Točka zdravja

Zdravila za zdravljenje aidsa

Medicina je na področju zdravljenja sindroma pridobljene imunske pomanjkljivosti, ki ga bolje poznamo pod krajšim nazivom aids (angl. Acquired Immune Deficiency Syndrome) v zadnjih letih naredila velike korake. Brez ustreznega zdravljenja je v preteklosti pri okuženih, običajno v roku nekaj let, naraslo število virusov in upadlo število CD4 celic. Gre za celice imunskega sistema, katerih zdesetkane vrste so oslabile imunski sistem, kar pomeni, da so bili oboleli dovzetnejši za okužbe, katerim se niso mogli uspešno zoperstaviti. Te okužbe so predstavljale resno grožnjo za njihov organizem, in na koncu so jim tudi podlegli.


Danes imamo na razpolago tako zdravila iz šestih različnih skupin, ki pa še vedno ne zmorejo popolnoma pozdraviti okužbe z virusom HIV (virus humane imunske pomanjkljivosti). Omenjena zdravila pogosto označujemo z nazivom protiretrovirusna zdravila. Delujejo tako, da preprečijo razmnoževanje HIV, a vsaka skupina na nekoliko drugačen način. Njihov učinek je najboljši, če jih jemljemo v kombinaciji, kar je tudi običajen način zdravljenja. Zdravniki jih ne predpišejo takoj ob potrditvi prisotnosti virusa HIV v telesu, pač pa ob pojavu z okužb ali ostalih z AIDS-om povezanimi težavami oziroma če pade število CD4 celic pod določeno vrednost.


Čeprav nas ta zdravila ne ozdravijo okužbe s HIV, upočasnijo napredovanje okužbe s HIV do razvoja aidsa. Pravimo, da so zdravila učinkovita, saj omogočajo normalno življenje HIV pozitivnih oseb, kolikor je pač mogoče. Odkar je na razpolago zdravljenje z zdravili za HIV se je umrljivost zaradi aidsa dramatično zmanjšala. A to velja le v primeru, da bolnik zdravila redno in pravilno uporablja. Z izpuščanjem odmerkov ne zmanjšujemo le učinkovitosti zdravil, ampak tudi omogočamo virusom razvoj rezistence, kar je lahko usodno. Če imate težave z rednim jemanjem zdravil se obrnite na magistra farmacije v lekarni, ki vam lahko pomaga z nasveti, kako preprečiti izpuščanje odmerkov zdravil. Nanj se obrnite tudi v primeru izdaje ali nakupa novega zdravila, saj lahko precej zdravil, ki vam jih predpiše zdravnik ali se dobijo brez recepta (tudi iz zdravilnih rastlin) vstopa v interakcije s protiretrovirusnimi.


Eden izmed razlogov, zakaj zdravnik takoj po pozitivnem testu na HIV ne začne s protiretrovirusnim zdravljenjem je tudi tehtanje med koristmi in tveganjem zdravljenja z zdravili. Tudi ta zdravila namreč niso brez tveganja in neželenih učinkov. Na srečo so neželeni učinki večine zdravil za zdravljenje HIV običajno blagi in ponavadi izzvenijo v nekaj tednih. Najpogosteje se pojavi slabost, bruhanje in glavobol. Če neželeni učinki ne izzvenijo, vam lahko zdravnik predpiše zdravila s katerimi jih ublažite. Če tudi ta ukrep ni uspešen, vam zdravnik lahko zdravila zamenja.
Ko enkrat začnete z zdravljenjem, morate uporabljati zdravila do konca življenja. Uporabljajte jih redno, saj boste le tako zagotovili ohranitev imunske odpornosti in preprečili pojav okužb. Redno se tudi udeležujte testiranja krvi, kjer bodo preverili učinkovitost zdravljenja z zdravili. Na razpolago so namreč različne sheme zdravljenja, med katerimi zdravniki izbirajo ob pojavu težav (neželeni učinki) ali slabši učinkovitosti.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj