Točka zdravja

Zdravljenje erektilne disfunkcije

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja si je farmacevtska družba Pfizer veliko obetala od novega zdravila za zdravljenje hipertenzije in angine pektoris. Namen zdravljenja z zdravilom je bil razširiti žile, ki oskrbujejo srčno mišico s krvjo. Danes spada med najbolj poznana zdravila, čeprav ni nikoli dobilo dovoljenja za zdravljenje angine pektoris. Naključje je namreč hotelo, da zdravilo ne razširi samo žil, ki oskrbujejo srce, ampak (morebiti še bolje) povzroči tudi razširitev žil v penisu. Moški prostovoljci, ki so sodelovali v raziskavi, so poročali o podaljšani, izboljšani erekciji. Anekdota celo govori o želji po nadaljevanju terapije po končanem kliničnem poizkušanju pri nekaterih sodelujočih, kar je raziskovalce najprej presenetilo. Po proučitvi vzroka teh želj so spoznali, da zaradi izboljšanja spolnega življenja, in tako imenovana modra tabletka je bila rojena.

V naslednjih letih smo dobili nova zdravila za zdravljenje erektilne motnje, ki se razlikujejo predvsem v dolžini trajanja učinka. Naj poudarim, da ne gre za dolžino trajanja erekcije, pač pa čas, v katerem lahko po zaužitju tablete doživimo in obdržimo erekcijo. Ta zdravila sicer ne povečajo želje po spolnosti, erekcijo spodbudijo le ob spolnem dražljaju. Prav tako bi rad poudaril, da čeprav jih je možno dobiti samoplačniško, saj jih zdravstveno zavarovanje ne krije, jih v lekarni smemo izdati le, če so predpisana na tako imenovani beli zdravniški recept. Marsikaterega moškega to dejstvo preusmeri na iskanje zdravil po spletu, kar pa je lahko zelo nevarno. Teh zdravil namreč legalno ni mogoče dobiti drugače kot fizično v lekarni. Seveda obstaja tudi tako imenovani črni trg, ki je založen z nepreverjenimi zdravili neznane sestave, zato njihovo uporabo absolutno odsvetujemo. Ponarejena zdravila namreč niso podvržena strogi regulaciji in nadzoru, kar poveča možnost neželenega delovanja. Kupovanje zdravil na črnem trgu pomeni ogromno tveganje za zdravje uporabnika. Ne nazadnje je lahko nepremišljena uporaba zdravil za zdravljenje erektilne motnje smrtno nevarna, saj tovrstna zdravila niso primerna za vse moške, zlasti ne za bolnike s hudimi srčno-žilnimi obolenji, kot sta nestabilna angina pektoris in hudo srčno popuščanje.

V lekarnah moški velikokrat pomoč poiščejo tudi zaradi motnje erekcije. V Sloveniji v nasprotju z nekaterimi zahodnimi državami, recimo Anglijo, še ne moremo brez recepta izdati zdravil za zdravljenje te težave, ki se pojavlja pri 50 % moških med 50. in 70. letom in s starostjo narašča. Moške pogosto napotimo k osebnemu zdravniku, pri blažjih težavah jim lahko ponudimo le prehranska dopolnila, ki vsebujejo različne sestavine, med katerimi prevladujejo cink, vitamina E in B6, izvlečki bučnih semen, korenine koprive, plodovi palmeta in korenina ginsenga. Pripravki lahko vsebujejo tudi lubje afriške slive, L-arginin, oljno repico, semena zelene in maco, ki je bogata z magnezijem, selenom in cinkom.

Želel bi ponoviti opozorilo glede tveganja, ki ste mu izpostavljeni ob nakupu zdravil in prehranskih dopolnil po pošti ali spletu. Za zdravila velja, da jih je zakonsko dovoljeno prodajati le v spletnih lekarnah ali specializiranih prodajalnah, ki imajo dovoljenje za prodajo zdravil po spletu. Če kupujete zdravila in prehranska dopolnila pri nepreverjenih virih, obstaja verjetnost, da so izdelki ponarejeni in s tem lahko neučinkoviti, škodljivi ali celo življenje ogrožajoči.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj