Točka zdravja

Z zdravili na dopust

V poletnem času radi izkoristimo vsaj nekaj dni dopusta. Pogosto si privoščimo oddih na morju, obisk hribov ali toplic. Nekateri se odpravijo v bolj oddaljene kraje, kamor poletijo z letali. Priprava na dopust vključuje pakiranje potrebščin, med katerimi se običajno znajde vsaj kakšna škatlica zdravila. Težko je podati enoten nasvet ali celo spisek zdravil, ki jih je priporočljivo vzeti na dopust. To je namreč odvisno od veliko dejavnikov: kdo potuje (otroci, odrasli, starejši, zdravi, bolni), kam gremo (odročne pokrajine, urbana središča, obmorski kraji ali obisk gora), za koliko časa gremo (nekaj dni ali več tednov) in podobno. V tako imenovani potovalni lekarni ne smejo manjkati zdravila, ki jih redno uporabljamo, običajno jim dodamo še vsaj zdravila za akutne težave, kot so bolečine ali povišana telesna temperatura. V poletnih mesecih ne pozabimo na preventivo, zato jim dodamo še zaščitna sredstva pred škodljivimi učinki sončnih žarkov in repelente za odganjanje mrčesa. Ne pozabimo niti na možnost poškodb, torej dodamo še obliže, sterilne komprese, povoje in ostale pripomočke za prvo pomoč. Med potovanjem v poletnih mesecih, predvsem ob potovanju na druge celine, predvidevamo večjo možnost prebavnih težav, v zimskih mesecih pa prehladnih obolenj.


Ob rokovanju s potovalno lekarno moramo posebno pozornost nameniti pogojem shranjevanja, saj ti pomembno vplivajo na stabilnost zdravil. Zdravila ne smejo biti izpostavljena sončnim žarkom, pomembni pa so tudi ostali dejavniki, kot sta temperatura in vlaga. V ta namen priporočamo shranjevanje v originalni ovojnini (steklenička, plastenka ali pretisni omot). Odsvetujemo odstranjevanje zunanje ovojnine (škatlic), s čimer bi nemara pridobili na prostoru v potovalnem kovčku. Škatlice omogočajo dodatno zaščito pred svetlobo, hkrati pa so jim priložena navodila za uporabo. Predvsem pri zdravilih, ki jih uporabljamo za zdravljenje kroničnih bolezni (povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, depresija, srčno popuščanje, bolezni ščitnice…) priporočamo vzeti s sabo količino, ki presega porabo v predvidenem trajanju dopusta. S tem se izognemo pomanjkanju zdravila ob nenačrtovanem podaljšanju dopusta. 


Večino zdravil v trdnih, poltrdnih ali tekočih farmacevtskih oblikah (tablete, kapsule, praški, suspenzije, kapljice…) shranjujemo pri temperaturi med 15 C in 25 C oziroma največ 30 C. Temperatura v poletnem času ob zunanji temperaturi 30 C lahko v pol ure v avtu, ki ga pustimo med sončno pripeko, narase na 50 C. To je tudi eden izmed razlogov, da spakiramo zdravila posebej v kovček ali priročno torbo in jih lahko vzamemo s sabo, ko se recimo ustavimo na postajališču, med potjo na našo počitniško destinacijo. Drug razlog pa je, da hitreje pridemo do zdravila, ki ga rabimo ob nujnem primeru. Podoben napotek velja ob potovanju z letalom, zdravila imejte v ročni prtljagi, ki jo vzamete s sabo v potniško kabino.


Kdaj lahko podvomimo v kakovost zdravil ob neustreznem shranjevanju? Proizvajalec lahko zagotovi kakovost zdravilu do izteka roka uporabnosti le ob upoštevanju pogojev shranjevanja. Vsekakor moramo podvomiti v kakovost zdravil, pri katerih zaznamo fizične spremembe, recimo razpoke, okruške, zlepljene enote zdravila, neobičajno trde/mehke kapsule, sprememba barve/vonja suspenzije ipd. Posebna pozornost velja zdravilom, ki jih shranjujemo v hladilniku pri temperaturi od 2 C do 8 C (recimo insulini, druga biološka zdravila). Na potovanju prenašamo taka zdravila v priročnih hladilnih torbah. Paziti moramo, da ne pridejo v neposredni stik s hladilnim telesom, saj lahko zamrznejo, kar neugodno vpliva na njihovo kakovost.


Posameznikom, ki redno jemljejo več zdravil priporočamo izdelavo osebne kartice zdravil. Gre za seznam zdravil z dodanimi informacijami glede uporabe zdravil. Posedovanje osebne kartice zdravil se izkaže dobrodošlo ob številnih situacijah, tudi med preživljanjem dopusta, posebno kadar dopustujemo oziroma potujemo izven naše države, saj zaščitenim imenom zdravil dodamo še nezaščitena, mednarodna imena učinkovin. To se izkaže kot posebno koristno ob stiku s tujim zdravstvenim osebjem. O možnosti izdelave osebne kartice zdravil se pred odhodom na dopust lahko pozanimate v naših lekarnah.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj