Točka zdravja

Venska trombembolija pri covid-19

Pri bolnikih s covidom-19, posebno hospitaliziranih, so zdravniki že v začetku pandemije opazili povečano pojavnost venske trombembolije, ki se je najpogosteje izrazila kot pljučna embolija. V dveh letih se je že precej dobro izkristaliziralo, pri katerih skupinah ljudi, ki se okužijo z virusom sars-cov-2, je večja verjetnost za vensko trombembolijo. Med hospitaliziranimi je največje tveganje pri tistih na intenzivni enoti, posebno če so bili umetno predihavani. Tveganje pa je povečano pri vseh hospitaliziranih, tudi po hospitalizaciji, posebno če so bili v bolnišnici vsaj tri dni in so prejemali kisik. Spregledati ne gre nosečnic ali porodnic. Povečano tveganje pri njih traja še vsaj šest tednov po porodu. Prisotnost dejavnikov tveganja možnost zapleta le še poveča. Med te spadajo: aktivna oblika raka oz. zdravljenje raka, starost (nad 60 let), komorbidnosti, kot so povišan krvni tlak, debelost, srčno popuščanje in sladkorna bolezen tipa 2, osebna ali družinska anamneza pojava globoke venske tromboze in uporaba estrogene vsebujoče kontracepcije ali hormonskega nadomestnega zdravljenja.

Naj opozorimo, da samo na podlagi simptomov in dejstva, da ste okuženi z virusom sars-cov-2, še ne moremo postaviti diagnoze. Za to je treba opraviti diagnostične postopke, kot so slikanja in laboratorijske preiskave. Na pljučno embolijo lahko pomislimo pri naslednjih znakih in simptomih: bolečina v prsih, hitro in oteženo dihanje, hipoksija (saturacija kisika pod 95 %), izkašljevanje krvi iz pljuč, pospešeno bitje srca (utrip nad 100 udarcev na minuto). Na globoko vensko trombozo lahko pomislimo ob otekanju uda (običajno le enega) s pridruženo rdečino in bolečino.

Kadar zdravnik postavi diagnozo venske trombembolije, uvede zdravljenje z antikoagulanti. Te lahko apliciramo skozi kožo (v obliki injekcij) ali skozi usta (v obliki tablet ali kapsul). Za druge se, posebej kadar se zdravimo doma, pogosteje odločajo. Nekajdnevni začetni shemi zdravljenja sledi vzdrževalno zdravljenje, ki običajno traja vsaj tri mesece. Včasih se zdravljenje podaljša na več mesecev. Ves čas zdravljenja z antikoagulanti je treba zagotoviti redno uporabo zdravila. Ob izpuščanju odmerkov ali celo samovoljni predčasni prekinitvi terapije namreč tvegamo ponovni pojav trombembolije.

Antikoagulanti preprečujejo nastanek krvnih strdkov, hkrati povečajo možnost nastanka krvavitev. Bolniki, ki se zdravijo s temi zdravili, morajo biti sposobni prepoznati krvavitve in ustrezno ukrepati. Krvavitev nakazujejo temno obarvano blato, kri v urinu, podaljšana krvavitev iz nosu (vsaj deset minut), krvavitev iz dlesni ali ob urezninah, pri katerih traja dolgo časa, da se ustavi. Na notranje krvavitve pa smemo pomisliti tudi ob glavobolih, vrtoglavici, utrujenosti, bledikavosti in šibkosti.

Pri vsakem, ki je doživel vensko trombembolijo, obstaja povečano tveganje za ponovitev. Tveganje zmanjšamo z redno telesno dejavnostjo, kar pomeni vsaj 150 minut tedensko zmerno intenzivne vadbe (hoja, tek, pohodništvo, ples ...) ali 75 minut tedensko visoko intenzivne vadbe. Paziti je treba tudi na zmerno, raznovrstno in zdravo prehrano ter omejiti vnos sladkorja, soli in alkohola. Bolniki, ki se zdravijo z antikoagulanti, kot sta varfarin in acenokumarol, morajo paziti na prehrano in zagotoviti enakomeren vnos živil, ki vsebujejo vitamin K (npr. zelena solata). Nekatera zdravila je treba zaužiti s hrano, saj tako zagotovimo optimalen učinek. S pravilno uporabo zdravil vas seznanimo ob izdaji zdravil v lekarni, kjer lahko dobite tudi odgovore na druga vprašanja, ki vas zanimajo glede uporabe zdravil. Vsekakor je treba preveriti možnost medsebojnega delovanja, kadar kupujete zdravila, pa tudi druge izdelke, recimo prehranska dopolnila ali zeliščne pripravke.

Bolnike, ki se zdravijo z antikoagulanti, tudi zanima, ali je pri njih cepljenje proti covidu varno. Pri tistih, ki imajo urejeno terapijo, ni skrbi, da bi z aplikacijo cepiva v mišico povzročili večjo krvavitev. Po aplikaciji priporočamo, da na mesto aplikacije za dve minuti pritisnete in tega območja ne masirate.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj