Točka zdravja

Vzdrževanje in razkuževanje bazenske vode

Vrtni bazeni so vse bolj priljubljeni. Ker gre za preprosto, začasno različico bazenov, se marsikdo niti ne zaveda, da je tudi pri teh bazenih pravilno vzdrževanje ključnega pomena. Pa tudi pri uporabi je treba biti pazljiv, da ne pride do tragičnih dogodkov.

Otrokom namenjeni bazeni so napihljivi, v njih je vode le za deset ali dvajset centimetrov, kar je prav tako lahko nevarno, zato otrok nikoli ne pustite brez nadzora! Po uporabi je takšen bazen najbolje takoj izprazniti.

Pri večjih bazenih to ni tako preprosto, količine vode so lahko zelo velike, tudi več deset tisoč litrov, zato se običajno natoči le enkrat, na začetku sezone. V takšnem primeru je treba poskrbeti za dodatno varnost s postavitvijo ograje okrog bazena oziroma rednim odstranjevanjem lestve za vstop v bazen, še posebej če so prisotni otroci. Bistveno je torej poskrbeti za varnost, hkrati pa ne smemo pozabiti na kakovost vode.

 

Mehansko čiščenje

Najbolj osnovno opravilo je čiščenje površine vode z mrežo, napeto na koncu daljše palice. Z njo boste odstranili listje, večje delce, morda kakšno žuželko ... Da bo takšnega čiščenja čim manj, je dobro kupiti pokrivalo, ki takrat, ko bazena ne uporabljate, preprečuje nabiranje umazanije na gladini. Seveda tudi sama postavitev bazena pripomore, da je takšnih težav manj. Z rednim čiščenjem gladine poskrbite tudi za manj usedanja prahu in druge umazanije na dno bazena. Kljub temu je treba s posebnim sesalnikom, ki je navadno povezan s filtrom, dno redno sesati, po možnosti vsak dan, vsekakor pa po dolgotrajni neuporabi. S tem boste med drugim preprečili kalnost vode med uporabo.

Da bo voda res bistra, jo je treba redno filtrirati. Filtrirni sistemi so navadno že del paketa ob nakupu. Celotna količina vode v bazenu naj bi se prefiltrirala vsaj vsakih šest ur, filtriranje je treba prilagoditi tudi številu kopalcev in vremenskim razmeram, kar pa boste s preprostimi rešitvami težko dosegli.

 

Kemično čiščenje

Ne glede na to, kako dosledni smo z mehanskim čiščenjem, brez kemičnega čiščenja v bazenu ne bo šlo. Tu ne gre samo za vidno čistočo ali bistrost vode. V vodi se namreč pri temperaturah približno 30 stopinj Celzija, ki so običajne v domačih bazenih, razmnožujejo bakterije in glivice, ki z drugimi nečistočami prihajajo iz okolja, še bolj pa s kopalci. Tudi v domačem bazenu je zato treba redno preverjati kakovost vode in jo po potrebi izboljševati z različnimi pripravki.

Najbolj osnovno je kloriranje, pri čemer se uporablja organski klor v obliki granulata ali tablet, odmerjanje poteka v skladu z navodili proizvajalca.

Pogosto se voda razkužuje tudi z aktivnim kisikom. Ta metoda je bolj prijazna koži, sluznici in lasem, pa tudi bazenskim delom, ob njeni uporabi seveda ne bo vonja po kloru. Pri tem je pomembno, da upoštevate navodila za odmerjanje in redno preverjate količino aktivnega kisika v vodi, še zlasti pri višjih temperaturah vode, ko aktivni kisik še posebej občutljivo reagira.

Danes se za razkuževanje vse pogosteje uporablja tudi klorov dioksid, ki učinkovitejše deluje v širšem območju pH-vrednosti (4 do 10), deluje hitreje kot klor in ima 2,6-krat večjo oksidativno moč od klora.

Tovrstne pripravke je možno kupiti tudi v lekarni.

 

Pomemben je tudi pH vode

Da z vodo ni vse v najlepšem redu, boste najverjetneje opazili že s prostim očesom, a resnično kakovost vode lahko preverite le z meritvijo pH- vrednosti. Kakovostna voda ima nevtralen pH, le za odtenek se lahko nagne proti bazičnosti (od 7,0 do 7,4). Nihanje vrednosti pH je lahko posledica sprememb temperature vode in vnašanja umazanije, nanjo vpliva tudi dodajanje sredstev za čiščenje in nego bazena.

Če je pH previsok, dezinfekcijska sredstva niso dovolj učinkovita, začne se nalagati vodni kamen (njegovi delčki lahko povzročijo kalnost oziroma mlečnost vode), poveča se možnost za draženje kože in oči. Pri prenizki vrednosti pH se tvori sluz, ki prav tako negativno vpliva na kožo, voda začne zaudarjati in povzročati korozijo kovinskih delov ogrodja.

Analizo vrednosti pH in deleža kisika ter klora v vodi boste najlažje preverili z analizatorji, ki jih običajno sestavljajo ampule, v katere natočite vodo, in posebne tabletke z reagentom za pH, kisik ali klor. V kompletu so tudi navodila in pojasnila, kaj pomenijo izmerjeni rezultati.

Bazen doma je vsekakor priročna rešitev za hlajenje v vročih dneh, a samo s tovrstno skrbnostjo bo kopalna sezona tudi varna in prijetna.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj