Točka zdravja

Zdrav življenjski slog

Je iskanje zdravja iskanje ravnovesja?

Verjetno tudi vi ne morete ubežati člankom in reklamam, ki v samo enem izdelku ponujajo ključ do dobrega zdravja, večne mladosti in neomejene notranje energije. Zagotovo ne morete spregledati prepričevanja, da če bomo vsak dan zaužili vsaj tri žlice zdrobljene rastline iz nam daljnih dežel, bomo živeli vsaj tako dolgo kot prebivalci starih plemen, ki to uživajo že generacije. Še bolj pa »navdušujejo« vedno nove diete, ki zagotovo vodijo do lepega, vitkega telesa in do popolne sreče. Je pot do zdravja res tako enostavna?

Verjetno vsa stvar ni tako preprosta, zagotovo pa ni sestavljena iz samo ene, za zdravje bistvene sestavine. In tu se skriva rešitev. Najti pravo mešanico in pravo mero pri stvareh. Pri hrani, delu, počitku in seveda pri skrbeh, veselju, radostih. Kot vse v naravi, smo tudi mi zdravi, ko smo v ravnovesju.

Pa nam uspeva ohranjati zdravje? Uspemo poslušati svoje telo? Vemo, kako moramo skrbeti zase? Uspemo živeti tako kot si želimo?

Čeprav se nam zdi, da vemo, kaj pomeni zdrava prehrana, da poznamo pomembnost vsakodnevne telesne dejavnosti in se zavedamo, da se je potrebno naučiti umetnosti spoprijemanja s stresom, nam na koncu marsikdaj ne uspe.

Skrb za uravnoteženo prehrano najprej pomeni, da si za pripravo hrane vzamemo čas. Potrebno je tudi nekaj znanja in volje, da spremenimo to, česar se najbolj oklepamo – starih navad. Telesna dejavnost prav tako terja čas, od nas zahteva, da upoštevamo sposobnost telesa z vsemi omejitvami. Spoprijemanje s stresom pa je umetnost. Vsake toliko nas dohiti in prehiti mrzlica običajnega dne.

V skrbi za svoje zdravje nam gre lažje, če imamo malo pomoči ali nekoga, ki nam pri tem dela družbo. Včasih za majhne, a pomembne spremembe, potrebujemo le dober nasvet, mogoče tudi dobronamerno opozorilo. Pomembne so prave informacije in malo spodbude.

V Pomurskih lekarnah se bodo septembra nadaljevale aktivnosti v sklopu projekta Lepo pozdravljeni. Ponudili vam bomo tudi pomoč pri oblikovanju zdravega življenjskega sloga po vaši meri.

Storitev je poimenovana Celovit osebni posvet s farmacevtom o zdravem življenjskem slogu. V okviru storitve boste lahko preverili, kakšno je vaše zdravstveno stanje. Na posvetu bomo določili telesno maso, izračunali indeks telesne mase, določili odstotek telesne maščobe in nivo trebušne maščobe. Prav tako bomo določili odstotek skeletnega mišičja in mirovni metabolizem. Izmerili bomo tudi vrednost krvnega tlaka, krvnega sladkorja in celokupnega holesterola v kapilarni krvi. Poleg pomoči pri izvajanju meritev vam bo magister farmacije na razpolago za razlago rezultatov in za nasvete o oblikovanju zdravega življenjskega sloga. 

V okviru projekta bo prav tako zaživel Celovit osebni posvet s farmacevtom o zdravem življenjskem slogu o temah, ki so pomembne pri skrbi za zdravje in o lajšanju blažjih zdravstvenih tegob. Z magistrom farmacije se boste lahko podrobno posvetili izbrani temi, kot je načrtovanje uravnotežene prehrane, gibanje, obvladovanje stresa, nespečnost, težave s prebavo, lajšanje težav, ki jih prinaša menopavza, obvladovanje diet, ki so vam jih predpisali zaradi zdravstvenih težav, …

S sodelavci vam bomo podali strokovne in preverjene informacije. Pri tem bomo upoštevali vaše zdravstveno stanje in vam svetovali, katera zdravila za samozdravljenje, prehranska dopolnila in zdravila naravnega izvora so za vas najprimernejša, in katera smete uživati hkrati z zdravili, ki vam jih je predpisal zdravnik.

V novembru bo zaživel tudi Program oblikovanja zdravega življenjskega sloga in zmanjševanja prekomerne telesne mase. Sestavljen bo iz desetih individualnih srečanj, na katerih bomo poskušali izoblikovati vaš lasten zdrav življenjski slog. Če vam bo ob tem uspelo izgubiti kak kilogram odvečne telesne mase in ga pozneje tudi ne pridobiti nazaj, bodo naši cilji izpolnjeni.

Na srečanjih si bomo prizadevali, da vas spodbudimo za nov korak. Na razpolago vam bomo s strokovnim znanjem in izkušnjami, ki smo si jih pridobili pri vsakodnevni skrbi za dobro človeka.

Zdravje je naša največja vrednota in smisel našega početja, vendar pa moramo vedeti, da nihče ni vedno popolnoma zdrav. Če vam zdravje kdaj ponagaja, nikar ne imejte slabe vesti. Telo, ki nam je dano ima omejitve, ki jih moramo upoštevati. Na nas pa je, da omejitve sprejmemo in izkoristimo vse druge sposobnosti, ki jih imamo. Če boste do svojega telesa spoštljivi in skrbni, vam bo služilo.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj