Točka zdravja

Zadihajte lažje!

Astma prizadeva mlajšo populacijo, njen nastanek do danes še ni povsem znan in se ji zato ne moremo izogniti. KOPB prizadeva dolgoletne kadilce in bi se mu zlahka izognili z na videz preprostim ukrepom kot je opustitev kajenja. Pri obeh boleznih gre za zaporo dihalnih poti, bolniki imajo lahko brez zdravljenja velike težave. Se pa za zdravljenje ene ali druge bolezni izbirajo popolnoma različna zdravila. Medtem, ko želimo težave z dihanjem pri astmi popolnoma odpraviti, jih lahko pri KOPB samo blažimo. Zdravila za bolnike z astmo ali KOPB so največkrat v obliki vdihovalnikov. Uporaba slednjih pa je vse prej kot enostavna in lahko marsikomu povzroča preglavice, posledica nepravilne uporabe je lahko tudi slabše urejena bolezen. 
Zakaj se posamezna pljučna bolezen pojavi, kdo so osebe, ki lahko zbolijo, na kaj moramo biti pozorni, da bolezen ne napreduje, kaj lahko sami naredimo, da bolezen dobro nadzorujemo, kaj nam je lahko v pomoč pri nadzorovanju urejenosti bolezni, kako pravilno aplicirati zdravila…? Na vsa napisana in še kakšno dodatno vprašanje bomo poskušali odgovoriti na enem izmed 5 predavanj, ki jih bomo januarja izvedli v Pomurju. Prav tako boste o posamezni bolezni ter nekaj dejstvih o kajenju lahko prebrali v prihodnjih številkah Vestnika. 
Hkrati s predavanji začenjamo tudi z izvajanjem nove storitve v lekarnah. Storitev se imenuje Celovit osebni posvet s farmacevtom o astmi in KOPB. Namenjen je vsem vam, ki imate astmo ali KOPB in uporabljate zdravila v obliki vdihovalnikov. Morda imate kakšno vprašanje o sami bolezni, vam uporaba zdravil povzroča preglavice, niste prepričani, če zdravilo pravilno vzamete, želite izvedeti na kaj je treba biti posebej pozoren pri uporabi vdihovalnikov, želite izvedeti kako si lahko pomagate poleg zdravil, želite preveriti kakšno kontrolo nad boleznijo imate, potrebujete nasvet ali pomoč pri opuščanju kajenja, nasvet o zdravem življenjskem slogu, želite informacijo o dihalnih vajah, imate merilec največjega pretoka zraka pri ustih- PEF in želite ponovno slišati kako rokovati z njim, ali pa bi želeli izvedeti, zakaj je takšen merilec lahko koristen… Na vse to vam bomo poskušali odgovorit farmacevti, ki smo se z namenom izvajanja te storitve dodatno izobraževali. Imeli boste približno 45 minut časa, ki ga boste v zasebnem prostoru skupaj s farmacevtom, ki bo tam samo za vas, zagotovo koristno porabili. 
Ob koncu Vas vabim na katero izmed predavanj, da pridobite dodatne informacije. Za slednje smo zmeraj dostopni tudi v katerikoli izmed naših 14 enot. 
Naj vam v življenju dih zares jemljejo le čudoviti trenutki in ne bolezen pljuč. Za čudovite trenutke boste zagotovo znali poskrbeti, pri zdravljenju vaše pljučne bolezni pa vam v Pomurskih lekarnah z novo storitvijo želimo biti v pomoč. 
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj