Točka zdravja

Virus Zika


Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je letos virus Zika razglasila za splošno nevarnost za javno zdravje. Čeprav smo v Sloveniji zaznali šele dva primera okužbe z virusom Zika pa jih v prihodnje lahko pričakujemo več, WHO recimo pričakuje 3 do 4 milijona okuženih v letu 2016.

Virus Zika spada med flaviviruse, najpogosteje ga prenašajo komarji. Prvič so ga identificirali že pred 60 leti, v Afriki. Več desetletij so bile okužbe z virusom omejene na območju Afrike in Azije. Svetovna javnost je na okužbo z virusom Zika postala pozorna leta 2015, ko so v mesecu maju v Braziliji poročali o večjem številu okuženih. Javnost je predvsem skrbela možna povezava med okužbo in pojavom možganskih okvar na plodu, tako imenovano mikrocefalijo. Incidenca mikrocefalije se je v Braziliji gibala med 150 in 200 primeri na leto, nato pa so leta 2015 zabeležili 3935 primerov. Na močno povezavo med okužbo z virusom Zika in pojavom mikrocefalije je tako februarja 2016 opozorila tudi svetovna zdravstvena organizacija. Mikrocefalijo opazimo kot manjšo glavo novorojenčka. Povezana pa je tudi s pojavom epileptičnih napadov, zaostankom v razvoju otroka, motnjo v duševnem razvoju, težavami z gibanjem in ravnotežjem, težavami s hranjenjem, izgubo sluha in težavami z vidom. 


Poleg mikrocefalije povezujemo virus Zika še z Guillain-Barréjevim sindromom (GBS). Zanj so značilne težave pri premikanju oči, govora, žvečenja in požiranja, hiter srčni utrip, oteženo dihanje, paraliza, huda bolečina v ledvenem predelu, izguba nadzora nad sečnim mehurjem, zbadanje v prstih na rokah in nogah, mišična slabost nog in zgornjega dela trupa ter težave pri hoji. Simptomi se običajno pojavijo 2 do 4 tedne po akutni okužbi, a jih trenutno še ne moremo povezati z virusom Zika.


Glavna pot vstopa virusa Zika v človeški organizem poteka preko vboda okuženega komarja. Simptome zaznamo 2 do 10 dni po okužbi, so blagi in trajajo teden dni. Pojavi se lahko glavobol, vnetje očesne veznice in bolečine v očesu. Izmerimo lahko rahlo povišano telesno temperaturo, bolijo nas mišice in sklepi, na koži pa se lahko pojavi izpuščaj. Zbolelim svetujemo počitek, pitje tekočine ter uporabo protibolečinskih tablet s paracetamolom. V primeru, če je prisotna denga se izogibamo acetilsalicilni kislini.


Poleg prenosa preko komarja se virus lahko prenese tudi preko krvi (recimo ob transfuziji) ali s spolnimi odnosi. V semenski tekočini so zaznali virus še vsaj 2 meseca po okužbi. Zato moškim, ki se vrnejo s področja z izbruh okužb z virusom Zika priporočamo uporabo kondoma še 6 mesecev, če so pri sebi opazili simptome okužbe ali vsaj 1 mesec, če so bili brez simptomov. Virus Zika se lahko z matere prenese na plod zato ženskam odsvetujemo zanositev v 28 dneh po vrnitvi z območja izbruha okužb.


Virus Zika prenaša tigrasti komar vrste Aedes aegypti, ki živi predvsem v tropskem in subtropskem področju. Prenašalec je lahko tudi komar Aedes albopictus, ki je sposoben preživeti v hladnejših področjih in ga najdemo tudi v južni Evropi. Komar se z virusom okuži ob vbodu okužene osebe in nato virus prenaša naprej. Možnost širjenja okužbe povečuje dejstvo, da te komarje pogosto najdemo v urbanih območjih. Največja možnost, da nas piči komar je zgodaj zjutraj in pozno popoldne. Olajševalna okoliščina je sicer dejstvo, da komar v svojem življenju preleti kvečjemu 400 metrov. 


Če se nahajamo na območjih, kjer je možna okužba upoštevajte navodila za zmanjšanje možnosti vboda komarjev. Zadržujte se v stavbah z mrežami na oknih in vratih. Izogibajte se zadrževanju na prostem ob času večje aktivnosti komarjev. Na prostem se zaščitite z ustrezno obleko ter redno uporabo učinkovitih repelentov. Farmacevtske družbe sicer izvajajo intenzivne raziskave z namenom razvoja cepiva, ki pa ga v nekaj letih še ni mogoče pričakovati.
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj