Točka zdravja

Vitamin B17

Priznam, da me je zadnjič gospa, ki je v lekarno prišla iskat »zdravilo« z vitaminom B17 spravila v precejšnjo zadrego. Nisem namreč poznal tega vitamina. Po krajšem pogovoru sem izvedel, da gre po oglasu sodeč za zares super zadevo, saj naj bi ta vitamin preprečeval in zdravil kopico bolezni, med drugim celo raka. Z gospo sva se zmenila, da se bom malce pozanimal o zadevi in ji nato skušal podati ustrezno oceno o primernosti te snovi.

Najprej sem ugotovil, da vitamin B17, vsaj uradno, ne obstaja. Kot vitamin ga oglašujejo viri, ki sicer ne upoštevajo priznane raziskovalne znanosti. Med vitamine se namreč uvrščajo snovi organskih spojin, ki so v majhnih količinah v naravnih živilih in so nujno potrebne za normalen potek presnovnih procesov. Poznamo več predstavnikov vitaminov B skupine, recimo B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, a vitamina B17 ni med njimi.

 
To kar so nekateri poimenovali vitamin B17 je namreč snov, ali bolje rečeno gre za snovi, ki se v rastlinah nahajajo lahko v različnih oblikah, kemijsko pa gre za cianogene glikozide. Te spojine se lahko pojavljajo tudi pod drugimi imeni, recimo amigdalin ali laetril. Najdemo jih tudi v peškah marelic in kot je pogosto oglaševano naj bi preprečevala oziroma zdravila raka in nekatere druge bolezni. Nič od tega seveda ni potrjeno.

V Sloveniji, pa tudi drugje po svetu ni zdravila, ki bi vsebovala amigdalin. Izdelki, ki jo vsebujejo se na trgu kot prehranska dopolnila. Ta se ne smejo oglaševati s pripisanimi lastnostmi zdravljenja ali ozdravljenja bolezni, saj enostavno teh lastnosti proizvajalci niso dokazali. Prehranska dopolnila lahko uživajo zdravi, pa tudi bolni ljudje, a ne kot zdravilo, pač pa kot dodatek prehrani.


Toda zakaj se oglašujejo kot zdravila? V laboratoriju so sicer uspeli potrditi, da amigdalin lahko ubije celice. Na žalost je delovanje relativno nespecifično, saj lahko poleg rakavih ubije tudi zdrave celice. Poleg tega je predvidevanje, da neka snov, ki izkazuje učinke v laboratoriju že sama po sebi zdravilo daleč preuranjeno. Ne le, da amigdalin nima dokazanih zdravilnih učinkov, snov je v previsokih odmerkih celo škodljiva. Pod vplivom encimov ali kislega okolja, se v prebavilih iz cianogenih glikozidov sprosti cianovodik. Cianovodik je plin, ki je izjemno strupen. Podobno snov, imenovala se je Ciklon B so v 2. svetovni vojni uporabljali nacisti v koncentracijskih taboriščih za usmrtitve. Ameriška agencija za zdravila in prehrano je recimo prepovedala oglaševanje in prodajo izdelkov z amigdalinom. 


Iz povedanega ste verjetno lahko izluščili, da sem gospe izdelke z amigdalinom, tako imenovanim vitaminom B17, odsvetoval. Če uživate jedrca izluščena iz mareličnih koščic upoštevajte priporočilo o najvišji količini, ki omejuje zaužitje jedrc na dve dnevno. Ob znatnem prekoračenju priporočljivega vnosa lahko pričakujete znake zastrupitve s cianidom, kot so slabost, bruhanje, vrtoglavica, padec krvnega tlaka, nevropatije, koma in smrt.
 

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj