Točka zdravja

Zdravljenje s statini pri bolniku s sladkorno boleznijo

V Pomurskih lekarnah že nekaj let ponujamo storitev pregled uporabe zdravil. Ta je, kot že ime pove, namenjena preverjanju in zagotavljanju pravilne uporabe zdravil. Pogosto so ljudje, ki so se odločili za ponujeno storitev želeli preveriti ali zdravila pravilno uporabljajo. Včasih pa se pogovarjamo tudi o namenu uporabe zdravil, čeprav to ni med najpomembnejšimi cilji te storitve.

Podobno je bilo v primeru gospoda, ki je med drugim imel sladkorno bolezen. Zdravil se je z več različnimi zdravili, med njimi je imel tudi, kot se je sam izrazil, zdravilo za zmanjševanje maščob v krvi. Farmacevta, s katerim se je posvetoval o uporabi zdravil je vprašal za mnenje, če je zdravilo sploh smiselno jemati. Njegove vrednosti maščob v krvi namreč, po njegovem prepričanju, niti niso bile pretirano visoke. Vrednost celokupnega holesterola je znašala med 5 in 6 mmol/L, vrednost LDL- holesterola pa nekaj čez 3 mmol/L.

Statini so namenjeni zdravljenju hiperholesterolemije (povečanih vrednosti holesterola v krvi) in preprečevanju srčno-žilnih bolezni. Bolniki s sladkorno boleznijo se pogosto ne zavedajo, da njihova bolezen pomembno prispeva k povečanju tveganja za pojavnost srčno-žilnih bolezni, ki so tudi pomemben vzrok za krajšo življenjsko dobo. Tri četrtine bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 umre zaradi aterosklerotičnih srčno-žilnih bolezni, kar je tudi vzrok za skrajšanje življenjske dobe za približno 8 let.

Farmacevt je bolniku razložil, da je zanj ključnega pomena zmanjšanje tveganja za aterosklerotične srčno-žilne bolezni. Najpomembnejši dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni je tudi pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 zvišana raven LDL-holesterola. V ta namen najpogosteje uporabljamo statine, ki dokazano znižajo vrednosti holesterola (celokupni holesterol, LDL-holesterol) in zmanjšajo pojavnost srčno-žilnih dogodkov.

V zelo veliki raziskavi, ki je vključevala preko osemnajsttisoč bolnikov s sladkorno boleznijo je znižanje LDL-holesterola za 1 mmol/L zmanjšalo relativno tveganje za srčno-žilne bolezni za 21%, splošno smrtnost za 9%, smrtnost zaradi srčno-žilnih vzrokov za 13%, smrtnost zaradi koronarnih vzrokov za 19%, usodno in neusodno možgansko kap pa za 22 %.

Bolnike s sladkorno boleznijo praviloma uvrstimo v skupino z veliko srčno-žilno ogroženostjo ali v skupino z zelo veliko srčno-žilno ogroženostjo. Slednjim zdravnik v skladu s priporočili predpiše statin ne glede na izhodiščno vrednost LDL-holesterola, saj obstaja pri njih zelo veliko tveganje za pojav srčno-žilnih dogodkov, kot sta denimo možganska kap ali srčni infarkt.

Ciljna vrednost LDL-holesterola je glede na opisano ogroženost pri bolnikih s sladkorno boleznijo praviloma nižja, kot pri ostali (zdravi) populaciji. Pri bolnikih z veliko srčno-žilno ogroženostjo je ciljna vrednost LDL- holesterola pod 2,5 mmol/L, pri bolnikih z zelo veliko srčno-žilno ogroženostjo pa zasledujemo še nižjo ciljno vrednost: LDL-holesterol pod 1,8 mmol/L.

Farmacevt je imel na razpolago dovolj časa, da sta se z gospodom pogovorila o njegovih zdravilih. Gospod je šel iz lekarne pomirjen, saj je dobil potrditev še od enega strokovnjaka, da je zdravilo smiselno redno uporabljati. Spoznal je, na kakšen način in v kolikšni meri mu zdravila koristijo, obenem pa ga je farmacevt oborožil z napotki, kako pravilno uporabljati zdravila, da bo njihova korist čim večja ter tveganje za pojav neželenih učinkov čim manjše.

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj