Točka zdravja

Zakaj se osolzi oko?

Tudi v lekarni se pogosto srečujemo s pacienti, ki jih mučijo pordele in pekoče oči, ki se zraven še neusmiljeno solzijo in zato budijo ugibanja ljudi, le zakaj ta človek tako neutolažljivo »joče«! Pokukajmo v prispevek in poglejmo zakaj!

Naše oko je vsakodnevno izpostavljeno najrazličnejšim zunanjim dejavnikom (cvetni prah, živalska dlaka, smog, dim, veter, močno sonce, bakterije in virusi,…), pred katerimi nas ščiti očesna veznica  (konjuktiva), ki oblaga oko in veko. Vendar se le ta lahko vname in povzroči   vnetje očesne veznice ali konjunktivitis. Tako glede na povzročitelja ločimo bakterijski, virusni in alergijski konjuktivitis. 
Alergijski konjuktivitis je alergijsko vnetje očesne veznice. Ponavadi je alergijski konjuktivitis le del obsežnejše alergijske  bolezni – sezonskega alergijskega rinitisa, kjer so sočasno prisotni še drugi simptomi. Lahko pa se pojavi tudi kot edina alergijska težava.

Simptomi: 
Za alergijski konjuktivitis je značilno, da očesne beločnice pordijo in otečejo, oči pečejo in se obilno solzijo. Tudi očesne veke lahko pordijo in otečejo. Izcedek iz oči je prozoren, težavam v očeh pa se lahko pridružijo tudi kihanje, izcedek iz nosu in srbenje. Po teh značilnih simptomih lahko tudi zlahka ločimo alergijski konjuktivitis od bakterijskega, kjer sočasni simptomi niso prisotni, izcedek pa je bel do rumenozelen in zleplja veke. 

Vzroki:
Alergijski konjuktivitis nastane zaradi senzibilizacije (preobčutljivosti) oči na določeno snov. Takšno reakcijo lahko izzovejo cvetni prah, dim, sonce, veter, živalska dlaka, tudi nekatera zdravila, kozmetični pripravki (črtala in senčila, pudri…) ali druge snovi, ki jih z rokami nanesemo na oči. 

Zakaj pri nekaterih ljudeh prihaja do alergijske reakcije?
Alergija je nenormalni odziv imunskega sistema na neko snov, ki ponavadi ni škodljiva. Imunski sistem ščiti telo pred tujki (alergeni) s tem, da proizvaja protitelesa in druge kemične snovi za boj proti njim. Ponavadi se imunski sistem ne zmeni za benigne vrste snovi (pelod, dim, zdravila,..) in se bori le proti nevarnim snovem (bakterije, virusi…). Če pa imunski sistem ne loči nenevarne snovi od nevarne in določeno snov zazna kot nevarno snov, se sproži alergijska reakcija. V tej kemični reakciji se sprošča kemična snov histamin, ki izzove vazodilatacijo (razširitev žil), poveča kapilarno prepustnost in povzroči skrčitev gladkih mišic ter s tem pojav mnogih simptomov, povezanih z alergijami (srbenje, solzenje, kihanje, kašljanje, zamašen nos, izcedek iz nosu, pritisk v nosu, ušesih in glavi, zaspanost,…). Vsi ti simptomi imajo varovalno funkcijo, saj želijo alergen izločiti in mu onemogočiti nadaljnji vstop v telo.

Zdravljenje:
V kolikor gre za obsežno alergijsko reakcijo in so solzenju in pordelim očem pridruženi tudi drugi simptomi, bo potrebno poseči po antihistaminikih v obliki tablet ali sirupov. V kolikor so težave izražene samo v predelu oči bodo antihistaminiki v obliki kapljic za oči dovoljšnji. Ponavadi kapljice vsebujejo tudi vazokonstriktorje, ki zmanjšajo pordelost oči (Spersallerg kapljce, Visiclear kapljice).
Na voljo je tudi pestra izbira t.i. umetnih solz, ki imajo blagodejni učinek na oči in zmanjšajo draženje (Vismed, Bepanthol, Systane, Refresch kontakt, Blink, Artelac kapljice…). Priporoča se vkapavanje kapljic večkrat na dan, s čimer se oko vlaži in spira. Na voljo so tudi v enoodmernih vsebnikih, ki ne vsebujejo konzervansa. 
Kapljice so na voljo v lekarnah tudi brez recepta, a se je pred uporabo nujno posvetovati s farmacevtom, ki presodi ali je samozdravljenje smiselno. Prav tako glede na izbiro kapljic opozori na možnost nošenje kontaktnih leč. Ob uporabi določenih pripravkov bi se v primeru nošenja kontaktnih leč le te lahko zamotnile. 

Kaj še lahko storimo?
Prvi ukrep je, da se izogibamo alergenu, to je vzroku za nastanek alergije. Če se odločimo za izpiranje oči, si obvezno priskrbimo ustrezno tekočino. V lekarnah je za to  na voljo sterilna fiziološka raztopina. Tako se izognemo dodatnemu infektu in draženju oči. 
Na voljo so tudi homeopatska zdravila. Glede na simptome se lahko odločamo med zdravili Apis, Euphrasia, Arsenicum album, Argentum nitricum, Pulsatilla…
Vsekakor je posvet s farmacevtom nujen, saj šele na podlagi simptomov, ki jih opazi in mu jih bolnik zaupa, lahko izbere ustrezno homeopatsko zdravilo.

S ponujenimi nasveti, verjamem, da se bo solzenje pomirilo in utišala se bodo tudi ugibanja po vzrokih za jok.

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj