Točka zdravja

Zdravilne rastline ali prehranska dopolnila pri izboljšanju razpoloženja

Vsak se verjetno ob kakšnih specifičnih situacijah ali življenjskih obdobjih sreča z občutki žalosti ali tesnobe. Nekateri za rešitev svojih čustvenih težav poiščejo pomoč v izdelkih v lekarni, čedalje pogosteje tudi na spletu. Pozorno bralčevo oko bo v naslednjih vrsticah brez težav zasledilo več razlogov, zakaj ob takih primerih raje zaupati strokovnjaku.

Za kratkotrajno lajšanje blagih simptomov depresije imamo v lekarnah na voljo zdravilo, ki vsebuje izvleček šentjanževke. Za to zdravilno rastlino je znano, da lahko pomaga pri blagi depresiji. V nekaterih primerih pa samozdravljenje ni primerno, recimo pri otrocih, mlajših od 12 let, med nosečnostjo in dojenjem, ob dalj časa trajajočih simptomih, prisotnosti več simptomov ... V takih primerih je treba obiskati zdravnika, saj mora zdravljenje (psihoterapija in/ali farmakoterapija) potekati pod zdravniškim nadzorom. Ob svetovanju tega zdravila preverimo sočasno uporabo drugih zdravil, šentjanževka namreč lahko vpliva na delovanje številnih zdravil, ki se presnavljajo prek jeter. Izogibamo se tudi sočasni uporabi zdravila s šentjanževko in antidepresivov.

Pri blagih stresno povzročenih stanjih nemira in napetosti, ko so težave obvladljive in je dovolj, da jih vsaj malce omilimo, lahko priporočamo tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora, ki vsebuje ekstrakt korenine zdravilne špajke. Uporabnika opozorimo, da deluje tudi uspavalno in s tem lahko zmanjša sposobnost vožnje in upravljanja strojev.

V obeh primerih zdravilnih rastlin sem omenjal izdelek v obliki zdravila. Kadar je na trgu zdravilna rastlina v obliki zdravila, nam proizvajalec zagotovi potrebne informacije, tudi o možnem medsebojnem delovanju z zdravili. Te informacije so bistveno bolj skope v primeru prehranskih dopolnil, kar pa še ne pomeni, da součinkovanje in pojav neželenih učinkov nista možna. Poleg tega prehranska dopolnila niso podvržena zakonodaji, ki obravnava zdravila. Lekarniški farmacevti smo zato pri svetovanju prehranskih dopolnil ljudem, zdravljenim zaradi kroničnih bolezni, še posebej zadržani.

Priporočila za zdravljenje duševnih bolezni običajno ne vsebujejo omembe prehranskih dopolnil, a podatki nekaterih raziskav kažejo na potencialno uporabnost teh. Primer je dodajanje cinka, katerega pomanjkanje so povezovali z več depresivnimi simptomi. Razlagajo si, da naj bi cink tudi izboljšal odgovor bolnikov na zdravljenje z antidepresivi. Podobno lahko na podlagi nekaterih raziskav priporočamo jemanje izdelkov z omega-3- polinenasičenimi maščobnimi kislinami ob zdravljenju z antidepresivi.

Omenimo lahko še vitamine skupine B, ki so potrebni za pravilno delovanje živčnega sistema. Vitamin B9 (folna kislina) je potreben za sintezo noradrenalina, serotonina in dopamina, ki jih omenja monoaminska hipoteza vzroka depresije. Njegova kratkotrajna uporaba sicer pri bolnikih ni izboljšala depresivnih simptomov, a dolgotrajno uporabo vitaminov skupine B povezujejo z zmanjšanjem tveganja za relaps (ponovitev bolezni).

Zadnja leta se vedno več govori tudi o pomembni vlogi črevesne mikrobiote, ki lahko prek nevroendokrinih mehanizmov vpliva na raven nevrotransmiterjev v možganih in s tem na vedenje, čustveno in kognitivno delovanje posameznika. Na črevesno mikrobioto lahko vplivamo z dodajanjem probiotikov in prebiotikov. Čeprav nekatere raziskave nakazujejo, da s pomočjo uporabe probiotikov lahko zmanjšamo anksioznost ali depresivnost, pa je premalo kliničnih raziskav, predvsem s placebom kontroliranih, na podlagi katerih bi lahko prišli do jasnih sklepov glede potencialne učinkovitosti.

Uporaba zdravila brez recepta pri lajšanju blagih težav oziroma prehranskih dopolnil kot dodatka redni terapiji je lahko primerna. Seveda je v tem primeru treba predhodno preveriti sočasno neželeno součinkovanje s predpisanimi zdravili. Obenem svarimo pred previsokimi pričakovanji, posebno kadar ta lahko napeljujejo k samovoljni ukinitvi redne terapije, brez predhodnega posveta z zdravnikom. Take nespametne odločitve imajo lahko neprijetne, celo tragične posledice.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj