Točka zdravja

Visok krvni tlak in pomoč iz lekarne

V prejšnji številki Vestnika smo obljubili, da bomo pokukali še na lekarniške police in izbrali pripravek za gospo, ki se zdravi zaradi povišanega krvnega tlaka. 
Gospa jemlje antihipertenzive, ki jih je predpisal zdravnik; v lekarni smo ji svetovali, kako naj jih jemlje in jo dodatno spodbudili za zdrav način življenja, začenši z uravnoteženo prehrano, telesno aktivnostjo in omejitvijo razvad (alkohol, kajenje, sol). Pozornost naj nameni tudi ritmu življenja, kar zajema omejitev stresa in tehnike sproščanja.
Gospa bi želela k predpisani terapiji dodati pripravke za samozdravljenje. Kaj ji torej lahko še svetujemo?
Zagotovo se lekarniške police šibijo od zdravil in prehranskih dopolnil za tovrstne težave, vendar kot vedno moramo izbrati primeren pripravek za določenega pacienta z določenimi težavami. 
 
Koencim Q10
Koencim Q10 je molekula, ki je prisotna v sleherni človeški celici. Največ ga je v najbolj aktivnih organih, to je v srcu, ledvicah, pankreasu in jetrih. Poleg antioksidativnih lastnosti ima koencim Q10 zelo pomembno vlogo pri nastanku znotrajcelične energije. Nujen je za delovanje srčne mišice. Pripravke s koencimom Q10 priporočamo za krepitev delovanja oslabelega srca in zaviranje nastanka aterosklerotičnih lezij. Dobrodošel je tudi za krepitev telesne zmogljivosti, predvsem v času večjih telesnih obremenitev ter pri nekaterih stanjih splošne mišične utrudljivosti in oslabelosti. Koncentracija koencima Q10 se v srcu začne manjšati že po 20. letu in se do 80. leta zniža za skoraj 60 %. Prav tako se koncentracija zmanjša pri ljudeh, ki jemljejo statine (zdravila za znižanje holesterola). Statini namreč v telesu blokirajo sintezo holesterola, s tem pa tudi nastajanje koencima Q10.
 
Omega 3 maščobne kisline
Omega-3 maščobne kisline so esencialne maščobne kisline. To pomeni, da jih telo samo ne more zgraditi in je potreben vnos s hrano. Med pomembnimi učinki omega 3 maščobnih kislin so koristi za srce in ožilje, možgane, oči in živčevje. 
Večina raziskav je potrdila koristno povezavo med uživanjem omega-3 maščobnih kislin in zdravjem srca in žilja, tako pri bolnikih z že prisotnim obolenjem srčnih žil kot pri zdravih posameznikih. 
Med omega-3 maščobnimi kislinami so najpomembnejše ALA (alfa linolenska kislina), iz katere v določenem, omejenem deležu telo lahko tvori DHA (dokozaheksanojska kislina) in EPA (eikozapentanojska kislina). ALA najdemo v živilih rastlinskega izvora (laneno seme, orehi, konopljino seme in njihova olja, nekatera zelenolistnata zelenjava, nekatere morske alge). Glavni vir DHA in EPA so ribe, predvsem mastne in njihova olja ter prehranski dodatki. 
 
Česen
Česen ima sloves mnogih učinkov, še posebej v prid mu govori vpliv na srčno žilni sistem. Predvsem pomaga uravnavati (zniževati) krvni tlak in raven maščob ter zmanjšuje nevarnost nastajanja krvnih strdkov. Učinkovitih je več spojin, najpomembnejši je alicin, ki  nastane iz aliina s pomočjo encima alinaze, ko česen zdrobimo.  Zaradi žveplenih sestavin v eteričnem olju je neprijetnega vonja, brez njih pa ni zdravilen. Vonj lahko v pripravkih prikrijemo z ustreznim tehnološkim postopkom. 
 
Oljčni listi
Mediteranske rastline so tekom evolucije razvile močan antioksidativni obrambni mehanizem, ki jih ščiti pred ostrimi pogoji iz okolja. Izvleček oljčnih listov vsebuje več kot 100 fitokemijskih spojin, kar 12 izmed njih pa izkazuje antioksidativne lastnosti. Le-te nas ščitijo pred škodljivim delovanja prostih radikalov in tako zavirajo nastanek raka in artritisa, proces prehitrega staranja kože ter nas obenem varujejo pred kardiovaskularnimi in degenerativnimi boleznimi kot so demenca, Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Ugotovili so, da izvleček oljčnih listov znižuje krvni tlak preko vazodilatacije oz. razširjanja žil. Oleuropein povzroča relaksacijo gladkih mišic okrog krvnih žil, zaradi česar se le-te razširijo, posledično pa je zmanjšan tudi pritisk na žilne stene.
 
Gospe smo svetovali kombinacijo omega 3 maščobnih kislin in koencima Q10, saj ima  razen visokega krvnega tlaka povišan tudi holesterol in trigliceride in prejema terapijo s statini. Dodatno je želela česnov pripravek, vendar smo ji ga odsvetovali. Česnovih pripravkov se namreč ne sme jemati sočasno z zdravili proti strjevanju krvi, ker se zaradi podaljšanja časa strjevanja krvi lahko poveča možnost krvavitve. Gospa pa prejema tudi Aspirin 100 mg, ki preprečuje strjevanje krvi.
  
Čaj iz oljčnih listov ima doma, saj si ga sleherno leto sama pripravi, zato jo spodbudimo k pitju le tega.
Ko bo namreč uživala ob čaju iz oljčne vejice miru, ji bo le ta razen svojih učinkov ponudila tudi čas za umiritev…
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj