Točka zdravja

Zaprtje

Zaprtje je ena izmed najpogostejših prebavnih težav v razvitem svetu. Pri zaprtju je pogostost iztrebljanja manjša ali neredna v primerjavi s frekvencami, ki veljajo kot običajne (od trikrat na dan do enkrat na tri dni). Občutimo ga kot težavno ali celo boleče iztrbljanje. Pogosto te težave spremljajo tudi močno napenjanje med iztrebljanjem, občutek nepopolne izpraznitve črevesa in občutek napihnjenosti. Ženske pogosteje trpijo zaradi zaprtja kot moški, kar je povezano s hormonskimi vplivi. Pri starejših pa se zaradi oteženega gibanja pojavlja pogosteje kot pri mladih.

Vzroki zaprtja:
Moderni življenjski slog je najpogostejši krivec za nastanek zaprtja, saj ob pomanjkanju časa ponavadi ne uživamo dovolj vlaknin, se ne gibamo zadosti ali pa ne pijemo zadostne količine vode. K težavi lahko prispevajo tudi čustveni in psihični problemi. Zaprtje pa je lahko tudi posledica  spremembe življenjskega okolja, kot je potovanje ali zadrževanje v tujem okolju, v katerem oseba ne želi obiskati toaletnih prostorov in zavira refleks siljenja na blato. 
Samo zaprtje ni bolezen. Kronična zaprtost pa je lahko tudi simptom bolj resne motnje, kot je sindrom razdražljivega črevesa, raka debelega črevesa in danke, sladkorne bolezni, Parkinsonove bolezni, hipotiroidizma ali depresije. Tudi nekatera zdravila lahko povzročijo zaprtje. Med taka zdravila spadajo močni analgetiki, antacidi, določeni antihistaminiki, diuretiki, antidepresivi, zdravila za uravnavanje krvnega pritiska in dodatki železa in kalcija.

Kako si pomagate sami?
Najprej poskusite z redno prehrano, bogato z vlakninami (otrobi, polnozrnat kruh, sadje, zelenjava), z zadostnim uživanjem tekočine, zadostnim telesnim gibanjem in načrtovanim obiskom toaletnih prostorov - priporočeno je po obroku, kajti hrana v želodcu spodbudi gibanje črevesja. Kot pijača je primerna voda, mineralna voda z magnezijem ali sadni sokovi. Hkrati se izogibajte hrani bogati z maščobami, čokoladi, predelanim izdelkom iz bele moke, korenju, rižu, banani, kavi, pravemu čaju, alkoholu…
Če ti ukrepi ne zadostujejo, vam farmacevti v lekarnah lahko svetujemo različna odvajala:

  • Osmozna odvajala: (laktuloza, magnezijevi ioni - grenka sol, sorbitol, glicerol) potegnejo vodo in elektrolite iz črevesne stene v črevesja, pri tem pa se poveča volumen blata in se zmehča.
  • Kontaktna (stimulativna) odvajala: (bisakodil, antrakinonski glikozidi iz sene in krhlike, ricinovo olje) delujejo dražeče na steno tankega in debelega črevesa, pospešijo njegovo gibanje, poveča se tudi opuščanje vode in elektrolitov iz stene v svetlino črevesa, tako da se blato zmehča.
  • Odvajala, ki povečujejo volumen blata z vezavo vode: (laneno seme, otrobi, seme indijskega tropotca, derivati celuloze) vsebujejo sluzi in nabrekajo. Delujejo mehansko, saj z raztezanjem črevesne stene spodbujajo gibanje črevesa, hkrati pa mehčajo vsebino blata in zaradi nabreklih sluzi omogočajo lažje drsenje in gibanje. Pri teh odvajalih je zelo pomembno zadostno uživanje tekočine.

V lekarnah vam je na voljo tudi vrsta drugih izdelkov: naravnih sadnih sokov (iz suhih sliv), prehranskih dopolnil (iz makrogolov, artičoke) in probiotikov, ki vam lahko dodatno pomagajo uravnati prebavo. 
Pri dojenčkih, ki trpijo za zaprtjem se priporoča prilagojeno mleko s povečano vsebnostjo laktoze, sladkan čaj in glicerinske svečke.

Uporaba zdravil za odvajanje je primerna le za krajši čas, zloraba pa ne sme postati praksa (npr. hujšanje). Če redno uporabljate odvajala, se lahko poveča lenobnost črevesja in zaprtje bo še trdovratnejše, saj bo vaše telo postalo odvisno od njih. 
Nikoli pa ne vzemite odvajal, če imate bolečine v trebuhu ali slabost, če bruhate ali pa ste noseči! Predvsem nekatera rastlinska odvajala (npr. sena) so nevarna za nosečnice, saj lahko povzročajo krče in posledično tudi splav. 

Občasno zaprtje še ni razlog, da bi se morali napotiti k zdravniku. Če pa zaprtje postane kronična težava, ga spremljata vročina in bolečina, zasledite kri v blatu ali se je pojavilo po predpisu novega zdravila, pa se le oglasite pri zdravniku. Ta vam bo z dodatnimi pregledi pomagal najti vzrok in odpraviti težave. Za nasvet pa se lahko obrnete tudi na farmacevte v lekarnah, ki vam bomo svetovali o pravilni uporabi za vas najprimernejšega odvajala.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj