Točka zdravja

Zaprtje, pomoč s prehrano in pozor pred zlorabo odvajal

Zaprtje je ena izmed najpogostejših prebavnih zdravstvenih težav, ki prizadane enega od sedmih odraslih oseb. V prispevku bomo predstavili 2 primera pacientov. Povezuje ju zaprtje oziroma uporaba odvajal in ustrezna prehrana.

Prvi primer je starejši gospod, ki se je oglasil v lekarni s prošnjio po pomoči glede zaprtja. To se mu občasno pojavi, nekajkrat na leto, pogosteje v zimskih mesecih. Zaprtje je opazil nekaj dni nazaj, običajno se uredi samo od sebe, tokrat se ni. Gospod ne uporablja zdravil, ki bi lahko bila vzrok zaprtju, zato smo se, preden smo skušali najti ustrezno odvajalo, pogovorili o njegovem načinu življenja. Med pogovorom smo ugotovili, da bi se občasnim pojavom zaprtja najverjetneje lahko izognil s pravilnim načinom življenja.

Gospod je od spomladanskega do jesenskega časa precej aktiven, saj obdeluje razmeroma velik vrt in sadovnjak ter vinograd. Zimo preživi precej manj aktivno, večinoma leže na kavču med gledanjem televizije ali sede za mizo ob branju časopisov. Priporočali smo mu vsakodnevne sprehode in razgibavanje, najbolje po večjem obroku hrane. Telesna aktivnost namreč ugodno deluje na peristaltiko (gibanje prebavne cevi) in tako zmanjšuje možnost zaprtja.

Zaprtje je pogosto tesno povezano s premajhnim uživanjem tekočine. Gospod v poletnih mesecih zaužije dovolj tekočine, tudi zaradi dela na vrtu in sadovnjaku, pozimi je vnos tekočine precej manjši. To je pogosta težava starejših ljudi, ki redkeje občutijo žejo. Opozorili smo ga tudi, da uživanje določenih pijač neugodno vpliva na prebavo, zato smo mu odsvetovali prevelik vnos alkohola in kave. Priporočali smo mu navadno vodo ali nesladkani čaj.

Zelo pomebna je ob zaprtju prehrana. Gospod precej sadja in zelenjave sam pridela, kar sveže tudi redno in obilneje uživa v poletnih in jesenskih mesecih. Pozimi uživa manjše količine zelenjave in sadja. Spodbudili smo ga, naj jedilnik obogati s sadjem in zelenjavo tudi v zimskih mesecih. Priporočali smo mu zeleno solato, zelje, repo, fižol, sadje, polnozrnata žita in otrobe, s čimer bo zaužil dovolj vlaknin, ki bodo povečale maso blata in pomagale k rednemu praznjenju črevesja. Hkrati smo ga opozorili, naj omeji vnos prehranskih virov z manj vlakninami (predelana hrana, mlečni in mesni izdelki). Priporočali smo mu še odvajalo, ki bo rešilo tokratne težave z zaprtjem, v prihodnje pa se jim bo izognil z upoštevanjem opisanih priporočil.

Drug primer je mlajša ženska, pravzaprav najstnica, ki pride kupit odvajalo. Pravi, da je zaprta kljub uporabi odvajala in išče kakšno novo obliko. V pogovoru ugotovimo, da stimulativna odvajala uporablja že nekaj časa. Ne potrdi sicer, da zaradi namena hujšanja, a zloraba odvajal je pogosto povezana tudi s tem vzrokom, posebej pri mlajši ali srednji populaciji. Polenitev črevesja je potencialna težava, ki se razvije ob dolgotrajnejši, redni uporabi stimulativnih odvajal. Gre za odvajala, ki vsebujejo izvlečke krhlike, ozkolistne sene ali učinkovino bisakodil. Ta odvajala so v različnih farmacevtskih oblikah, npr. tabletah, zdravilnem čaju ali svečkah. Navajenost na ta odvajala je precej težko odpraviti, govorimo o odvisnosti od odvajal. Gospodični svetujemo zdravo prehrano z veliko vlakninami in uživanje dosti tekočine, občasno lahko uporablja druge vrste odvajal, nikakor pa stimulativna odvajala. Želeno telesno težo ne bo mogla doseči preko bližnjic, kakršno lahko predstavlja uporaba odvajal ali diuretikov. Treba je trajno spremeniti način življenja, poskrbeti za energetsko ustrezen vnos energije s hrano in se dovolj gibati.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj