Točka zdravja

Zdrave novoletne zaobljube

Prazniki so za nami. Končno si lahko malce oddahnemo od norije veselega decembra, pospravimo spomine na najdaljšo noč v letu in počasi zakorakamo po starih tirnicah vsakdanjega življenja. Marsikdo pa prehod v novo koledarsko leto vidi tudi kot nov začetek, kot priložnost za ubiranje novih poti in izbiranje drugačnih možnosti. Saj poznate tisto: »po novem letu bom bral več« ali pa »po novem letu začnem vsak dan teči« ali »takoj po novem letu vržem vso packarijo, ki je v hladilniku, naravnost v smeti«. Vse to so obljube, ki se nam motajo po glavi, ko se poslavljamo od starega in stopamo v novo leto.   


Med pogostejšimi obljubami je tudi ta, da je prišel čas za slovo od odvečnih kilogramov in blazinic okrog trebuha. Če o tem malce pobrskate po spletu, boste kaj hitro ugotovili, da je »najlažja« pot čudežna dieta, s katero bodo cilji doseženi še preden poženejo prvi zvončki. Na žalost pa je pravljično izgubljanje kilogramov mogoče samo v pravljicah. Enolične diete se kaj kmalu izkažejo za neučinkovite, saj se po končani dieti kilogrami hitro povrnejo ali se jih nabere še malce več kot prej. Poleg tega pa lahko zaradi nezdravega hujšanja ogrozite celo svoje zdravje. 

Kako se torej učinkovito spopasti z odvečnimi kilogrami?
Najprej je potrebno ugotoviti, kaj je vzrok, da so se kilogrami nabrali. Je hrana tolažba ob stresnih trenutkih? Mogoče jeste nezdravo, ker nimate časa, da bi se posvetili pripravi hrane. Ali pa se preprosto ne gibljete dovolj? Če ne najdete vzroka, potem je tudi odpravljanje posledice zelo težko.
Drugi korak naj bo iskanje odgovora na vprašanje, zakaj si sploh želite shujšati, če gre samo za nekaj odvečnih kilogramov. Sledenje lepotnim idealom vas verjetno ne bo dovolj motiviralo, da bi bili pripravljeni spremeniti svoj življenjski slog.


Tretji korak pa je premislek o tem, ali sploh veste, kako na zdrav način shujšati. Če poskušate shujšati s hitrimi dietami, uporabo enoličnih jedilnikov ali agresivnim stradanjem, se to pogosto konča z neuspehom.  


Diete v osnovi pomenijo, da bomo ena živila jedli drugih pa ne. Kaj hitro se lahko zgodi, da bomo na ta način telo prikrajšali za potrebna hranila, ki jih dobimo le z raznoliko prehrano. S primerno prehrano moramo telesu zagotoviti dovolj energije in vsa potrebna hranila, da bo lahko delovalo. Telo za svoje delovanje potrebuje tako ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe kot različna mikrohranila, zato popolno izogibanje kateri od teh skupin hranil ni zdravo.  


Vsaka izguba telesne mase za telo pomeni presnovni stres, zato se hujšanja lahko lotimo le, če smo zdravi oziroma čisto na začetku kronične bolezni. Če smo mladi, se tega lotimo z zmernim zmanjšanjem energetskega vnosa v telo (to pomeni, da telesu s hrano dovajamo malenkost manj energije, kot jo to porabi), ki ga kombiniramo s povečano telesno dejavnostjo. Če hujšamo samo z zmanjšanim vnosom hrane, ob tem pa pozabimo na telesno dejavnost, se kaj hitro zgodi, da bo telo v odzivu na presnovni stres, poleg maščob v telesu začelo razgrajevati tudi mišice, kar bo pomenilo izgubo funkcionalne telesne mase oziroma mišične mase. To preprosto pomeni, da bo telo najedalo samo sebe, in to na mestih, kjer si tega ne želimo. 


Ta pojav se zaradi presnovnih sprememb zelo hitro pokaže pri bolnikih, ženskah po menopavzi in starostnikih. Manjšanje telesne mase z izgubljanjem mišične mase je pri teh skupinah vedno skrb vzbujajoče, saj lahko pomeni izgubo telesne moči.


Ker nočemo, da se zaradi hujšanja izgublja naša telesna moč in zmogljivost, je najpomembnejše, da se trudimo za ohranitev ali povečanje mišične mase, kar dosežemo s telesno vadbo. Mišice so tudi največji porabnik energije v telesu, zato njihova izguba pomeni, da bo telo po končanem nepravilnem hujšanju, zaradi manj mišic porabilo za svoje delovanje manj energije. Prav v tem je razlog, da se bomo po vrnitvi na stare prehranjevalne navade zredili še za kak kilogram več, kot smo ga imeli pred dieto. 


Če želimo ohraniti zdravje in okrepiti naše telo, naš osnovni cilj ne sme biti zgolj izgubljanje kilogramov, ampak ohranitev ali povečanje mišične mase in zmanjšanje deleža telesne maščobe.  Prav tako ne smemo pozabiti na pomembno dejstvo, da je lahko ob določenih bolezenskih stanjih kak odvečni kilogram varovalni dejavnik, ki napoveduje boljše možnosti okrevanja. 


Seveda pa to ni izgovor, da ne bi živeli bolj zdravo. Naš trud mora ostati primerna in pestra prehrana, predvsem pa telesna dejavnost, ki bo ohranjala in gradila naše mišice. Naložba v razgibano in močno telo je najboljše zagotovilo za zdravo telo danes in aktivno starost v prihodnosti. 


Če ste si torej ob novem letu zadali, da boste zdravo shujšali, pridobili kakšen kilogram mišic ali pa bi radi samo bolj zdravo živeti, vas v Pomurskih lekarnah vabimo v naše lekarne, ker vam bodo naši magistri farmacije z veseljem ponudili strokovno pomoč in spodbudno besedo. Še posebej bomo veseli vašega obiska 26. januarja, ko bomo za vas pripravili dan zdravega življenjskega sloga. Na ta dan bodo po nekaterih lekarnah potekala tudi brezplačna merjenja telesne mase in telesne sestave. 
   

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj