Točka zdravja

Zdravilsko zdravljenje povišanega krvnega tlaka

Povišan krvni tlak ali hipertenzijo običajno zdravimo s pomočjo zdravil. V večini primerov osnovnega vzroka ne poznamo, zato uporabljamo zdravila, ki na različne načine znižujejo povišan krvni tlak. Učinek zdravila je opazen tako dolgo, dokler je prisotno v telesu. Naše telo skuša seveda, prav tako kot vsako snov, ki jo vnašamo v telo, spremeniti in odstraniti, zato tudi zdravilo oziroma njena učinkovina ostane v telesu le kratek čas. Posledica tega je potreba po stalnem odmerjanju zdravila, če želimo zagotoviti stalen učinek. To je tudi razlog, zakaj moramo zdravila za zdravljenje povišanega krvnega tlaka uživati neprenehoma. Čudežne pilule, ki bi v enem odmerku pozdravila najpogostejšo obliko hipertenzije namreč nimamo.

Marsikoga zmoti dejstvo, da mora hkrati jemati več zdravil za hipertenzijo. Je to zdravniška napaka? Ne, kot sem na začetku nakazal, zdravila na različen način znižujejo povišan krvni tlak. Večina teh zdravil se lahko kombinira, še več, novejša priporočila za zdravljenje hipertenzije kombinacijo priporočajo. Je pa res, da nekatere kombinacije, gre za zdravila s podobnim učinkom, niso priporočljive, saj se potencira možnost pojava neželenih učinkov.

Morebiti se sprašujete, zakaj imate drugačno zdravilo, kot vaš bližnji, znanec ali kdo drug, čeprav imata enako bolezen? Ste deležni privilegija ali oškodovani? Pravzaprav ne eno, ne drugo. Zdravnik izbere zdravilo na podlagi različnih kriterijev, kot je spol, starost, sočasno prisotne bolezni, uporaba drugih zdravil… Tako tudi slovenska priporočila za zdravljenje hipertenzije ne privilegirajo posamezne skupine zdravil, pač pa svetujejo izbiro na podlagi prej omenjenih kriterijev.

Imate povišan krvni tlak, jemljete zdravila za zniževanje le tega in bi se o tem radi pogovorili s strokovnjakom? V Pomurskih lekarnah vam ponujamo storitev farmacevtske skrbi pri hipertenziji, ki vključuje tudi pogovor o pravilni in varni uporabi zdravil za zdravljenje hipertenzije. Ali veste, da je učinek nekaterih zdravil lahko spremenjen, če jih ne uživate v skladu s priporočili glede na obrok hrane? Upoštevate, da je pri nekaterih izmed teh zdravil potrebna previdnost pri uživanju določenih živil, kot je grenivka, saj se poveča možnost pojava neželenih učinkov. Jemljete zdravila ob ustreznem delu dneva, s čimer izkoristite optimalen učinek ter omilite težave zaradi pojavljanja stranskih ali neželenih učinkov? Se zavedate, da bi lomljenje ali drobljenje nekaterih tablet imelo lahko škodljive posledice? Ali veste, da je kašelj, omotica, otekanje nog, rdečica obraza, pogostejše uriniranje, mrzle okončine in drugo lahko izražen neželen učinek zdravil? Poznate neželene učinke in načine, kako jih omiliti? Pazite, da sočasno ne uživate drugih zdravil, prehranskih dodatkov ali zdravilnih rastlin, ki lahko vstopajo v interakcije z vašimi zdravili za zdravljenje hipertenzije? Veste, da morate prvi odmerek nekaterih zdravil zaužiti zvečer?

Posebnosti pri zdravilih za zdravljenje povišanega krvnega tlaka je precej, saj gre za veliko in raznoliko skupino zdravil. Bolniki, ki se zdravijo zaradi hipertenzije uporabljajo pogosto še zaradi drugih bolezni dodatna zdravila, kar dodatno pritrjuje k smiselnosti posveta s strokovnjakom o zdravilih. Odločite se za storitev farmacevtske skrbi pri hipertenziji in tako izkoristite celoten potencial, ki ga omogočajo zdravila za zniževanje povišanega krvnega tlaka, hkrati pa preprečite, da bi vam zaradi neprimerne oziroma nepravilne uporabe lahko škodovala!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj