Točka zdravja

Zdravljenje bradavic

Bradavice so virusna okužba povrhnjice kože različnih delov telesa, ki jih povzročajo humani Papiloma virusi (HPV). Razširjene so po vsem svetu in veljajo za eno najpogostejših okužb kože. Največ okuženih je med otroki in mladostniki. Številne bradavice opazimo tudi pri ljudeh s pomanjkljivim imunskim odzivom. Videz in velikost bradavice sta odvisna od tipa virusa in lege na telesu. Večina bradavic je nenevarnih.

Kako se okužimo z virusom bradavic

Virus stopi skozi povrhnjico kože skozi majhne praske ali odrgnine. Prenos virusa je možen z neposrednim stikom (rokovanje s človekom, ki ima bradavice) ali preko okuženih predmetov. Bradavice se pojavijo šele več tednov ali mesecev po izpostavljenosti okužbi.

Kako prepoznamo bradavice?

Virusne bradavice so majhni, trdni, hrapavi izrastki kože, nepravilnih ali okroglih oblik. Ponavadi v premeru merijo manj kot centimeter. Lahko rastejo ločeno ali v skupinah.

Bradavice se med seboj razlikujejo glede na tip virusa in lokalizacijo:

- Navadne bradavice so najpogostejše na rokah (na dlaneh ali hrbtiščih prstov). So trdne in lahko tudi nekoliko temnejše, lahko pa se tudi drobno luščijo. Pojavljajo se lahko v večjem številu.

- Plantarne bradavice so na stopalih. Te so zaradi obremenitve stopal bolj sploščene in pogosto povzročajo bolečine ob hoji.

- Ploščate bradavice najdemo na obrazu, največkrat na bradi, okoli ust ali na licih. Ponavadi so svetlo rjave, z gladko površino in rahlo dvignjene nad površino kože.

- Nitaste bradavice prav tako najpogosteje zrastejo na koži obraza, predvsem na ustnicah, nosu  in vekah. Imajo nekoliko razbrazdano površino, ki je svetlo rjave barve.

Kako preprečimo nastanek bradavic

Bradavice lahko preprečimo z nekaj preprostimi ukrepi, tako da se ne dotikamo bradavic drugih ljudi, si od ljudi, ki imajo bradavice na nogah ne izposojamo nogavic ali čevljev, v kopališčih nosimo natikače, po prhi pa si osušimo noge. Že nastalih bradavic si ne smemo praskati ali gristi, saj s tem omogočimo širjenje virusov.

Zdravljenje bradavic

Bradavice zdravimo, če je motena funkcija organa, na katerem se nahaja, če povzroča bolečino, obolelega moti videz ali pa obstaja sum na maligno tvorbo. Pri ozdravitvi je predvsem pomemben imunski odgovor posameznika. Na zdravljenje se najhitreje odzivajo mladi bolniki in tisti, ki imajo bradavice krajši čas. Približno dve tretjini bradavic v dveh letih spontano izgine brez zdravljenja, lahko pa se čez čas spet pojavijo.

Izbira metode zdravljenja je odvisna od lokacije, vrste in obsega bradavic ter starosti bolnika. Najpogostejše zdravljenje je na osnovi keratolize s salicilno, triklorocetno ali mravljično kislino ali s krioterapijo s tekočim dušikom. Kisline ponavadi nanašamo vsakodnevno, zvečer pred spanjem. Pred odstranjevanjem bradavice je priporočljivo namkanje le te v topli vodi, da olajšamo prodiranje zdravila v kožo. Okolico bradavice nato zaščitimo z vazelinom ali mastnim mazilom, da ne uničimo tudi zdrave kože. Pripravki na osnovi keratolize zmehčajo kožo in olajšajo luščenje poroženelih plasti kože. Po četrtem ali petem dnevu uporabe bi se moral večji del bradavice odluščiti, pri trdovratnejših primerih pa lahko postopek traja tudi nekaj tednov.

Sredstva za zamrzovanje vsebujejo kombinacijo utekočinjenih plinov. Najprej moramo zmehčati in odstraniti trdo kožo bradavic. Po navodilu držimo pripravek do 40 sekund na bradavici. Ponavadi je dovolj že en nanos, če pa je primer trdovraten, pa postopek ponovimo po 10-14 dneh.

Obstaja tudi veliko domačih zdravil, kot so svež izloček stebla krvavega mlečka, regrata, ognjiča, sveže mlet česen ali skorja breze. Te naj bi nanašali vsakodnevno, dokler bradavica ne izgine. Čeprav so to naravni pripravki, je potrebna izjemna previdnost, saj lahko kožo razdražijo.

 

Zavedajte se, da so vsi izdelki za odstranjevanje bradavic zelo dražeči za zdravo kožo, zato natančno upoštevajte navodila za uporabo. Samozdravljenje bradavic je odsvetovano bolnikom s sladkorno boleznijo, bolnikom z motnjami v krvnem obtoku, nosečnicam in otrokom mlajšim od 4 let. Izdelkov za samozdravljenje tudi ne smete uporabljati na znamenjih, na bradavicah, iz katerih se izraščajo dlake, temneje obarvanih predelih kože ali drugih nenavadnih oblikah na koži. Z zdravnikom pa se posvetujte, če predel kože po zdravljenju bradavice postane rdeč, občutljiv ali boleč. Prav tako se posvetujte, če se bradavice množično širijo ali če opazite spremembo, ki ni bradavica, je pa po barvi in velikosti podobna bradavici.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj