Točka zdravja

Zamašen nos pri otrocih

Nos je vohalni organ, hkrati pa je glavna pot zračnemu toku v pljuča in iz njih. Dnevno steče skozi nos približno 10.000 litrov zraka, z njim pa v nosne votline zaidejo tudi povzročitelji obolenj. Pri neokrnjenem imunskem sistemu se ti s pomočjo migetalk hitro izločijo iz nosu. Če pa je zunaj mrzlo in vlažno, je nosna sluznica slabše prekrvavljena in lokalni imunski sistem oslabljen. Virusi prehlada, imenovani tudi rinovirusi, imajo v takšnih pogojih idealno okolje za svoje delo. Vdrejo v nosno sluznico, se tam usidrajo in nato zelo hitro razmnožujejo. Takšna virusna okužba lahko hitro povzroči vnetje zgornjih dihalnih poti. Simptome, ki sledijo, poznamo vsi: izcedek iz nosu ter boleča in pordela notranjost nosu. Nosna sluznica oteče in nosne votline se zožijo, s čimer je dihanje skozi nos močno oteženo. Že v kratkem času postane nosni izcedek gostejši, s čimer dokončno zamaši že tako zožene nosne votline. Stanje imenujemo rinitis. In vsekakor nas zamašenost nosu, razen težav pri dihanju, ovira tudi pri okušanju. Čuta za voh še niso uspeli povsem razložiti, saj je precej bolj zapleten in visoko specializiran kot čut za okus. Zanimivo je, da obstaja mnogo več različnih vonjev kot pa okusov. Subjektivni občutek okusa pri uživanju hrane je kombinacija voha in okusa. Zato med prebolevanjem nahoda, ki ga spremlja slabši voh, hrana pogosto nima pravega okusa. 

 

Otroški noski so drugačni

Otroški noski so manjši, dihalne poti so krajše, zato potrebujejo prilagojeno nego. Odrasli zbolijo za prehladom od 2- do 5-krat na leto, otroci pa kar do 3-krat pogosteje. Njihov organizem namreč še ni popolnoma vzpostavil svoje naravne odpornosti. Prehlad tudi težje prenašajo kot odrasli.
Drugačna je tudi njihova anatomija. Evstahijeva cev (prehod, ki povezuje nos in žrelo s srednjim ušesom) je pri dojenčkih in majhnih otrocih krajša in bolj vodoravna, zato se lahko hitreje zamaši, kar pripelje do okužbe srednjega ušesa. Zaradi tega je treba otroškim nosovom posvetiti posebno pozornost in uporabiti rešitev, prilagojeno njihovim anatomskim značilnostim.

 

Kaj storiti, da lažje zadihamo?
Vsekakor lahko sami veliko pripomoremo k lažjemu dihanju in odprtju nosnih poti. Zelo pomembno je uživanje več tekočine, da bo sluznica vlažna. Znano je namreč, da je zgolj dovolj vlažna sluznica zdrava in se lažje zoperstavi virusom. V kolikor bomo torej sluznico primerno vlažili, bomo virusom onemogočili zadrževanje in preživetje. 
Za vlaženje nosne sluznice je priporočljiva uporaba izotonične raztopina natrijevega klorida (fiziološka raztopina), ki ima enak osmotski pritisk kot telesne tekočine in je primerna za vsakodnevno nego. 
Hipertonične raztopine pa so priporočljive, kadar  želimo nosne poti odmašiti. V lekarni je takšna raztopina na voljo v obliki nosnih pršil ali kapljic. 
Dobrodošle so inhalacije, ki dodatno navlažijo dihalne poti.
Tudi prostorom doma je potrebno zagotoviti ustrezno vlažnost. Na radiator lahko postavimo vodo, v katero lahko kanemo tudi nekaj kapljic eteričnih olj primernih za otroke. 


Pomoč v lekarni?
Za ublažitev zamašenega nosu se uporabljajo nazalni dekongestive. Ti povzročijo skrčenje žilic v nosni sluznici, s čimer zmanjšajo njeno oteklino in tako olajšajo dihanje ter izločanje sluzi. V lekarni je na voljo precej zdravil, ki se dobijo brez recepta. So v obliki kapljic ali pršil za nos, pa tudi v obliki tablet (oksimetazolin, ksilometazolin,…). Vendar moramo biti pri uporabi previdni. Svetujemo, da se nosni dekongestivi ne uporabljajo več kot 5 do 7 dni, ker lahko pride do izsušene sluznice in do nepovratnega skrčenja žilic v nosu, kar vodi v občutek stalno zamašenega nosu. 
Da preprečimo izsuševanje nosne sluznice, svetujemo tudi uporabo fiziološke raztopine v obliki kapljic ali pršila, ki nosno sluznico dodatno navlaži in omogoča čiščenje
Na voljo so tudi inhalatorji otroških oblik, ki so dobrodošla pomoč ob težavah z zamašenim nosom ali težavah s kašljem. Nujno je vedeti, da se v inhalatorje ne svetuje dodajati eteričnih olj, pač pa zgolj fiziološka raztopina. 
Ponudimo lahko tudi pripravke z eteričnimi olji in mazili za otroke, ki olajšajo dihanje. Vendar pozor, vsa eterična olj niso priporočljiva za otroke. Zato bodite previdni in uporabljajte le pripravke, ki so namenjeni otrokom. 
Aspiratorji za čiščenje nosu so dobrodošla rešitev pri otrocih, ki sami ne znajo in ne zmorejo izpihati nosu. Aspiratorjev je več vrst, a z slehernim moramo vedeti rokovati in biti previdni, saj je sluznica otrok izjemno nežna. 
 

Čiščenje noska pri otroku in dojenčku 
Vedno si najprej umijte roke, otroku pa lahko nos očistite leže (dojenčki) ali pa v naročju. Dojenčka položite na hrbet, glavico mu nagnite rahlo nazaj. Svetujemo, še posebej če je izloček gost, da otroku v nosek najprej nakapajte oz. razpršite fiziološko raztopino – izotonično raztopinov obe nosnici. Nosnici poskusite najprej nežno očistiti. Če je treba, ponovno nakapajte fiziološko raztopino najprej v eno nosnico in izčrpajte sluz z aspiratorjem. Aspiratorjev je več vrst: na vdih, nosni nastavek z bučko, elektronski, baterijski in aspiratorji, ki se priključijo na sesalec. Uporaba vseh je enostavna, čiščenje noska pri otroku pa ni boleče, temveč le neprijetno. Čiščenje noska pri otroku naj bo redno (pred vsakim obrokom, pred spanjem in vsakič, ko je zamašen) in skrajno previdno.
S tovrstnimi nasveti bodo otroški noski bolje prehodni, manj tveganj bo za vnetje ušesa, otroci pa bodo zadovoljni in veliko bolje razpoloženi, kar je tudi za starše izjemnega pomena!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj