Točka zdravja

Vas napenja in čutite napihnjenost?

Napenjanje (flatulenca) in napihnjenost je občutek povečane količine plinov v prebavilih. Zrak je plin, ki ga pogoltnemo s hrano. Pri normalnem hranjenju prihaja do požiranja majhnih količin zraka, kar je normalno, nekateri ljudje pa požirajo velike količine zraka, ne da bi se tega zavedali. Ponavadi se to dogaja pri ljudeh, ki hitro jedo, so nervozni ali med hranjenjem veliko govorijo. Večina pogoltnjenega zraka se pozneje spahne, le nekaj ga preide iz želodca v preostali prebavni sistem.

Drug način, kako prihaja do povečane količine zraka v prebavilih, je nastajanje plinov v prebavnem sistemu. Pri bakterijski presnovi hrane v črevesju nastajajo vodik, metan in ogljikov dioksid. Še posebej veliko teh plinov nastane ob razgradnji določene vrste hrane (fižol, zelje,…). Tudi pri ljudeh s pomanjkanjem encimov, ki razgrajujejo določene sladkorje, nastaja večja količina plinov po zaužitju hrane, ki vsebuje te sladkorje.

Vendar pa ima telo naravnan svoj »sistem«, da te pline odstrani: s spahovanjem, z absorpcijo plina skozi stene prebavne cevi v kri (plin se izloči skozi pljuča) in skozi zadnjik.  Poleg tega pa tudi nekatere bakterije v prebavilih presnavljajo pline.

Nekateri ljudje so posebno občutljivi za učinke plina v prebavilih, medtem ko drugi lahko prenašajo velike količine plina, ne da bi opazili kakršnekoli simptome. Vetrovi in napenjanje pogosto mučijo vegetarijance, ker jedo skoraj izključno rastlinsko hrano in veliko stročnic. Prav plin povzroči neljube težave kot so: bolečine v trebuhu, napihnjenost, spahovanje, pojavijo pa se lahko tudi krči in bolečine.

Kaj storiti?

Pomembno je prilagoditi način hranjenja in prehrano! Izogibati se je potrebno hrani, ki je težko prebavljiva; predvsem so to stročnice in glavnata zelenjava (zelje, cvetača, brstični ohrovt, brokoli), orehi, arašidi, trda jabolka, melone, sveže sadje, jajca, majoneza, mlada čebula, mleko, svež kruh, sladoled,… Če ste ljubitelj fižola in stročnic, jih namočite čez noč. Naslednji dan odlijte vodo in prilijte svežo in šele nato skuhajte. Ne pijte gaziranih pijač (vsebujejo veliko ogljikovega dioksida) in alkohola, odpovejte pa se tudi kavi in cigaretom. Prav tako se izogibajte žvečenju žvečilnih gumijev, še posebej tistih, ki vsebujejo sorbitol, ksilitol in manitol. Telo le-te težko prebavlja, v debelem črevesju pa jih razgradijo bakterije in pri tem seveda proizvedejo veliko plinov. Zmanjšati je potrebno tudi vnos sladkorja fruktoze, ki je v medu, sadju in sadnih sokovih. Če želite povečati količino zaužitih vlaknin, ravnajte postopoma. Vlaknine so namreč odlične za zdravje, vendar zaužitje velikih količin prispeva k nastanku napihnjenosti in vetrov. Jesti je treba počasi, obroki naj so redni in majhni. Med jedjo ne govorite, pozorni pa bodite tudi na dihanje (da ne pogoltnete večjih količin zraka).

V lekarni so na voljo tudi nekatera zdravila in pripravki, ki se dobijo brez recepta in ublažijo težave:

  • Probiotični pripravki (Linex, Probiolex, Prolife,..) so dobrodošli pri težavah s prebavo in napenjanjem, saj vsebujejo mlečnokislinske bakterije, ki vzdržujejo kislinsko-alkalno ravnotežje. Le-to je potrebno za normalno delovanje prebavnih encimov in vzdrževanje normalne črevesne flore.
  • Sab-simplex žvečljive tablete (dimetikon) na fizikalni način zmanjša površinsko napetost plinov v želodcu in črevesu. Zmanjša se prostornina plinov, ki se izločijo po naravni poti ali pa se absorbirajo
  • Zelišča kot so kamilica, kumina in janež pomirjajo krče, pomagajo odvajati črevesne pline in spodbujajo izločanje prebavnih sokov, zato so dobrodošli v obliki čajev in sirupov
  • Tudi ingver in poprova meta pomagata izboljšati prebavo, na tržišču pa je tudi zdravilo rastlinskega izvora - kapljice Iberogast in prehransko dopolnilo Dida.
  • Dobrodošli so tudi pripravki, ki vsebujejo naravne encime iz ananasa, papaje in fermentirane pšenice in tako pomagajo pri prebavi (Granozym,..).

Napenjanje in napihnjenost ni ogrožajoče bolezensko stanje, vsekakor pa je mučna in neprijetna nadloga. A z izbiro primernega pripravka in z ustreznim nasvetom, ki ga dobite v lekarni, ste tudi tej težavi lahko kos.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj