Točka zdravja

Zakaj moram zdravilo doplačati?

Gospodu je zdravnik predpisal zdravilo, ki ga ni v celoti krilo njegovo obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Čeprav zdravilo uporablja že več let, ga je tokrat ob izdaji zdravila farmacevt prvič opozoril, da je treba zdravilo doplačati. To ga je presenetilo, zato je želel vedeti, zakaj je do tega prišlo.


Zdravilo, ki ga gospod uporablja, spada v skupino tako imenovanih medsebojno zamenljivih zdravil. Sistem medsebojno zamenljivih zdravil z najvišjo priznano vrednostjo je bil v Sloveniji uveden že leta 2003. Seznam medsebojno zamenljivih zdravil, ki se je sčasoma širil na nove skupine zdravil, določa Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. V skupino medsebojno zamenljivih zdravil so uvrščena zdravila z enako učinkovino, jakostjo in farmacevtsko obliko. Gre za zdravila različnih proizvajalcev, razlike med zdravili niso klinično pomembne, lahko se malenkostno razlikujejo le tehnološki postopki njihove izdelave. Te razlike so običajno v hitrosti nastopa delovanja, ne pa v učinkovitosti ali varnosti zdravila. Potencialno je sicer možna preobčutljivostna reakcija, če je pacient alergičen na neko pomožno snov v zdravilu, zato ob vsaki menjavi priporočamo dvig le enega pakiranja zdravila. Za vsako skupino medsebojno zamenljivih zdravil je določena najvišja priznana vrednost, ki jo krije zdravstveno zavarovanje (obvezno in dopolnilno). Če vaše zdravilo to vrednost presega, ga morate doplačati ali se odločite za zdravilo, ki ga ni treba doplačati. Zamenjavo vam lahko uredi lekarniški farmacevt.


V lekarni vam ne moramo zamenjati zdravil znotraj terapevtske skupine zdravil. Gre za sistem, ki ga je leta 2013 uvedel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V tem sistemu so v isto skupino zdravil vključena zdravila z različno zdravilno učinkovino, ki se z enakim učinkom delovanja na človeško telo (npr. znižanje holesterola) uporabljajo za zdravljenje iste bolezni (npr. hiperholesterolemije). Zamenjavo znotraj terapevtske skupine zdravil lahko izvede le zdravnik, ki o morebitnem doplačilu bolnika seznani ob predpisu zdravila. 


Teoretično se lahko zgodi, da ob vsakem obisku lekarne naletite na drugačno doplačilo (ali neplačilo) vašega zdravila, saj najvišje priznane vrednosti Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije objavlja vsaka dva meseca. V praksi do sedaj tako pogostega nihanja cen na srečo nismo opazili. Vsaj ne pri večini zdravil. 


Lekarniški farmacevti ne vplivamo na določanje najvišjih priznanih vrednosti in prav tako ne o vključevanju zdravil v skupine medsebojno zamenljivih zdravil ali terapevtske skupine zdravil. Uvedba omenjenih skupin nam prinaša dodatno časovno obremenitev ter finančno breme, saj ob znižanju cen zdravil krijemo razliko v ceni tistih zdravil, ki so bila kupljena pred spremembo cene. 


V praksi opažamo, da menjavanje zdravil marsikateremu bolniku pomeni velik izziv. Strah nas je opustitve zdravljenja, kakor tudi podvojene terapije. Če imate težave pri odločitvi, prosite za nasvet ali vsaj mnenje lekarniškega farmacevta. Odločite pa se lahko tudi za posvet s farmacevtom o pravilni in varni uporabi zdravil, ki smo ga poimenovali pregled uporabe zdravil. 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj