Točka zdravja

Zastrupitve otrok z zdravili

Statistični podatki Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana za zadnja tri leta (2019 – 2021) razkrivajo podatek o 428 primerih nesreč z zdravili oziroma zaužitja zdravil po pomoti. V veliki večini teh primerov (v 307 primerih, kar predstavlja 72 % vseh obravnanih primerov) so bili udeleženi predšolski otroci, stari do 6 let. Nekateri izmed vpletenih otrok so zaužili celo več različnih zdravil hkrati, npr. vsa zdravila starega očeta za zdravljenje arterijske hipertenzije.

Otroci so najpogosteje zaužili zdravila na recept, predpisana staršem ali starim staršem. Pregled primerov kaže, da je šlo za različna zdravila, recimo kontracepcijske tablete matere, zdravila za zdravljenje bolezni ščitnice, protibolečinska zdravila, zdravila za zdravljenje duševnih bolezni (antipsihotiki, antidepresivi, uspavala ...), zdravila za zdravljenje bolezni srca in ožilja (antihipertenzivna zdravila, antikoagulanti) idr.

Povzročitelji zastrupitev pa niso bila samo zdravila na recept, saj najdemo tudi primere zastrupitev z zdravili, ki jih je možno dobiti brez recepta. Med zdravili brez recepta so otroci največkrat zaužili zdravila s paracetamolom, ki ga uporabljamo za lajšanje bolečine ali zniževanje povišane telesne temperature. Med temi primeri je bila tudi 3-letna deklica, ki je popila toksični odmerek sirupa z omenjeno učinkovino. Deklica je bila hospitalizirana, potrebno je bilo zdravljenje z antidotom. Preiskava tega primera kaže podobno sliko kot pri ostalih – zdravilo v stanovanju ni bilo ustrezno shranjeno.

Otroci so po nesreči zaužili tako zdravila namenjena njim, kot zdravila, namenjena drugim članom gospodinjstva (zdravila staršev, starih staršev oziroma drugih družinskih članov), ki se jih lahko v lekarni dobi brez recepta, npr. protibolečinska zdravila, zdravila za lajšanje alergij, zdravila za zdravljenje bolezni prebavil idr.

Pregled podatkov o zastrupitvah otrok z zdravili razkrivajo, da je največkrat šlo za zaužitje zdravil, ki so jih našli doma in niso bila ustrezno shranjena. Odrasli se moramo zavedati, da bi z upoštevanjem navodil glede shranjevanja zdravil te zastrupitve lahko preprečili. Doslednega upoštevanja pravil glede shranjevanja zdravil se moramo držati še posebno v gospodinjstvih, kjer se, vsaj občasno, nahajajo mlajši otroci:

  • Zdravila shranjujte na otrokom nedostopnih mestih, najbolje v omarici, ki jo je možno zakleniti.
  • Zdravil ne shranjujte skupaj s hrano ali pijačo. Zdravila, ki jih je potrebno shranjevati v hladilniku imejte v posebnih posodah, ki jih otrok (vsaj z lahkoto) ne more odpreti. Upoštevajte dejstvo, da nekatera zdravila, ki se sicer hranijo v hladilniku, smemo imeti po začetku uporabe na sobni temperaturi.
  • Zdravila, razen v določenih izjemah (kot je priprava odmerkov zdravil za starejšo osebo v odmernike, s čimer omogočamo lažjo uporabo in preprečimo pozabljanje na odmerjanje) je priporočljivo hraniti v originalni embalaži. Izogibajmo se skušnjavi, da bi jih hranili v plastičnih ali papirnatih vrečkah.
  • Nekajkrat letno preglejta vsa zdravila, ki jih hranite doma in med odpadna zdravila oddajte vsa tista, ki jih več ne potrebujete, ki jih niste pravilno hranili oziroma jim je potekel rok uporabnosti.

 

Pozorni bodite na simptome zastrupitve, kot so slabost, bruhanje, omotičnost in tesnoba. V primeru suma na zastrupitev z zdravili takoj pokličite zdravnika, ob odhodu v zdravstveno ustanovo vzemite s seboj zdravila, ki bi jih otrok lahko zaužil. Ukrepanje zdravstvenega osebja bo uspešnejše, če bodo imeli na voljo podatek, s čim se je otrok zastrupil in kakšen odmerek je zaužil.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj