Točka zdravja

Življenje s sladkorno boleznijo 14. november, svetovni dan sladkorne bolezn

Svetovni dan sladkorne bolezni
Sladkorna bolezen je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ena največjih svetovnih epidemij. Po podatkih Mednarodne diabetične zveze (IDF) in Svetovne zdravstvene organizacije ima sladkorno bolezen okoli 6,4 % odraslih po svetu. Napovedujejo da se bo število do leta 2040 povečalo in preseglo 642 milijonov, kar pomeni, da bo prizadet 1 od 10 odraslih. Danes je sladkorna bolezen na četrtem mestu med vodilnimi vzroki umrljivosti v razvitih državah. Pojavnost sladkorne bolezni se povečuje z daljšanjem življenjske dobe in nezdravim načinom življenja s premalo gibanja in prevelikim vnosom hrane.
Neurejena sladkorna bolezen lahko privede do slepote, odpovedi ledvic, srčnega napada, kapi in amputacije nog. Od leta 1991 obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni 14. novembra. S simbolom modrega kroga po vsem svetu ponazarjamo združenost in medsebojno povezanost v boju proti tej epidemiji sodobnega časa.

Kaj je sladkorna bolezen?
Sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen, za katero je značilna trajno povišana raven krvnega sladkorja (hiperglikemija), ki pa je posledica nezadostnega izločanja inzulina, njegovega pomanjkljivega delovanja ali obojega. Normalni krvni sladkor je 6,0 mmol/l ali manj. Če je vrednost višja potrebujete pogovor z zdravnikom, ki presodi, ali so potrebne dodatne preiskave oziroma ukrepi. Kadar je sladkor zelo visok, to je nad 10 mmol/l, se pojavijo že prvi znaki kot je povečano uriniranje, huda žeja, hujšanje in splošna oslabelost.  

Nadzorujte vrednosti krvnega sladkorja
Glavna skrb je namenjena ohranjanju normalne vrednosti sladkorja v krvi. To dosežemo z zdravo prehrano, telesno aktivnostjo in redno uporabo ustreznih peroralnih zdravil in/ali inzulina. Vendar zdravljenje sladkorne bolezni ni le nadzor nad krvnim sladkorjem. Sladkorno bolezen pogosto spremljata tudi visok krvni tlak in povišanje krvnih maščob, zato so cilji zdravljenja urejen krvni sladkor, urejen krvni tlak, urejene maščobe v krvi ter vzdrževanje telesne mase. Če so vaše meritve krvnega sladkorja, krvnega tlaka, maščob v krvi in telesne teže v želenem območju, se zapletom sladkorne bolezni lahko popolnoma izognete. 

Zapleti 
Kadar so vrednosti krvnega sladkorja previsoke, pa lahko v nekaj letih pričakujemo resne zaplete, ki močno poslabšajo kakovost življenja. Sladkorna bolezen lahko povzroči okvaro drobnih in velikih žil, kar lahko poškoduje različne organe. Ravno letošnja tema svetovnega dneva sladkorne bolezni so »Oči in diabetes«. Diabetična retinopatija je namreč najpogostejši pozni zaplet sladkorne bolezni in še vedno glavni vzrok slepote. Z rednimi preventivnimi očesnimi pregledi lahko preprečimo poslabšanje vida in slepoto.

Celoviti osebni posvet s farmacevtom
Kompleksnost obvladovanja sladkorne bolezni zajema preprečevanje, zgodnje odkrivanje ter takojšnje intenzivno zdravljenje in celovito oskrbo. V to oskrbo se vključujemo tudi v Pomurskih lekarnah in sicer s Celovitim osebnim posvetom s farmacevtom o sladkorni bolezni in Farmacevtsko skrbjo pri sladkorni bolezni. Pomagamo vam, da se bolezen odkrije čim prej, da lahko pravočasno začnete z zdravljenjem.
 

V okviru Celovitega osebnega posveta s farmacevtom o sladkorni bolezni, ki jih izvajamo vsak drugi torek v mesecu, vam bo magister farmacije poleg krvnega sladkorja v kapilarni krvi, izmeril še krvni tlak, obseg pasu, telesno maso, odstotek celokupne maščobe, odstotek skeletnega mišičja, nivo trebušne maščobe in celokupni holesterol v kapilarni krvi. Na podlagi meritev pa bo še določil  indeks telesne mase. Vse vrednosti vam bo vpisal v vaš kartonček Moj krvni sladkor. Razložil bo izmerjene vrednosti in kakšne so zaželjene- optimalne vrednosti. Informiral vas bo o posledicah zvišanega krvnega sladkorja in vas naučil kako se pravilno meri krvni sladkor. Seznanil vas bo z dejavniki tveganja in predstavil možnost nefarmakološkega zdravljenja in sicer pri izbiri zdrave prehrane, priporočil redno telesno dejavnost in po potrebi zmanjšanje telesne mase. Če se zdravite z zdravili za znižanje sladkorja v krvi, vas bo spodbudil k rednemu jemanju le teh skladno z navodili. Tu gre namreč za vseživljenjsko zdravljenje, terapija pa se lahko spreminja in uvajajo se nova zdravila. Farmacevtska skrb pri sladkorni bolezni je pa individualiziran program, ki vključuje meritve , spremljanje dejavnikov tveganja, informiranje o zdravilih in prehranskih dopolnilih, pregled uporabe zdravil (PUZ) in izdelavo osebne kartice zdravil (OKZ) ter ostale storitve glede na pacientove individualne potrebe.
Tako kot je že bilo omenjeno s čimprejšnjim odkrivanjem, zgodnjim intenzivnim zdravljenjem in z zdravim življenjskim slogom, lahko za polovico zmanjšamo tveganje za pojav zapletov ter podaljšamo bolnikovo življenje. Cilj naše »skrbi« v Pomurskih lekarnah je opolnomočen bolnik, ki se bo sposoben dejavno vključevati v proces zdravljenja in bo lahko prevzemal polno odgovornost za svoje zdravje ter bo brez zapletov, ki jih lahko prinaša sladkorna bolezen, živel kakovostno in polno življenje. Razumeti mora osnove sladkorne bolezni, podrobneje poznati zdravila, ki jih uporablja in potek zdravljenja. Zato je stalno izobraževanje izredno pomembno ves čas zdravljenja. Lekarniški farmacevti smo zaradi svoje enostavne dostopnosti in visoke strokovne usposobljenosti odličen vir informacij in podpora zdravljenju.  Le prava informacija ob pravem času iz pravih ust pa pripelje  do kakovostne in varne oskrbe.Pridružite se nam v skrbi za vaše zdravje! Naša želja je, da skupaj z nami stopite na pot zdravega, zadovoljnega in polnega življenja s sladkorno boleznijo. Tako ste v ponedeljek 14. novembra, na svetovni dan sladkorne bolezni, vabljeni v naše lekarne, kjer vam bomo brezplačno izmerili krvni sladkor. Razložili izmerjene vrednosti in kakšne so zaželjene-optimalne vrednosti. Informirali o posledicah zvišanega sladkorja in vas naučili kako se pravilno meri krvni sladkor. Vzeli si bomo čas za vas in vam bomo na razpolago za razlago rezultatov in za nasvete o sladkorni bolezni.
Tudi s sladkorno boleznijo je življenje lahko sladko!

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj