Točka zdravja

Živeti dobro s kronično obstruktivno pljučno boleznijo – vsi, povsod

Za kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB) so značilne spremembe dihalne poti, propad pljučnih membran in spremembe na pljučnem ožilju. Poveča se izločanje sluzi, ki jo ti bolniki večino dni izkašljujejo. Sprva bolnik čuti pomanjkanje sape zgolj ob naporu, kasneje pa že med hojo po ravnem, med vsakodnevnimi opravili. Za bolezen so torej značilni zasoplost, kašelj in kronična produkcija izmečka.


KOPB je tretji vzrok smrtnosti v svetovnem merilu. Bolezni še ne zmoremo pozdraviti, lahko pa jo preprečimo. Glavni dejavnik tveganja za KOPB je izpostavljenost tobačnemu dimu. Kar pri 90 odstotkih bolnikov s KOPB je vzrok dolgoletno kajenje. Manj pogost vzrok je izpostavljenost vdihavanju drugih strupenih delcev in plinov. Nedavne raziskave so ugotovile, da lahko tudi neoptimalna rast pljuč pred rojstvom in po njem poveča tveganje za KOPB pozneje v življenju.


Organizacija Gold Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease že od leta 2002 pripravlja in vodi aktivnosti ozaveščanja ljudi o tej bolezni. Odvijajo se tretjo sredo v novembru, ko zaznamujemo svetovni dan KOPB. Letos je bilo to 18. novembra, tema pa Živeti dobro s KOPB – vsi, povsod. Letošnji cilj je poslati pozitivno sporočilo tako bolnikom kot zdravstvenemu osebju, da čeprav za KOPB še nimamo zdravila, ki bi nas ozdravilo bolezni, obstaja veliko načinov za aktivno kakovostno življenje.

 
Zdravila, ki bi pozdravilo KOPB, res nimamo, imamo pa na voljo zdravila, ki dvignejo kakovost življenja bolnikov, zmanjšajo pojavnost poslabšanj, preprečijo hospitalizacije, zmanjšajo obolevnost in preprečijo prezgodnjo smrt. Zdravila so običajno v obliki vdihovalnikov, pravilna uporaba katerih je za marsikoga precejšen izziv. Temu pritrjujejo tudi rezultati presečne raziskave, izvedene v zunanjih lekarnah po Sloveniji, da tehnika inhaliranja ob uporabi vdihovalnikov pri večini bolnikov (70 %) ni bila povsem ustrezna. Opazovalne raziskave so prepoznale jasno povezavo med nepravilno uporabo vdihovalnikov in nadzorom simptomov pri bolnikih s KOPB. Priporočila za zdravljenje KOPB zato vključujejo potrebo po rednem preverjanju, ali bolniki vdihovalnike uporabljajo pravilno. 


Ob vsaki izdaji zdravil v lekarni vam lekarniški farmacevti lahko svetujemo glede pravilne uporabe. Priporočljivo bi bilo, da bi se o tem večkrat poučili, ne le ob uvedbi novega zdravila. Izkušnje raziskav v tujini kažejo, da začnejo bolniki čez čas vdihovalnike nepravilno uporabljati, čeprav so ob uvedbi zdravljenja usvojili pravilno tehniko. Zelo dobro se glede tega obnese storitev pregled uporabe zdravil, ki je prvenstveno namenjena preverjanju in zagotavljanju pravilne uporabe zdravil. Med izvajanjem storitve pogosto opazimo nepravilno tehniko uporabe vdihovalnikov. To velja tudi pri bolnikih, ki menijo, da je njihova tehnika uporabe vdihovalnikov pravilna. V ločenem delu lekarne si pri tej storitvi vzamemo dovolj časa za pogovor o zdravilih. Bolniku najprej omogočimo, da na demonstracijskem vdihovalniku prikaže tehniko inhaliranja. Na morebitne napake ga opozorimo in z vajo izpopolnimo tehniko, saj bo šele tako lahko v celoti izrabil potencial svojega zdravila. 


Bolniki s KOPB so med najtežje prizadetimi zaradi covida-19. Nobeno zdravilo za zdravljenje KOPB ne poslabša poteka bolezni ob okužbi z virusom sars-cov-2, zato bolnike spodbujamo k redni uporabi svojih zdravil. Okužbe dihal pri teh bolnikih lahko povzročijo poslabšanje bolezni in zaplete, zato je za bolnike s KOPB priporočljivo cepljenje proti gripi in pnevmokoknim okužbam. Kakor za drugo populacijo velja dosledno upoštevati navodila zdravstvene stroke glede zaščitnih ukrepov, s katerimi omejimo možnost okužbe, če zaznamo znake in simptome okužbe z virusom sars-cov-2, pa je nujen posvet z zdravnikom.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj