Točka zdravja

Zakaj maske

Vlada Republike Slovenije je 14. maja 2020 z odlokom preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (covid-19). Odlok se uporablja od 31. maja 2020. Obenem je vlada z odlokom sporočila, da se splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, ob njihovi strokovni utemeljenosti še naprej uporabljajo. Med te spada tudi uporaba zaščitnih mask za zaposlene in obiskovalce zdravstvenih ustanov.


Med zdravstveno dejavnost sodi tudi lekarniška dejavnost. Zato v lekarnah nismo preklicali ukrepov, ki omejujejo prenos okužbe. Še naprej vas prosimo, da vstopate posamično in vzdržujete primerno razdaljo. Ob vstopu imate na razpolago razkužilo za roke, treba si je nadeti zaščitno masko. Uporaba kirurških zaščitnih mask je med epidemijo pri zdravstvenem osebju omejila okužbe. Priporočamo jih predvsem z namenom, da okuženi ne prenaša okužbe na druge. 


Glede uporabe zaščitnih mask smo v lekarnah v zadnjem času opažali pogoste kršitve. K doslednemu upoštevanju priporočil glede vstopa ni pripomogla nespretna komunikacija vlade in NIJZ, obenem pa so veljala za različne lokacije različna pravila. V trgovinah je bila na primer uporaba mask priporočljiva, ne pa obvezna. Enostaven dostop do lekarniških storitev marsikoga zavede in pozabi, da vstopa v zdravstvene prostore. Niti v času epidemije niti sedaj nismo zaprli vrat lekarn ali uvedli triažiranja ob vstopu.


Ob svojem delu smo bili predvsem v lekarniških enotah v trgovskih centrih priča pogostim vstopom brez zaščitnih mask, kljub opozorilom na vratih. Bil sem priča osebam z znaki prehladnih obolenj brez zaščitnih mask. Redkokdo, ki je vstopil brez zaščitne maske, je povprašal, ali je zaščitna maska potrebna. Ob opozorilu smo običajno deležni negodovanja in nespoštljivega odziva. 


Tudi zaposleni v lekarnah si želimo, da bi se zaščitnih mask znebili čim prej. Delo z zaščitnimi maskami je precej oteženo. Težje nas slišite, zato moramo večkrat povedano ponoviti in povzdigniti glas. Lekarn nimamo opremljenih z lekarniškimi roboti, zato je ob izdaji zdravil potrebne še nekaj fizične aktivnosti, kar oteži dihanje skozi masko. A razumemo, zakaj so maske potrebne, in jih zato uporabljamo.


V lekarne prihajajo bolni ljudje. S tem ne mislim samo na okužene. Pač pa z drugimi boleznimi. Recimo bolniki z oslabelim imunskim odzivom. Ljudje, ki se borijo z rakom. Nekatere terapije zdravljenja raka prav tako oslabijo imunski sistem. Ljudje s številnimi kroničnimi boleznimi, ne le boleznimi dihal, za katere je vsaka okužba lahko kritična in povečuje tveganje, da zaradi bolezni umrejo. Veliko naših obiskovalcev je starejših.
Zaščitnih mask ne nosimo toliko zaradi sebe kot zaradi teh ljudi. Vas, naših vsakodnevnih obiskovalcev. Ker razumemo, da ste ogroženi, in čutimo moralno odgovornost, da vam ne škodujemo. Nikakor si ne želimo postati žarišče ali vsaj mesto prenosa okužbe.


Eden izmed ukrepov je priporočilo, da v lekarne ne vstopate bolani. A odsotnost znakov in simptomov še ne zagotavlja, da niste okuženi. Dosedanje izkušnje, ki jim pritrjuje tudi tajvanska prospektivna raziskava bolezni covid-19, nakazujejo, da se večina prenosov okužbe s sars-cov-2 zgodi v začetnem obdobju bolezni oziroma že nekaj dni pred pojavom simptomov in znakov bolezni. 


Vlada Republike Slovenije je 24. junija 2020 sprejela nov odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom. V njem je spet določila obvezno uporabo zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru ter obvezno razkuževanje rok.


Pokažimo torej sočutnost do šibkejših in sprejmimo odgovornost, da ne bomo vir okužbe. Če okužite zaposlenega lekarne, bo treba lekarno vsaj za kak teden zapreti. Če okužite osebo iz rizične skupine, recimo bolnika z rakom, lahko resno ogrozite njegovo življenje.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj