Točka zdravja

Vodene koze

Norice (Varicella) so zelo nalezljiva, po vsem svetu razširjena virusna bolezen. Norice so v Sloveniji po obolevnosti na prvem mestu med nalezljivimi boleznimi, saj letno zboli od 13 do 17 tisoč ljudi. Večja obolevnost je značilna za pozne zimske in zgodnje spomladanske mesece. Norice so značilne predvsem kot otroška bolezen, ker 90 odstotkov bolnikov preboli norice v otroštvu, pred dopolnjenim 15. letom starosti. Kdor preboli norice, ostane imun vse življenje, vendar virus ostane v telesu. 


Simptomi 
Simptomi se začnejo deset do 21 dni po okužbi. Najznačilnejši simptom je mehurčast izpuščaj. Izpuščaj je iz rdečkastih peg, ki se po nekaj urah spremenijo v srbeče mehurčke, napolnjene s tekočino. Po nekaj dneh se mehurčki posušijo in nastanejo kraste. Prve kožne spremembe opazimo na glavi (izpuščaj se pojavi tudi v lasišču), po trupu in nazadnje po udih. Izpuščaji se lahko pojavijo tudi na sluznicah (v ustih, na spolovilu), dlani in podplati pa ostanejo prosti. Približno peti dan prenehajo nastajati novi izpuščaji, šesti dan je večina prekritih s krastico in v manj kot 20 dneh skoraj popolnoma izginejo. Običajno izpuščaji močno srbijo! Bolezen, še posebej pri starejših otrocih, lahko spremlja povišana telesna temperatura, glavobol in utrujenost. 

Povzročitelj, prenos bolezni in kužnost 
Povzročitelj bolezni je virus varicella-zoster iz skupine herpesvirusov. Prenaša se kapljično po zraku ali z neposrednim stikom. Čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov je običajno 10 do 23 dni, bolnik je kužen že dva dni pred pojavom izpuščaja in pet dni po zadnjem zagonu izpuščaja. Ko nastanejo kraste, bolnik ni več kužen. Po preboleli bolezni ostaja virus v telesu v mirujoči obliki; aktivirajo ga lahko različni dejavniki (stres, zmanjšana odpornost ) in takrat se pojavi herpes ali herpes zoster (pasavec).

Lahko otroka obvarujemo pred vodenimi kozami?
Prav vsi si želimo, da naš otrok ne bi zbolel. A je bolezen izredno nalezljiva, saj v roku inkubacijske dobe, ki traja 10 do 20 dni, zboli kar 90% oseb, ki so bile v stiku z obolelim. Na podlagi omenjenega podatka vas verjetno ne čudi, zakaj je zbolel tudi vaš otrok. Bolniki so prenašalci virusa že 2 dni preden se na koži pojavi izpuščaj in tako starši sploh še ne vedo, da ima otrok norice. To je še dokaz več, da svojega malčka praktično ne morete zavarovati pred okužbo s tem virusom.

Nikar ne dovolite otroku, da bi se praskal
Vodene koze so praviloma za sicer zdrave otroke »lahka« bolezen, ki se običajno ne zaplete in tako tudi ne potrebuje posebnega zdravljenja. Seveda pa zaradi srbečih izpuščajev ta bolezen ni prijetna in prav je, da starši poskrbite, da se otroci ne praskajo. To je še posebej pomembno zaradi dveh razlogov. Prvi je ta, da zaradi praskanja lahko nastanejo brazgotine, drugi pa je nevarnost, da se zaradi praskanja z umazanimi rokami mehurčki vnamejo in zagnojijo. V takšnih primerih govorimo o sekundarni bakterijski okužbi, ki jo je potrebno zdraviti z antibiotiki.

Zdravljenje 
Vodene koze so pri sicer zdravih otrocih praviloma lahka bolezen. Težji potek se pričakuje, če zboli nosečnica ali novorojenček, pri otrocih z oslabljenim obrambnim sistemom ter pri odraslih in starejših bolnikih. Najpogostejši zaplet predstavljajo dodatne bakterijske okužbe kože in podkožja, ki so posledica praskanja, zato je zdravljenje usmerjeno predvsem v preprečevanje srbenja. Ob vsakršnem zapletu je potreben zdravniški nadzor! 
Zdravnik velikokrat predpiše zdravila za lajšanje srbenja antihistaminik (loratadin: Claritine, Flonidan sirup). Če se razvije bakterijska okužba, so potrebni antibiotiki. Pri hudi bolezenski sliki noric se zdravnik lahko odloči za zdravljenje s protivirusnimi učinkovinami. 
Za preprečevanje srbenja lahko uporabimo tekoči puder z benzokainom, ki deluje adstringentno, anestetično in preprečuje srbenje. Na voljo je v lekarni brez recepta. Prav tako so na voljo pene in mnogo pripravkov, ki preprečujejo srbenje in sušijo mehurčke.
Otroku postrizite nohte na rokah čisto na kratko, da preprečite praskanje. Dojenčku dajte na roke nogavičke. Skrbite za pogosto umivanje rok, pogostejše naj bo tudi previjanje. Vlažna toplota izvablja nove izpuščaje, zato se kopanje in obkladki odsvetujejo.  
Za zniževanje povišane telesne temperature uporabite paracetamol (Lekadol, Calpol, Daleron, Paracetamol svečke), nikakor pa ne pripravkov z acetilsalicilno kislino (Aspirin), ker lahko povzročijo nastanek Reyevega sindroma. To je redka, a zelo nevarna bolezen, ki je lahko usodna! 
 

Kako dolgo naj otrok ostane doma?
Krastice bodo sicer še kar nekaj časa dokazovale, da je otrok prebolel »vodene koze«, ni pa več potrebno, da je takrat otrok doma. Brez skrbi se lahko vrne v vrtec takoj, ko še zadnji mehurček prekrije krasta, saj takrat otrok ni več kužen.

Kakšen teden dni domače oskrbe si lahko naedejamo, ko nas obiščejo kozice. Ob negi, izkoristimo ta čas tudi za crklanje, branje pravljic in nešteto pogovorov, ki otrokom tako dobro denejo. Tako upam in si želim, da bomo tudi s pomočjo podanih nasvetov doprinesli, da bo otrok lažje in brez zapletov prebolel vodene koze. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj