Točka zdravja

Zdravila in moški

Vsako leto 26. septembra v lekarnah zaznamujemo dan slovenskih lekarn. Letos že šestnajstič zapovrstjo. Ob prazniku pripravimo posamezne aktivnosti, k čemer sodi tudi poudarjanje neke teme. Tokrat smo se odločili, da pozornost posvetimo moški populaciji. Pripravili smo knjižice z naslovom O pravilni in varni uporabi zdravil – Zdravila in moški, ki jo lahko dobite tudi v vseh enotah Pomurskih lekarn. S ponosom lahko zapišem, da prihaja ena izmed avtoric knjižice iz našega okolja.


Odločitev za usmeritev pozornosti k moškim sloni na dejstvu, da moške poleg običajnih težav, ki so pogoste v posameznem starostnem obdobju, pestijo še specifične, kot so plešavost, težave s prostato in v zadnjem času tudi doping, saj se pogosto rekreativno ukvarjajo s športom. Moški in ženske so sicer enako zadovoljni s svojim življenjem, vendar moški pogosteje kot ženske ocenjujejo svoje zdravje kot dobro, a pogosteje umirajo zaradi raka, srčnih in možganskih bolezni, pričakovana življenjska doba pa je krajša kot pri ženskah.


Knjižico sestavlja več poglavij, najprej spoznamo razvoj od spočetja, prek odraščanje skozi puberteto, odraslo dobo v staranje, ki prinaša specifične zdravstvene težave, kot so benigna hiperplazija prostate, impotenca in druge. V nadaljevanju smo se tem težavam podrobneje posvetili. Opisali smo vzroke, zakaj do njih pride in načine kako jih ublažiti oziroma zdraviti. Pri nekaterih smo lahko uspešnejši, kot recimo v primeru motenj erekcije, kjer so moškim lahko v precejšnjo pomoč zdravila, zaviralci fosfodieste- raze tipa 5. Trenutno smo še relativno nemočni pri plešavosti moških, tako imenovani androgeni alopeciji, kjer ima dednost pomembno vlogo. Tudi v tem primeru nismo brez zdravil, a uporaba recimo dermalne raztopine minoksidila običajno ne povrne prejšnjega stanja. 


V knjižici smo se dotaknili tudi povsem moških bolezni, kot je benigna hiperplazija prostate. Bralcem smo podrobno predstavili simptome ter možnosti zdravljenja z različnimi zdravili. Pozabili pa nismo niti na težave, ki niso vezane samo na moški spol. Rakava obolenja, predvsem tista, ki so povezana z nezdravim načinom življenja, pogosteje prizadenejo predstavnike moškega spola. Pregovorno močnejši spol ne ubeži niti duševnim boleznim, recimo depresiji. Depresija se pri moških lahko kaže z zlorabo alkohola in mamil, z jezo, razdražljivostjo, nasiljem in tveganim vedenjem, ki se zdijo njim samim sprejemljivejši kot priznanje duševne motnje. Čeprav je depresija po statističnih podatkih približno dvakrat pogostejša med ženskami, štirikrat več moških stori samomor. 


Moške smo opozorili tudi na neželene posledice uporabe prepovedanih substanc. Na vrhu priljubljenosti so anabolni steroidi, po katerih posega od enega do pet odstotkov populacije, predvsem moški. Neželeni učinki so lahko zelo izraziti in tudi življenje ogrožajoči. Povzročajo lahko akne, mastno kožo in lasišče, plešavost, natrganje mišične kite, povišano raven holesterola v krvi in krvni tlak, krvne strdke in srčni infarkt, povečano srce, zastajanje vode v telesu in moteno delovanje ledvic. 


Verjamemo, da sleherni moški najde v knjižici zanimivo branje, saj ponujamo številne napotke kako si pomagati, kam se obrniti po nasvet in pomoč, katero zdravilo ali prehransko dopolnilo uporabiti ter kateremu se izogniti in na kaj je treba paziti pri izbiri in podobno. Praznik je že za nami, a verjetno ima vsaka lekarna še kak izvod na voljo. Sicer pa si lahko knjižico ogledate tudi na spletu. V iskalnik napišite »zdravila in moški« in med prvimi zadetki bo povezava na spletno stran Slovenskega farmacevtskega društva, kjer je objavljena knjižica v elektronski obliki. Prijetno branje!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj