Točka zdravja

Zdrav življenjski slog - ključ do zdravja v vseh življenjskih obdobjih

Uravnotežena prehrana, primerna telesna aktivnost, dobre spalne navade in obvladovanje stresnih situacij pripomorejo k vzdrževanju zdrave telesne mase. Telesno maso ugotavljamo s tehtanjem in jo izražamo s kilogrami. Le ta je v veliki meri odvisna tudi od telesne višine posameznika, konstitucije telesa ter nenazadnje od spola in starosti. Da bi se posamezniki med seboj lahko primerjali, je bilo potrebno razviti izračun, ki nam na hitro pove, kakšna je naša prehranjenost. Najenostavnejši in v svetu najpogosteje uporabljeni način ugotavljanja stanja prehranjenosti je t. i. indeks telesne mase (ITM) ali angleško »body mass index (BMI)«. Izražamo ga z razmerjem telesne teže v kilogramih (kg) in kvadratom telesne višine v metrih (m).
Zdrava telesna masa pa ne pomeni samo telesno maso, ki jo okvirimo v tabelo indeksa telesne mase s katero opredeljujemo, kdaj je nekdo pretežak. Zdrava telesna masa pomeni predvsem, da so specifične telesne mase - maščobna, pusta in vodna - v zdravem območju. Za natančnejšo določitev telesne sestave uporabljamo različne merilne naprave.


Kaj izvemo z meritvijo sestave telesa?
•    Določimo indeks telesne mase ITM
•    Izmerimo odstotek telesne maščobe in izmerimo odstotek trebušne maščobe

Odstotek telesne maščobe se nanaša na maso telesne maščobe v primerjavi s celotno težo telesa in je izražen v odstotkih. Glede na to, kje na vašem telesu se maščoba nahaja, jo delimo v trebušno in podkožno maščobo. Trebušna maščoba je  maščoba, ki obdaja notranje organe. Prevelika količina trebušne maščobe se šteje za tesno povezano s povišanimi nivoji maščob v krvi, kar lahko vodi do pogostih bolezni, kot sta hiperlipidemija in diabetes, ki poslabša sposobnost inzulina za prenos energije iz krvi v celice, kjer se porablja. Da bi preprečili ali izboljšali stanje pogostih bolezni, je pomembno, znižati nivo trebušne maščobe na sprejemljivega. Ljudje z visokimi nivoji trebušne maščobe so nagnjeni k temu, da imajo velike trebuhe. Vendar pa temu ni vedno tako, saj lahko visoki nivoji trebušne maščobe vodijo k metabolični debelosti. Metabolična debelost (trebušna debelost ob običajni telesni teži) predstavlja nivo maščobe, ki je višji od povprečja, tudi če je telesna teža osebe običajna za njihovo višino.

Podkožna maščoba je maščoba pod kožo, ki se ne zbira le v predelu trebuha, temveč tudi okrog zgornjih okončin, stegen in bokov in lahko poruši telesno skladnost. Čeprav ni neposredno povezana s povišanim tveganjem za bolezen, se vseeno šteje za sredstvo povišanja obremenitve srca in drugih zapletov. 

•    Izmerimo odstotek skeletnega mišičja
Mišičje je razdeljeno v dve skupini, v mišičje notranjih organov, kakršno je srce, in skeletno mišičje, pričvrščeno na kosti, ki se uporablja za premikanje telesa. Skeletno mišičje lahko okrepimo s telovadbo in drugimi aktivnostmi. Povečanje razmerja v prid skeletnemu mišičju pomeni, da telo lažje izrablja energijo, zaradi česar je verjetnost spremembe te energije v maščobo manjša, kar vam pomaga doseči energičen življenjski stil.

•    Izračuna se poraba metabolizma v mirovanju
Ne glede na raven aktivnosti potrebuje organizem za vzdrževanje vsakodnevnih funkcij telesa najmanjši vnos količine kalorij. To je znano kot mirovni metabolizem, ki kaže, koliko kalorij je potrebno zaužiti, da bi dobili dovolj kalorij za telesne funkcije.


Spoznajte svoje številke in s pomočjo strokovnega nasveta ter s premišljenim pristopom k reševanju problema debelosti, prevelikega vnosa kalorij, premajhne porabe energije in sedečega življenjskega sloga se je danes veliko bolj kot hujšanju potrebno posvetiti spreminjanju telesne sestave ter s tem dati poudarek na ohranjanje in razvoj mišične mase ter moči.


V četrtek, 26. januarja Vas še posebej vabimo v Pomurske lekarne, saj bomo pripravili dan zdravega življenjskega sloga, kjer vam bomo na voljo za več informacij na omenjeno temo, v nekaterih lekarnah pa se boste lahko brezplačno stehtali ali si izmerili telesno sestavo.
 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj