Točka zdravja

Vitamini B – kako pomembni so za vas?

Če se človek ne prehranjuje uravnoteženo, se drži omejenih diet in živi stresno, lahko pride do pomanjkanja določenega vitamina.

Zdi se, da danes veliko delamo, storilnost pa je pogosto razmeroma nizka. Velikokrat delo ni tisto, ki nas utrudi, temveč so vzroki napačna razporeditev aktivnosti, uživanje nepravilne prehrane in pomanjkanje gibanja. 
Stres je eden izmed glavnih dejavnikov za obolenja današnjega časa, zato psihične utrujenosti ne smemo podcenjevati. Po telesnem naporu smo pogosto utrujeni in nam prija počitek oziroma spanje. Pri psihičnem naporu pa je tako, da ga pogosto ne začutimo takoj, ampak šele takrat, ko je že (pre)pozno. 
Vitamini skupine B so tisti, ki večinoma telesu pomagajo uporabiti energijo iz zaužite prehrane. Skrbijo za nastajanje energije in za to, da hrana pride do končnega cilja ter nahrani celice, zato jih lekarniški farmacevti pogosto svetujemo, prav tako v kombinaciji z zdravili, ko so težave mišičnega (krči) oziroma živčnega izvora (vnetje živca). Opažamo tudi, da so vitamini skupine B velikokrat predpisani s strani zdravnikov. K vitaminom skupine B prištevamo vitamine B1 (tiamin), B2 (riboflavin), pantotenska kislina, B6 (piridoksin), niacin, biotin, folna kislina in vitamin B12 (kobalamin). Za vsakega od teh vitaminov so določene priporočene dnevne količine, to so količine, ki jih mora povprečen človek zaužiti na dan, da ostane zdrav. 

VITAMIN B1 (TIAMIN)
Vitamin B1 je vpleten v delovanje mišic, živčevja in srca. Uravnava presnovne procese in prebavo, pomembno vlogo ima tudi pri sproščanju energije, ki nastane iz glukoze. Prehranski viri so svinjina, jetra, zelenjava in polnovredne žitarice. Pomanjkanje povzroči zmanjšana absorpcija zaradi kronične driske oziroma povečana potreba zaradi hipertiroidizma (čezmernega delovanja ščitnice), nosečnost in alkoholizem. Zgodnji simptomi pomanjkanja so utrujenost, razdražljivost, spominske motnje, izguba teka, hujšanje in bolečine v trebuhu. Želodec postane razdražljiv, kar še poslabša nespečnost, ki je pogosta ob pomanjkanju tega vitamina. 
 
VITAMIN B2 (RIBOFLAVIN)
Vitamin B2 sodeluje pri sproščanju energije v telesu in odstranjuje strupe iz krvi. Kožo, lase in nohte ohranja zdrave in čvrste. Dobri prehranski viri so mlečni izdelki, meso, ribe in perutnina. Pomanjkanje vitamina B2 imajo zasvojenci z alkoholom, bolniki z boleznijo jeter in tisti s kronično drisko. Najpogostejši simptomi pomanjkanja so ranice in razpoke v ustnih kotih ter razpokane ustnice, ki lahko zapustijo brazgotine. Kožna vnetja, pekoče in utrujene oči, utrujenost in težave z zbranostjo so prav tako znaki, ki kažejo na pomanjkanje vitamina B2.

VITAMIN B3 (NIACIN)
Niacin (nikotinska kislina) vzdržuje zdravje prebavil, zmanjšuje vsebnost holesterina in trigliceridov v krvi, lajša bolečine pri migrenah, izboljšuje prekrvavljenost in koži daje zdrav videz. Bolezen zaradi pomanjkanja niacina se imenuje pelagra, zanjo obolevajo navadno ljudje, ki se hranijo pretežno s koruzo in izdelki iz koruze (koruza vsebuje zelo malo niacina). Za pelagro so značilne spremembe na koži, pride do luščenja kože, razpokane in pigmentirane kože na delih telesa, ki so izpostavljeni svetlobi, do mišične slabosti, vrtoglavice in težav s spominom. 

PANTOTENSKA KISLINA
Vitamin B5 je pomemben za zaščito oziroma obvladovanje čustvenega in telesnega stresa, izboljša vitalnost ter upočasnjuje procese staranja. Glavni vir so jetra, kvas, meso in zelenjava. Pomanjkanje se kaže kot utrujenost, depresija, izguba apetita in nespečnost.

VITAMIN B6 (PIRIDOKSIN)
Piridoksin je pomemben pri kataliziranju reakcij, ki vključujejo maščobe, ogljikove hidrate in aminokisline, v krvnih, možganskih in kožnih celicah. Pomanjkanje lahko nastane zaradi zmanjšane absorpcije v črevesju, vzrok so lahko tudi dedne bolezni, ki ovirajo presnavljanje vitamina B6; pri teh motnjah pride do duševne zaostalosti, krčev in težko ozdravljive anemije. Glavni viri so jetra, drobovina, polnozrnate žitarice, ribe in stročnice. Če nam ga v telesu primanjkuje, koža postane gubasta, brez barve in leska. Pojavi se utrujenost in nesprečnost, ki se jima rada pridruži še migrena.

VITAMIN B7 (BIOTIN)
Biotin je oblika B vitamina, ki je pomemben pri presnovi maščobnih kislin in ogljikovih hidratov. Če je hrana uravnotežena, je pomanjkanje biotina zelo malo verjetno.

FOLNA KISLINA IN VITAMIN B12 (KOBALAMIN)
Oba vitamina sodelujeta pri nastajanju novih celic, rdečih krvničk in timidina, ključnega gradnika dednega materiala v vsaki celici. Glavni viri folne kisline so zelena listnata zelenjava, stročnice, sadje in jetra. Vitamin B12 pa najdemo v mesu (predvsem govedina in svinjina), v jajcih, mleku in mlečnih izdelkih. Pomanjkanje enega ali drugega povzroči hudo anemijo, značilna je slabokrvnost, izčrpanost, vrtoglavice in pri ženskah neredne menstruacije. Do pomanjkanja folne kisline lahko pride pri nosečnicah. Zbolijo tudi dojenčki, če dobivajo mlečne pripravke, v katerih ni dovolj folne kisline. Pri strogih vegetarijancih primanjkuje vitamina B12, ker je le-ta le v hranilih živalskega izvora.


Vitamine skupine B običajno najdemo v pripravkih kot kompleks. Kajti pomanjkanje enega vitamina ali povečana potreba po njem povzroči povečano potrebo tudi po drugih iz te skupine. Lekarniški farmacevti vam bomo svetovali izbiro pravega pripravka, na vas pa je, da zagotovite telesu raznoliko in uravnoteženo prehrano, s katero boste dosegli že prvi korak v pravo smer!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj