Točka zdravja

Vitamini in minerali (1. del)

Kljub pomembnosti vitaminov in mineralov za naš organizem in splošno dobro počutje, pa jih vendarle ne moremo jemati brez nadzora in zgolj po občutku.

Le kdo izmed nas ne pozna tako zelo opevanih vitaminov in mineralov?! Naše tržišče je preplavljeno z najrazličnejšimi pripravki le-teh v različnih odmerkih in od najrazličnejših proizvajalcev. Ker so to prehranska dopolnila, jih lahko (brez recepta) razen v lekarnah kupujemo tudi v specializiranih trgovinah in celo v drogerijah ter trgovinah z živili! Na tak način je njihova prodaja premalo nadzorovana, izbira pripravka pa je prepuščena povprečnemu znanju posameznika in njegovi kupni moči. Kljub množični uporabi pa se moramo vendarle zavedati, da previdnost in upoštevanje nasveta strokovnjaka (farmacevta, farmacevtskega tehnika, zdravnika) ni odveč in je pravzaprav nujna, če želimo, da bodo vitamini in minerali služili tistemu, čemur so namenjeni in iz česar izhaja ime vitamin: VITA ŽIVLJENJE!

Vitamini in minerali imajo pomembno vlogo pri oblikovanju in vzdrževanju normalnega, zdravega organizma. Sodelujejo skoraj v vsakem telesnem biokemičnem dogajanju. Z nekaj izjemami telo ne more ustvarjati vitaminov in mineralov, zato jih moramo dobiti s hrano. Pomanjkljiv vnos s hrano, pomanjkljiva absorbcija ter delno ali popolno pomanjkanje vitaminov (hipovitaminoza ali avitaminoza) lahko povzročijo hude motnje metabolizma, poškodbe mnogih organov, pa tudi številne bolezni. Pogosto so, tudi ob normalni prehrani, organizmu potrebne dodatne količine vitaminov in mineralov iz več razlogov: fiziološko (obdobje rasti, nosečnost, dojenje, senilna demenca) ali patološko (motnje v resorbciji, obolenja jeter, nalezljive ali febrilne bolezni). Kadar je prehrana uravnotežena, vitaminska terapija ni potrebna, vendar glede na to, da se pravzaprav skoraj nihče ne prehranjuje uravnoteženo, je občasno jemanje vitaminsko-mineralnih pripravkov upravičeno in dobrodošlo, predvsem v jesensko-zimskem obdobju in zgodaj spomladi.

Vitamine delimo v dve skupini:

  • vitamini, topni v maščobah (A, D, E in K),
  • vitamini, topni v vodi (C vitamin in vitamini B-kompleksa).

Vitamini nimajo kalorične vrednosti, ne dajejo energije, vendar so kot koencimi mnogih pomembnih encimov naravni katalizatorji, ki omogočajo sproščanje energije, spodbujajo metabolične procese in krepijo biološke funkcije ter imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju imunskega sistema. Vključeni so v metabolizem ogljikovih hidratov, maščob, proteinov in nukleinskih kislin ter so potrebni za tvorbo kolagena, kostne mase, za koagulacijo krvi, vid
Pomanjkanje nekaterih vitaminov v hrani ali neustrezna prehrana lahko vodi do hipovitaminoze, ki se kaže z utrujenostjo, razdražljivostjo, nagnjenostjo k infekcijam in s pomanjkanjem apetita. Hipovitaminoza se zdravi z ustreznim dodajanjem določenega vitamina. Kadar je vnos vitaminov prekomeren (jemanje prevelikih količin vitaminov), govorimo o hipervitaminozi. Večinoma se pojavljajo pri čezmernem vnosu vitaminov, topnih v maščobah, ki se v organizmu zadržujejo dlje časa.

Minerali so anorganski kemijski elementi. V našem telesu je 80 mineralov. Minerali pomenijo 4,5 % naše telesne mase, glavnina je v kosteh. Ne moremo jih niti ustvarjati niti izrabiti, vse življenje jih moramo vnašati s hrano, vodo in zdravili. Minerali so nujni za tvorbo encimov, hormonov, hemoglobina, strukturnih beljakovin, odgovornih za ekspresijo genov, vitaminov, prek njih pa vplivajo pravzaprav na vse sestavine človeškega organizma. Dovolj velik vnos mineralov še ne pomeni zadostne količine v organizmu. Pomembni so dejavniki, ki se nanašajo na stanje samega organizma, ker so od njih odvisne absorbcija, distribucija in eliminacija. Tako ima človeški organizem veliko kontrolnih mehanizmov za vzdrževanje ravnovesja. Pomembni minerali so: železo, kalcij, magnezij, fluor, natrij, kalij, žveplo, klor, jod, cink, mangan, baker, selen Pomanjkanje mineralov se kaže kot utrujenost, izguba apetita, motnje spanja, utrujenost, brezvoljnost, slabost ...

Kljub pomembnosti vitaminov in mineralov za naš organizem in splošno dobro počutje, pa jih vendarle ne moremo jemati brez nadzora in zgolj po občutku. Velikokrat namreč ljudje posegajo po več vitaminsko mineralnih pripravkih hkrati, a se premalo zavedajo, da tudi za vitamine in minerale obstaja dnevno priporočen vnos, ki ga ne smemo prekoračiti, saj sicer prihaja do prevelikih odmerkov. Ta priporočen vnos se razlikuje v različnih starostih obdobjih in je odvisen od potreb posameznika. Prav tako se ne zavedajo, da tudi vitamini vstopajo v interakcije z različnimi zdravili, ki se jemljejo sočasno (medsebojno delovanje, ki lahko izniči, zmanjša ali poveča učinek zdravila). Tako se je potrebno ob določenih boleznih in ob zdravljenju z določenimi zdravili izogibati sočasni uporabi določenega vitamina ali minerala.

Ob veliki dostopnosti kjerkoli in kadarkoli je pomembna odločitev vsakega posameznika, komu bo prepustil oskrbo in skrb za tako nujno pomembne, a ob nepravilni uporabi in svetovanju nikakor nedolžne pripravke z vitamini in minerali!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj