Točka zdravja

Zdravilo proti covidu-19 v obliki tablete

Od 12. septembra 2022 je v nekaterih slovenskih lekarnah na voljo zdravilo, namenjeno zdravljenju koronavirusne bolezni 2019 (covid-19) pri odraslih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje bolezni v hudo obliko. Gre za protivirusno zdravilo, ki zmanjšuje sposobnost razmnoževanja virusa SARS-CoV-2 (virusa, ki povzroča covid-19) v telesu.

Zdravilo je v marsičem nevsakdanje, o čemer se lahko prepričamo že, če pogledamo v škatlico, kjer najdemo dve vrsti tablet (bele in rožnate). Tableti vsebujeta različni učinkovini: učinkovina v rožnatih tabletah zavira delovanje encima, ki ga virus potrebuje za razmnoževanje, učinkovina v belih tabletah upočasni razgradnjo prej omenjene, kar omogoča, da ostane v telesu dlje časa na ravneh, ki vplivajo na razmnoževanje virusa.

S tem pa se posebnost tega zdravila še ne konča. Trenutno je v Sloveniji na voljo omejena količina zdravila, za distribucijo skrbi Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki je dostavil zdravila v posamezne slovenske lekarne. Na območju Pomurja zdravilo izdaja le lekarna Murska Sobota (Kocljeva ulica 2).

Zdravilo je možno dvigniti le na podlagi predpisa na tako imenovani zeleni recept. O predpisu se odloči zdravnik, ki pri tem upošteva ogroženost pacienta pred težjim potekom bolezni. Veljavnost recepta je tri dni, a priporočamo, da dvignete zdravilo čim prej. Prej ko začnete zdravilo uporabljati, večja je možnost za pozitiven učinek.

Zdravilo se odmerja dvakrat na dan, pet dni zapored. Kot rečeno sta v škatlici dve vrsti tablet. Običajno odmerjanje poteka tako: kot enkratni odmerek vzamemo eno belo tableto hkrati z dvema rožnatima, kar ponovimo vsakih 12 ur. V nekaterih primerih, kot je oslabljena ledvična funkcija, je možno drugačno odmerjanje: ena bela tableta hkrati z eno rožnato na 12 ur. Tablete je treba zaužiti cele in jih ni dovoljeno žvečiti, lomiti ali drobiti. Jemljejo se lahko s hrano ali brez nje.

Naj omenim še eno pomembno posebnost zdravila, to je možnost vstopanja v medsebojno delovanje s številnimi drugimi zdravili, kar je treba upoštevati pri presoji razmerja med koristmi in tveganjem uporabe zdravila. V ta namen je Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana pripravila protokol, ki tako zdravnikom kot farmacevtom nalaga preverjanje potencialnih tveganih medsebojnih učinkovanj uporabljanih zdravil. Kljub temu da si lahko pri tem pomagamo z nekaterimi spletnimi orodji, nam to vzame dodaten čas, zato vas ob dvigu zdravila prosimo za strpnost. V pregled moramo vključiti vso terapijo, ki jo bolnik prejema, poleg zdravil na recept in brez recepta tudi druge izdelke, recimo zdravilne rastline in prehranska dopolnila. V takih primerih se izkaže za zelo uporabno osebna kartica zdravil, ki vam jo lahko izdelamo tudi v Pomurskih lekarnah. Zdravilo se izda le, če ne ugotovimo zadržkov, kot je recimo obstoj sočasne terapije, ki bi bila kontraindicirana.

Če se bo med zdravljenjem s tem zdravilom pojavil kak neželen učinek, o tem seznanite zdravnika ali farmacevta, samovoljno terapije pred posvetom ne spreminjajte, niti ne ukinjajte. Kot to velja za vsako novo zdravilo, je priporočljivo poročati o vseh neželenih učinkih, tudi blagih in poznanih. Med neželenimi učinki zdravila, do sedaj najpogosteje opisanimi, ki se lahko pojavijo pri manj kot 1 od 10 bolnikov, so motnje okušanja, driska, glavobol in bruhanje.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj