Točka zdravja

Zdravljenje s pomočjo informacije

Izhodni materiali

Homeopatska zdravila so izdelana iz homeopatskih surovin v skladu s homeopatskim postopkom izdelave. Izdelujemo jih iz rastlinskega, živalskega in mineralnega izhodnega materiala, obstajajo pa tudi homeopatska zdravila izdelana iz kužnin, tako imenovane nosode in homeopatska zdravila, ki so izdelana iz potenciranih zdravih tkiv. V Republiki Sloveniji so dostopna zdravila iz rastlinskega, živalskega in mineralnega izvora.

Matične tinkture

Kot izhodiščno raztopino pri pripravi homeopatskih zdravil uporabljamo matično tinkturo, ki jo dobimo tako, da material, iz katerega želimo pridobiti zdravilo, več dni namakamo v topilu ali ga razribamo v pomožni snovi.

Farmacevtske oblike homeopatskih zdravi

V slovenskih lekarnah se trenutno dobijo homeopatska zdravila v obliki kroglic ali globul. V svetu pa so na voljo še v obliki kapljic, mazil, injekcij, kapljic za oči, tablet, svečk in pršil.

Potenciranje

Vsem homeopatskim zdravilom, ne glede na to iz česa in po kakšnem postopku so izdelana, je skupen proces potenciranja. Ta postopek je značilen izključno za homeopatska zdravila in ga je razvil izumitelj homeopatije, zdravnik Hahnemann. Proces potenciranja je sestavljen iz postopnega redčenja in močnega stresanja oziroma trenja pripravka. Redčenje pomeni, da matično tinkturo redčimo s topilom. Stresanje pa pomeni, da nastalo raztopino po posebnem postopku močno pretresemo. S postopkom potenciranja dosežemo, da snovi, ki so v nerazredčeni obliki strupene nimajo več toksičnih učinkov. Potenciranje iz snovi izvabi njihovo zdravilno moč oziroma informacijo in to še okrepi, tudi pri snoveh, ki v nehomeopatski obliki nimajo zdravilnega učinka.

Postopek izdelave homeopatskih zdravil

Eni kapljici izhodne raztopine, ki se imenuje matična tinktura, dodamo 99 kapljic topila in močno pretresamo, tako da s stekleničko najmanj deset krat udarimo ob elastično površino. Postopek se ponavlja, tako da se vzame 1 kapljica novo nastale raztopine z oznako C1 in se ji doda 99 kapljic topila. Stekleničko nato ponovno močno pretresamo, novonastala raztopina pa nosi oznako C2. S ponavljanjem postopka nastajajo zdravila z vedno višjo potenco  (C6…C12…C30…C200…). Z raztopino željene potence se nato navlažijo kroglice iz sladkorja (saharoze). Ko se posušijo na zraku, so pripravljene za uporabo.

Homeopatske potence

Izraz potenca uporabljamo za stopnjo razredčitve homeopatskega pripravka. V Republiki Sloveniji so v lekarnah dostopna zdravila z oznako C, centezimalni sistem, pridobljena pa so bila s postopkom redčenja 1:100. Oznaka C1 tako pomeni homeopatsko zdravilo, ki je bilo pripravljeno po centezimalnem sitemu (1:100) in je prva homeopatska razredčitev, takoj po matični tinkturi. Med drugim poznamo tudi D potence, ki so izdelane po postopku, kjer poteka redčenje v razmerju 1:10 (decimalni sistem) in LM ali Q potence, kjer poteka redčenje v razmerju 1:50000. Visoke potence, kot so C200, C1000 ter LM oz. Q potence uporabljajo samo izkušeni homeopatski strokovnjaki, saj delujejo zelo močno in dolgotrajno. V Pomurskih lekarnah vam lahko svetujemo homeopatska zdravila pri akutnih težavah, izbiramo pa med nizkimi in srednjimi potencami.

Zdravljenje z informacijo

Tisto, kar homeopatska zdravila naredi čudovita je spoznanje, da s potenciranjem homeopatska zdravila ne zgubijo učinkovitosti. Nasprotno, bolj kot je homeopatski pripravek potenciran, globje deluje na pacienta. Tako se nižje potence uporabljajo za zdravljenje telesnih simptomov, srednje potence za zdravljenje emocij, visoke potence pa za zdravljenje globokih težav mentalnega izvora. Proces potenciranja se lahko ponavlja poljubno dolgo. To pa uradni znanosti ni sprejemljivo, saj delovanje brez prisotnosti snovi, do danes znanstveno ni bilo pojasnjeno, kljub temu pa se homeopatija ohranja že stoletja, saj resnično pomaga ljudem po celem svetu.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj