Točka zdravja

Vnos tekočine v poletnih mesecih

Voda je za človeka nujno potrebna, na to nakazuje že podatek, da predstavlja dve tretjini teže telesa odraslega človeka. Voda ima veliko vlogo pri uravnavanju telesne temperature, preko krvi oskrbuje celice s hranili in kisikom, odplavlja odpadne snovi, nahaja se v prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočinah, varuje organe in vezivna tkiva. Če telo ne dobi zadosti tekočin, se zmanjša volumen krvi, kar zmanjša oskrbo tkiv (npr. možganov, mišic) s kisikom in hranili.

 

Preprečevanje dehidracije

V poletnih mesecih, ob vročem podnebju se poveča izguba vode preko znojenja, saj telo s tem mehanizmom ohranja primerno telesno temperaturo. Pri normalni aktivnosti lahko izgubimo z znojenjem do 1 litra vode dnevno, medtem ko pri enourni intenzivni vadbi ali pri visoki zunanji temperaturi izgubimo več kot liter vode na uro.
Potreba po vnosu tekočine je takrat povečana, v nasprotnem primeru pride lahko do dehidracije. Dehidracija ali izsušitev pomeni pomanjkanje vode v telesu. Znaki blage dehidracije pri odraslih so: žeja, suha usta, slabša napetost kože (turgor), utrujenost, glavobol, izločanje manjše količine urina kot sicer, urin je temnejši. S stopnjevanjem dehidracije pa se lahko pojavijo še višja frekvenca bitja srca in dihanja, nižanje krvnega tlaka, krči, slabost, suha koža, vrtoglavica, zmedenost, omedlevica, motnje vida in smrt.


V poletnih mesecih moramo biti posebej pozorni na otroke in starejše, saj imajo ti bodisi večje potrebe po tekočini ali pa niso sposobni tako dobro uravnavati telesne temperature kot odrasli. Starejši ljudje imajo pogosto slabši občutek za žejo in si pogosto sami ne zmorejo pomagati ali ne prepoznajo nevarnosti. Enako velja za otroke.


Dehidracijo preprečimo z zadostnim vnosom tekočin. Najprimernejša pijača za odžejanje in nadomeščanje izgubljene tekočine je vodovodna pitna voda, priporočamo pa tudi nesladkane čaje. Pitja vode ne smemo nadomestiti s pitjem kave, pravega čaja, gaziranih in alkoholnih pijač. Kofein in alkohol delujeta blago diuretično, zato pospešita izločanje vode iz telesa. Izotonične pijače so za nadomeščanje tekočine primerne za uživanje le ob vzdržljivostnih telesnih naporih, ki trajajo več kot eno uro.

V vročih dneh je potrebno nadomeščati izgubljeno tekočino v manjših odmerkih preko celega dneva, tako v času obroka kot med obroki. Povprečno aktivni odrasli potrebujejo glede na svojo telesno težo dnevno približno 2 do 2,5 litra tekočine (od tega v povprečju od 0,8 do 1 litra zaužije s hrano, približno 1,5 litra zaužijemo s tekočino), otroci pa naj bi dnevno zaužili nekoliko manj (npr. malo manj kot en liter pri 5 letih letih).

 

Vnos tekočine na potovanju
Marsikje voda iz naravnih virov ali pipe ni varna, kljub temu da je na videz čista, brez barve ali vonja. Posledica okužbe z oporečno vodo je okužba z mikroorganizmi, ki se kaže kot driska. Okužbo preprečimo z upoštevanjem nekaterih preventivnih ukrepov. Uživajmo samo embalirano vodo ali druge pijače (gazirane, pasterizirane sokove in mleko), ki so zanesljivo zaprte. Izogibajmo se pitju domačih sokov in nepasteriziranega mleka. Pri umivanju zob raje uporabimo embalirano vodo. Pijmo neposredno iz embalaže, obrišimo površino, ki pride v stik z usti. Ne uporabljajmo nečiste embalaže, kozarcev. Prav tako odsvetujemo uporabo ledu, za katerega ne vemo, ali je narejen iz varne vode. Uživajmo tople pijače, pripravljene s prekuhano vodo in shranjene v čisti embalaži.
V napisanem prispevku ste verjetno opazili, da najpogosteje priporočamo uživanje vode. Kot zanimivost naj dodam, da ima voda pomembno vlogo v farmaciji. Je pogosta sestavina zdravil (sirupi, kapljice, kreme, mazila…). Obenem pa je običajno tudi tekočina, s katero priporočamo poplakniti tablete ali kapsule.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj