Točka zdravja

Venska tromboza zaradi poleta z letalom

Venska tromboza

Potovanje z letalom, ki zahteva večurno nepremično sedenje, zmanjša pretok krvi skozi noge. To povzroči nabiranje krvi v venah, kjer lahko nastanejo strdki, ki ovirajo kroženje krvi po krvožilnem sistemu. Stanje imenujemo venska tromboza. Bojimo se predvsem nastanka globoke venske tromboze, ko so prizadete nam nevidne globoke vene v nogah ter medenici. Na to lahko pomislimo pri novi bolečini ali oteklini uda, ki sega od stopala do meč, stegen ali celo dimelj. Običajno je prizadeta le ena noga, ki je lahko temno modrikasto obarvana, koža postane topla, podkožne vene pa lahko nabreknejo. A v približno polovici primerov znakov ni zaznati.

Če se del strdka odtrga in potuje po venah, nastane venska trombembolija, katere pogosta posledica je pljučna embolija. V tem primeru se strdek zagozdi v pljučnih arterijah, bolnika začne dušiti, hitro diha in ima bolečine v prsnem košu. V primeru, da opazite znake globoke venske tromboze ali pljučne embolije morate obiskati zdravnika, saj gre, predvsem v zadnjem primeru, za resno stanje, ki se lahko konča s smrtjo. Znaki se običajno pojavijo najpozneje v nekaj dneh po letu.

Povečano tveganje

Pri dolgotrajnejših poletih, recimo daljših od 6 ur, se tveganje za nastanek venske tromboze podvoji. Možnost pojava je večja pri določenih skupinah ljudi. Pri uporabnicah kontracepcijskih tablet denimo naraste za kar 14-krat. Tveganje je večje pri ljudeh z vensko trombozo v preteklosti, z motnjami v strjevanju krvi, z velikimi krčnimi žilami, sladkornih bolnikih, nosečnicah, pri bolnikih z rakastim obolenjem, ljudeh s prekomerno telesno težo in kadilcih.

Lekarniški nasvet

Za preprečevanje nastajanja krvnih strdkov se pogosto uporabljajo zdravila z nizkimi odmerki (manj od 300mg) acetilsalicilne kisline. Ta zavira zlepljanje krvnih ploščic (trombocitov) in tako preprečuje nastanek krvnih strdkov. A po novejših dognanjih tega zdravila ne priporočamo za preprečevanje nastanka venskih tromboz. V Sloveniji je poleg tega promet takih zdravil omejen le na izdajo ob predložitvi receptnega obrazca.

Za preprečevanje nastanka venske tromboze vam lekarniški farmacevti priporočamo:

  • razgibavanje – vsaj enkrat na vsako uro vstanite s sedeža in se sprehodite po letalu. Med sedenjem ne pozabite na telovadbo s prsti na nogah;
  • ohlapna oblačila – pazite, da ne boste oblekli pretesnih oblačil, ki dodatno ovirajo krvni pretok;
  • pitje dovolj tekočine – predvsem nealkoholnih pijač. Izogibajte se kavi in alkoholu, ki povzročata dehidracijo ter s tem bolj viskozno kri;
  • kompresijske nogavice – predvsem pri ljudeh s povečanim tveganjem za nastanek venske tromboze. Pojavnost globoke venske tromboze naj bi uporaba kompresijskih nogavic zmanjšala iz 10/1000 na 2-3/1000 primerov. Dodati je treba, da hkrati nekoliko povečajo možnost nastanka vnetja venske stene.

Pojavnost venske tromboze zaradi (dolgotrajnejšega) poleta z letalom je relativno majhna. Z upoštevanjem podanih priporočil se boste tveganju lahko uspešno izognili. Kljub temu ljudem s povečanim tveganjem svetujemo posvet pri zdravniku. Ta bo znal stanje najbolje oceniti ter hkrati uvesti potrebno terapijo, v kolikor bo to potrebno.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj