Točka zdravja

Vas muči zamašen nos?

Se vam je že kdaj zgodilo, da vas je vonj nečesa nenadoma spomnil na nek, že skoraj pozabljen dogodek? Da bi ga ponovno oživeli, ste zaprli oči in poduhali ponovno. In res; v spominu so vstale podobe – sprva nejasne, a ob vonju vedno bolj žive in znane. Da, vonj ima izjemno moč….

Nos je vohalni organ, hkrati pa je glavna pot zračnemu toku v pljuča in iz njih. Dnevno steče skozi nos približno 10.000 litrov zraka, z njim pa v nosne votline zaidejo tudi povzročitelji obolenj. Pri neokrnjenem imunskem sistemu se ti s pomočjo migetalk hitro izločijo iz nosu. Če pa je zunaj mrzlo in vlažno, je nosna sluznica slabše prekrvavljena in lokalni imunski sistem oslabljen. Virusi prehlada, imenovani tudi rinovirusi, imajo v takšnih pogojih idealno okolje za svoje delo. Vdrejo v nosno sluznico, se tam usidrajo in nato zelo hitro razmnožujejo. Takšna virusna okužba lahko hitro povzroči vnetje zgornjih dihalnih poti. Simptome, ki sledijo, poznamo vsi: izcedek iz nosu ter boleča in pordela notranjost nosu. Nosna sluznica oteče in nosne votline se zožijo, s čimer je dihanje skozi nos močno oteženo. Že v kratkem času postane nosni izcedek gostejši, s čimer dokončno zamaši že tako zožene nosne votline. Stanje imenujemo rinitis.In vsekakor nas zamašenost nosu, razen težav pri dihanju, ovira tudi pri okušanju. Čuta za voh še niso uspeli povsem razložiti, saj je precej bolj zapleten in visoko specializiran kot čut za okus. Zanimivo je, da obstaja mnogo več različnih vonjev kot pa okusov. Subjektivni občutek okusa pri uživanju hrane je kombinacija voha in okusa. Zato med prebolevanjem nahoda, ki ga spremlja slabši voh, hrana pogosto nima pravega okusa.

Kaj storiti, da lažje zadihamo?
Vsekakor lahko sami veliko pripomoremo k lažjemu dihanju in odprtju nosnih poti. Zelo pomembno je, da zaužijemo čim več tekočine, da bo sluznica nosu vlažna. Znano je namreč, da je zgolj dovolj vlažna sluznica zdrava in se lažje zoperstavi virusom. V kolikor bomo torej sluznico primerno vlažili, bomo virusom onemogočili zadrževanje in preživetje. Priporoča se tudi vdihovanje kamiličnega čaja ali slane vode. Še bolje je, če dodamo nekaj kapljic evkaliptusovega eteričnega olja, poprove mete ali olja čajevca, ki uničuje bakterije in s tem zmanjšuje možnost zapletov. Previdnost uporabe eterični olj je potrebna pri ljudeh, ki so alergični na eterična olja ter pri alergensko odzivnejših ljudeh ter astmatikih!
Priporočljiva je uporaba izotonične raztopina natrijevega klorida (fiziološka raztopina), ki ima enak osmotski pritisk kot telesne tekočine. To pomeni, da mora vsebovati točno določeno količino soli v volumnu vode (0,9 %). V kolikor pripravimo bolj koncentrirano raztopino (hipertonična raztopina), obstaja nevarnost, da dosežemo nasproten učinek. Take namreč vodo odtegnejo in zato sluznico še bolj izsušijo. Nasprotno pa so hipertonične raztopine priporočljive, kadar  želimo nosne poti odmašiti. V lekarni je takšna raztopina na voljo v obliki nosnih pršil ali kapljic.
Tudi prostorom doma je potrebno zagotoviti ustrezno vlažnost. Na radiator lahko postavimo vodo, v katero lahko kanemo tudi nekaj kapljic eteričnega olja.
Izogibati se je potrebno tiraminu in taninu, ki povzročajo otekanje nosne sluznice. Tiramin in tanin najdemo v pivu, vinu in likerjih.
Tudi šal in kapa v jesensko zimskih dneh nista zanemarljiva. Z zavijanjem v šal namreč v nosu vzdržujemo višjo telesno temperaturo, ki ni ugodna za viruse, saj se najraje razmnožujejo pri 33 do 34 C. Torej se lahko izognemo prehladu, hkrati pa preprečimo izsuševanje nosne sluznice.

Pomoč v lekarni?
Za ublažitev zamašenega nosu se uporabljajo nazalni dekongestive. Ti povzročijo skrčenje žilic v nosni sluznici, s čimer zmanjšajo njeno oteklino in tako olajšajo dihanje ter izločanje sluzi. V lekarni je na voljo precej zdravil, ki se dobijo brez recepta. So v obliki kapljic ali pršil za nos, pa tudi v obliki tablet (oksimetazolin, ksilometazolin,…). Vendar moramo biti pri uporabi previdni. Svetujemo, da se nosni dekongestivi ne uporabljajo več kot 5 do 7 dni, ker lahko pride do izsušene sluznice in do nepovratnega skrčenja žilic v nosu, kar vodi v občutek stalno zamašenega nosu.
Da preprečimo izsuševanje nosne sluznice, svetujemo tudi uporabo fiziološke raztopine (izotonične) v obliki kapljic ali pršila, ki nosno sluznico dodatno navlaži in omogoča čiščenje. Prav tako so na voljo oljne kapljice ali pršila, ki blagodejno delujejo na nosno sluznico in jo vlažijo. Na voljo so tudi inhalatorji ter razna eterična olja in mazila, ki olajšajo dihanje. Žepni inhalatorji, ki jih lahko vzamemo s seboj, pa so velikokrat pri tovrstnih težavah nepogrešljivi.

Kaj pa homeopatija?
Tudi homeopatija nam je lahko v pomoč pri zamašenem nosu. Glede na simptomatiko si lahko pomagamo z zdravilom Apis mellifica, Kalium bichromicum, Pulsatilla,…


V kolikor ste v mesec november zakorakali z zamašenim nosom in oteženim dihanjem, se oglasite v lekarni, kjer Vam bomo pomagali z dodatnim nasvetom. Tudi zato, da boste lahko duhali in uživali jesenske vonjave. In se morda ob vonju spomnili na vse tisto lepo, kar velikokrat neopazno drvi mimo nas, pa vendar naša življenja tako zelo bogati!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj