Točka zdravja

Zdravila vplivajo na sposobnost vožnje

Vsi vemo, da alkohol zmanjšuje voznikove sposobnosti, ki so potrebne za varno vožnjo. Podobno velja za zdravila, le da pri njih ne moremo učinka glede vpliva na sposobnost vožnje neposredno povezati z odmerkom zaužitega zdravila. Zdravila zato uvrstimo v tri skupine. Večina zdravil je brez vpliva na sposobnost za vožnjo ali z zanemarljivim vplivom. Zdravila z manjšim ali srednjim vplivom na vozniške sposobnosti lahko primerjamo s koncentracijo alkohola v krvi med 0,5 in 0,8 g/kg. Zdravila z močnim in nevarnim vplivom na vozniške sposobnosti, katerih uporaba je nezdružljiva z vožnjo ali upravljanjem strojev pa je primerljiva s koncentracijo alkohola v krvi nad 0,8 g/kg.


Zdravila uporabljamo z namenom zdravljenja bolezni, bolezenskega stanja ali preprečevanja oziroma ublažitve pojava nekaterih bolezenskih znakov. Zdravila naj bi izboljšala naše zdravstveno in duševno stanje, izboljšala naše počutje, zato njihova vloga v povezavi z aktivnostmi, opravljanjem dela in cestnim prometom ni vedno negativna. Nenazadnje tudi nekatere bolezni lahko prizadenejo človekove psihofizične sposobnosti in zmanjšajo njegovo sposobnost za varno vožnjo motornega vozila.


Več ali manj nam je jasno, na kakšen način alkohol omejuje našo sposobnost vožnje, kako pa je to pri zdravilih? Zdravila zaradi svojih učinkov ali neželenih učinkov povzročajo zaspanost, utrujenost, omotičnost, slabost, vrtoglavost, tresavico, motnje vida, nočna slepoto, zmanjšano zbranost ipd. Posledično uporaba zdravil vpliva na zaznavanje okolice, podaljšuje reakcijski čas, vpliva na motorične funkcije, na zaznavanje nevarnosti in kritičnih situacij, omejuje zmožnost iskanja rešitev v primeru nevarnosti, povzroča nezanesljivo ravnanje, spregled pomembnih informacij iz prometnega okolja.


Glede alkoholnih pijač ne bi smeli imeti težav, kako pa prepoznamo zdravila, ki vplivajo na našo sposobnost upravljanja vozil in strojev? Zdravila, ki vplivajo na psihofizične sposobnosti in s tem na varno udeležbo v prometu, so označena s posebnim opozorilnim trikotnikom. Vožnja vozil ob jemanju zdravil označenih s polnim trikotnikom v rdeči barvi na zunanji ovojnini je povsem prepovedana (absolutna prepoved upravljanja vozil). Vožnja vozil ob jemanju zdravil označenih s praznim trikotnikom v barvi teksta na zunanji ovojnini je relativno prepovedana (relativna prepoved upravljanja vozil). V primeru uživanja teh zdravil, je treba za vsakogar posebej oceniti vpliv zdravila na njegove psihofizične sposobnosti. Zdravila, ki spadajo v eno od teh dveh skupin praviloma delujejo na osrednje živčevje in se pogosto uporabljajo za lajšanje močne do zelo močne bolečine, za uspavanje in podaljševanje spanja, zdravljenje in preprečevanje epileptičnih napadov, zdravljenje psihotičnih motenj, izboljšanje razpoloženja pri depresivnih bolnikih, za pomirjanje idr.


Možnost negativnega vpliva lahko povečajo določene situacije ali dejavniki. Na varno udeležbo v prometu lahko v določenih situacijah vplivajo tudi zdravila, ki niso označena s posebnim opozorilnim trikotnikom. O tem in tudi o možnosti pomoči lekarniškega farmacevta pa v naslednjem prispevku.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj