Točka zdravja

Vročina pri otrocih

ZDRAVLJENJE
Ko ima otrok povišano telesno temperaturo in ko vidimo, da je njegovo počutje slabo, posežemo po zdravilih. Paracetamol je zdravilo prve izbire. Je učinkovito zdravilo z najmanj stranskimi učinki za lajšanje vročine in bolečine pri otrocih. V lekarni se dobi brez recepta ali na recept, v obliki sirupa, tablet ali svečk. Odmerjamo jih v skladu z navodili (10 do 15 mg na kg telesne teže), po potrebi vsakih štiri do šest ur, vendar ne pogosteje kot štirikrat na dan. Paracetamol ne dajemo več kot tri dni, v primeru da vročina ne pade. Prav tako ga ne dajemo dojenčkom, mlajšim od 2 mesecev, razen če je to svetoval zdravnik pediater. Paracetamol začne učinkovati približno 20-30 minut po zaužitju. Največji učinek doseže med prvo in drugo uro ter deluje štiri do šest ur. 


Če paracetamol ne pomaga, uporabimo ibuprofen, ki ga zdravnik predpiše samo za otroke, starejše od šestih mesecev. Ibuprofen odmerjamo 5 do 7,5 mg na kg telesne teže na šest do osem ur.
Oralno dajanje paracetamola ima pri otrocih prednost pred rektalno (v danko), ker je absorpcija stalnejša in omogoča natančnejše odmerjanje na podlagi telesne teže. Rektalna pride v poštev v primeru bruhanja ali drugih motenj, ki preprečijo peroralno uporabo. Izjemoma se lahko ob bruhanju ibuprofena in hkratni neučinkovitosti paracetamola otroku predpiše diklofenak rektalno (1 do 2 mg na kg telesne teže na dan v dveh do treh odmerkih).


Paracetamola in ibuprofena otrokom ne smemo odmeriti hkrati. Prav tako ju pri otrocih z vročino ne smemo rutinsko izmenjevati. Možnost napake pri doziranju je večja kot le pri enem zdravilu, zato so potrebna še natančnejša navodila glede intervalov in odmerkov glede na telesno težo otroka, in ne na starost otroka in višino telesne temperature. 


Pri otrocih z noricami in kadar vročina traja več kot tri dni in ni jasnega vzroka zanjo, je potrebna previdnost pri uporabi ibuprofena in diklofenaka, saj lahko prikrijeta resno bakterijsko okužbo.

Tako zdravniki kot lekarniški farmacevti vedno staršem in skrbnikom svetujemo, da:
-    otroku večkrat ponudite pijačo (za dojenega otroka je najprimernejše materino mleko), saj tako       preprečite dehidracijo (izsušitev)
-    preverjate znake morebitne izsušitve: vdrte oči, suha usta, odsotnost solz, videz prizadetega otroka, bistveno manjša količina izločenega urina
-    ugotovite, ali je izpuščaj neiztisljiv: ob pritisku nanj ne izgine za trenutek
-    nadzorujete otroka tudi ponoči, vendar ga ne zbujajte le zaradi zniževanja vročine
-    otrok naj ne obiskuje šole, vrtca ali skupnega varstva.

Strah pred vročino je neupravičen! Znižujemo jo le zaradi večjega udobja otroka in zmanjšane izgube tekočin. Treba je vedeti, da je včasih dovolj tudi zbijanje vročine za eno do dve °C. Npr. če ima otrok temperaturo 39 °C in jo zbijemo na 38 °C, in ne takoj na 37 °C, je to uspeh in zdravilo je delovalo. 
Če vas preveč skrbi in ne zmorete poskrbeti za svojega otroka, če otrok dobi izpuščaje, če se otrokovo stanje slabša, če vročina traja več kot tri dni, če opazite znake izsušitve, potem je najbolje da poiščete nadaljnjo pomoč pri osebnem pediatru.

Vendar pa kljub vsem ukrepom žal ne moremo vedno preprečiti enega najbolj dramatičnih zapletov povišane telesne temperature: vročinskih krčev.

VROČINSKI KRČI
Najverjetneje nastanejo zaradi nezmožnosti prilagoditve nezrelih otrokovih možganov na nenaden hiter porast telesne temperature, in ne zaradi same višine temperature. Po mehanizmu nastanka in po klinični sliki so zelo podobni epileptičnim napadom.


Velika večina vročinskih krčev mine sama po sebi v nekaj minutah in ne pustijo trajnih posledic. Pojavljajo se med šestim mesecem in petim letom starosti. Po tej starosti navadno spontano izzvenijo, kar je povezano z zorenjem živčnega sistema. Nastanejo pri porastu telesne temperature nad 38,5 °C. Telesna temperatura posebej pri otroku naraste zelo hitro, zlasti na začetku infekcijskega obolenja. Kadar porast temperature zaznamo pri otroku, ki je že imel vročinske krče, mu začnemo zniževati temperaturo prej kot pri drugih otrocih, že pred 38 °C. 

Vročinski krči se pojavljajo v dveh oblikah:
-    Pri preprostem vročinskem krču so prisotni trzljaji v vseh okončinah, otrok ob napadu zavije z očmi, lahko je moder v obraz, izgubi zavest in navidezno preneha dihati. Krči trajajo nekaj sekund do 15 minut, večinoma niso nevarni in se ne ponovijo.
-    Redko (pri 1-2 % primerih) se pojavijo dolgotrajni (več kot 30 minut) in lahko povzročijo trajne možganske poškodbe zaradi pomanjkanja kisika. Takšen kompliciran krč traja dolgo, se ponovi, ali prizadene le del telesa.

Otroka z vročinskimi krči damo v bočni položaj s pokrčenimi koleni. Napad prekinemo z zniževanjem telesne temperature z ohlajanjem otroka, z zdravili za zniževanje telesne temperature, starši otrok, ki so že doživeli vročinski krč, pa imajo vedno pri sebi zdravilo (diazepam), ki ga dobijo na recept. 


Zavedati se je potrebno, da je vročina pri otrocih zelo pogost simptom in da je pri obrambi pred virusi, ki so v otroškem obdobju najpogostejši vzrok okužb, tudi edina obramba. Vročina zavre rast in razmnoževanje virusov. Za vsak nasvet, ki ga želite glede zdravljenja otroka, pa je najbolje da se oglasite v lekarni pri lekarniškem farmacevtu, ki vam bo z veseljem svetoval.
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj