena. Lepo se imejte!
 
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj