Točka zdravja

Zdravega sončenja ni

Pogled po plaži… Neskončne vrste ležalnikov, sonce pa pripeka in siplje žarke na telesa, ki kažejo odtenke barv od rdeče do rjave! Nikar!

Strokovnjaki že vrsto let opozarjajo na nevarnost izpostavljanja soncu, pa vendar se sončenje še vedno povezuje z načinom življenja, ki ga veliko ljudi v času dopusta še vedno doživlja kot nekaj obveznega. Tudi ne smemo zanemariti izpostavljenosti soncu, ki je del dnevnih aktivnosti, a je prav tako škodljivo, in se ga velikokrat sploh ne zavedamo. To velja tudi za tiste, ki niso ljubitelji morja in sončenja in dopust preživljajo v gorah ali celo na domačem vrtu. Pomislite, kolikokrat se zaščitite pred soncem, ko se podate na sprehod ali na klepet k sosedi?! Ali pa okopavate vrt, igrate tenis ali tekate po zelenih planjavah z otroki?! To res ni sončenje, nevarnost sončnih žarkov pa je enaka!
Odgovor na vprašanje, koliko časa se torej lahko sploh sončimo, da je še zdravo, je zato sila preprost: NIČ - kajti zdravega sončenja ni! Sončni žarki so namreč vir UV sevanja. Imajo določeno energijo in gredo precej globoko skozi našo kožo. Tako trčijo ob celice in jih poškodujejo. Če je odmerek UV žarkov dovolj velik, celica odmre. Pri odmiranju prihaja do vnetij, ki se kažejo kot sončne opekline. Seveda pa UV žarki velikokrat niso v tako velikem odmerku, da bi celice odmrle, ampak pride samo do poškodb. Sproži se tvorba pigmenta melanina, da bi se celice zaščitile pred nastalo poškodbo. Rjava barva, ki nastane, je torej znak obrambne reakcije po poškodbi. Težave lahko povzročata dve vrsti ultravijoličnih (UV) žarkov: UVB in UVA. UVB žarki povzročajo sončne opekline na koži, UVA žarki pa prezgodnje staranje kože in spremembe v delovanju imunskega sistema. Obe vrsti žarkov pa pomembno prispevata k tveganju za nastanek kožnega raka. 

Kako se zaščitimo pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov?
Zaščita pred soncem temelji na treh stebrih. Prvi steber je ta, da se ne izpostavljamo sončnim žarkom v času, ko so najmočnejši. To je med 10.00 in 16.00 uro. Drugi steber so zaščitna oblačila, klobuk in sončna očala. Tretji steber pa so zaščitna sredstva (kreme, geli, pene, spreji, losijoni,…). 
Pomembno je, da izberemo izdelek, ki vsebuje sredstva za zaščito kože tako pred UVA kot pred UVB žarki! Izdelki za zaščito pred soncem, ki ščitijo le pred UVB žarki, lahko vzbujajo lažen občutek varnosti – kože namreč ne zavarujejo pred nevarnimi UVA žarki.
Zaščitni faktorji so lahko kemični ali fizikalno-mineralni (titanov dioksid, cinkov oksid). Kemični filtri se vpijejo v kožo in delujejo v globljih plasteh kože, fizikalni pa tvorijo neviden zaščitni film in delujejo kot tisoče majhnih ogledalc,  ki odbijajo svetlobo. 

Kakšen faktor izbrati?
Zaščitni faktor, ki ga označujemo z eno izmed kratic ZF, SPF, LSF, je vrednost, ki označuje "moč" proizvoda za zaščito pred sončno opeklino kože, torej predvsem pred UVB žarki. Če ima proizvod npr. SPF 10, pomeni, da smo po njegovi uporabi lahko na soncu 10x dlje, kot če bi bili nezavarovani. Izdelek z ustreznim zaščitnim faktorjem izberemo glede na fototip kože. Hkrati je pomembno, da sredstva nanesemo dovolj (35 ml, to je 6 zvrhanih čajnih žličk, za enkraten nanos odrasle osebe) in nanos redno obnavljamo (vsaki 2 uri). Potenje, kopanje in otiranje z brisačo zmanjša zaščitno delovanje sredstev. Zmotno je mišljenje, da zaščitna sredstva uporabljamo samo prve dni dopusta, potem pa jih opustimo oz. zmanjšamo zaščitni faktor. Zaščito moramo izvajati ves čas.
Dojenčkov in majhnih otrok ne izpostavljamo direktno soncu in jih ne sončimo! Otroška koža je še posebej občutljiva, zato raje izberimo izdelek z fizikalno-mineralnimi zaščitnimi faktorji. Ker koža pri otrocih šele gradi svoj zaščitni plašč, jih je potrebno zaščititi tudi z oblačili.  
 

Kateri izdelek izbrati?
Na morju je najbolje uporabiti vodoodporen izdelek. Pri izrazito suhi koži izberemo bolj mastno podlago v obliki kreme, za normalno do mešano kožo je boljši fluid. Prav tako so na voljo izdelki namenjeni posebej za obraz ter ustnice in izdelki z visokim faktorjem, ki se nanašajo na morebitna kožna znamenja ali brazgotine. Še posebej otroci in vsi tisti, ki so nagnjeni k alergijam zaslužijo posebno obravnavo in skrb pri izbiri primernega izdelka (tako faktorja kot oblike oz. teksture izdelka).
Seveda se soncu popolnoma ne bomo mogli izogniti in zato moramo koži nameniti pozornost tudi po izpostavljenosti soncu. Dodatni agresivni dejavniki kot so slana ali klorirana voda, veter, pesek, znoj in zaščitna sredstva kožo dražijo, zato je potrebno redno tuširanje, s čimer kožo speremo in ohladimo. Pozabiti ne smemo na izdelke, ki jih nanesemo na kožo in z njimi ponovno vzpostavimo hidrolipidni film. Priporočljivi so hladilni geli z dodatkom kamilice, ognjiča, aloe vere ter vitamina A in E, izogibati pa se je potrebno mastnih krem, saj zadržujejo toploto na pregreti koži.  
Ob kopici izdelkov, ki jih ponujajo praktično vsepovsod, bodimo zares previdni in izbiro kvalitetnega izdelka zaupajmo farmacevtu v lekarni, ki bo dodal tudi nasvet!

Kjerkoli bomo letos dopustovali, naj pogled uzre drugačno sliko – zdravo polt v zavetju prijetne sence! 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj