Točka zdravja

Vaginalno vnetje

Vsaka ženska vsaj enkrat v življenju trpi zaradi vaginalnega vnetja.

Suhost nožnice, srbenje, vnetje in neprijeten vonj so le nekatere intimne težave, o katerih ženske nerade govorimo. Intimni del telesa je najbolj občutljiv predel, zato potrebuje posebno nego in pozornost – ne le za dobro počutje, temveč predvsem zato, da ostane zdrav.


Vaginalna flora 
Zdravo vaginalno floro v 95 odstotkih tvorijo laktobacili, ki v strnjenem sloju (biofilmu) prekrivajo vaginalno sluznico. S tem nožnico ščitijo pred naselitvijo in razrastom škodljivih mikroorganizmov. Laktobacili izločajo mlečno kislino, ki vzpostavlja ustrezno kislost vaginalnega okolja. V kislem imajo škodljivi mikroorganizmi manjšo možnost preživetja. 
Večji del vaginalnih vnetij ni posledica okužbe nožnice s klicami »od zunaj«. Zelo pogosto so posledica neravnovesja različnih mikroorganizmov, ki naseljujejo vaginalno sluznico. 
 

Vzroki
Obstaja več dejavnikov, ki spremenijo naravno vaginalno floro. Na povišanje pH vrednosti vagine lahko vplivajo hormonske spremembe med menstruacijo, nosečnostjo ali meno in različne bakterijske infekcije. Med poglavitnimi vzroki so tudi pretirana higiena intimnih predelov (agresivna mila neustrezne kislosti, izpiranje nožnice), zdravljenje z nekaterimi zdravili (antibiotiki, kontracepcijske tablete), sintetično perilo in tesna oblačila, prehrana. Ravnovesje se pogosto pretrga v času menstruacije ali po spolnem odnosu, saj menstrualna kri in semenska tekočina nista kisli in začasno porušita varovano kislost nožnice. 
 

Glivična ali bakterijska okužba?
Če se število laktobacilov drastično zmanjša, biofilm ni več celovit in sluznica postane bolj ranljiva. Pritrdijo in namnožijo se mikrobi, ki so sicer v manjšem številu vedno prisotni v nožnici, ob razrastu pa povzročajo vnetja, npr. bakterijsko vaginozo in glivični vaginitis.
Pri bakterijski vaginozi je izcedek pičel, gladek, bel ali siv ter izrazito neprijetnega vonja (po ribah). Pri glivičnem vaginitisu pa sta glavna simptoma srbenje nožnice in zunanjega spolovila ter obilnejši, bel, grudičast izcedek (videz skute). V lekarnah je na voljo tudi test, s pomočjo katerega ugotovimo, za kakšno obliko vnetja gre.
Kadar izcedek nima značilnega vonja ali videza, je priporočljiv obisk ginekologa. Prav tako je posvet z ginekologom potreben tudi, če ste noseči, če težave spremlja pogostejše odvajanje urina, če opazite izpuščaje na spolovilu ali če se pojavi krvav izcedek, vročina ali bolečina v spodnjem delu trebuha ali v križu. 
 

Zdravljenje 
1.    Vzpostavitev fiziološke kislosti vaginalne sluznice. Če v nožnici vzpostavimo ustrezno kislost, omogočimo hitrejšo obnovo sloja laktobacilov. V lekarnah so na voljo različni izdelki, nekateri so zaradi svojih sestavin bolj primerna izbira pri bakterijski vaginozi, drugi pri glivičnem vnetju nožnice. Zato se je najbolje posvetovati s farmacevtom, ki vam bo ob vaših znakih in simptomih svetoval primeren izdelek.
2.    Obnova flore z laktobacili. Pri porušenem ravnovesju je število laktobacilov tako zmanjšano, da jih je smiselno oz potrebno dodati neposredno v nožnico. Zato so na voljo tudi probiotiki za vaginalno uporabo. Za vzdrževanje ravnovesja in preprečevanje ponovitev vnetij lahko vaginalni probiotik ponovno uporabimo kadarkoli po končani terapiji.
3.    Zdravljenje z antimikotiki in antibiotiki. Nekatera zdravila proti glivicam so v lekarnah na voljo brez recepta, v hujših in bolj zapletenih primerih jih predpiše ginekolog na recept. Enako je v primeru bakterijske vaginoze, kjer je potreben antibiotik, ki ga dobite na recept. Velikokrat pa se lahko blažje oblike vnetij same pozdravijo, v primeru da ne odlašate in čim prej ukrepate.
 

Preventiva 
Ne pretiravajte s prhanjem in uporabo penečih kopeli, parfumiranih mil in dezodorantov. Za intimno nego uporabljajte mila s pH, ki ohranjajo naravno kislost nožnice. Okužba pogosto izvira iz črevesa, zato se po odvajanju blata obrišite od spredaj proti zadnjični odprtini. Glivice se rade zadržujejo v toplem in vlažnem okolju, zato ne nosite tesno oprijetih hlač, vlažnih kopalk in sintetičnega perila, ki ne prepušča zrak. Še posebej je to pomembno v poletnih mesecih, ko je aktualno kopanje v morju in bazenih.

Bistvena sta zdrav življenjski slog in zgodnje prepoznavanje znakov vnetja. V prehrani se predvsem izogibajte alkoholu, kofeinu in enostavnim ogljikovim hidratom (sladkor, bela moka, kruh, testenine). Smotrno jih je zamenjati s polnovredno moko, proseno kašo, rižem ali koruzo. Med živila, ki dokazano pomagajo v boju proti glivici kandidi, sodijo stročnice, zelena zelenjava, agrumi, sirotka in fermentirani mlečni izdelki. Priporočljivo je uživanje zelenega čaja in uporaba začimb, kot so origano, peteršilj, ingver, česen in čebula. Slednji nam pomagajo zmanjševati vpliv v organizmu prisotne kandide.

Predvsem pa ne pozabimo na stres, ki v mnogih primerih kroji naše življenje in vpliva na naše zdravje. Res je, težko se ga je znebiti, zato se ga  naučimo vsaj obvladovati! 
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj