Točka zdravja

Zlata rozga, navadna (Solidago virgaurea)

Doma je v Evropi in Aziji, razen v subtropskem in tropskem pasu, pa tudi v Severni Afriki in Severni Ameriki. Nabira se v naravi, največ pa jo izvažajo Madžarska, države bivše Jugoslavije, Bolgarija in Poljska. Goji se le v manjšem obsegu, pogodbeno za homeopatske pripravke.

Uporabni del
Zel, tako posušena kot sveža.

Pravni položaj
Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, razvršča navadno zlato rozgo v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

Zeliščna raba
Kot diuretik žene na vodo, zato se rabi za izpiranje sečil, posebno še vnetih in pri ledvičnem pesku. V ljudskem zdravilstvu tudi »čisti kri« pri protinu, revmatizmu, vnetju sklepov, ekcemih, in v mnogih drugih okoliščinah, kot večina zdravil z vsebujočimi saponini. Zunanje z njo izpirajo vneto ustno in žrelno sluznico in slabo celjive rane, zdravilni učinek pa se pripiše vsebujočim čreslovinam.

Odmerek za odrasle
Približno poldrugi deciliter kropa se prelije čez eno ali dve žlički (2-4 g) droge, lahko se tudi droga vsuje v hladno vodo in krajši čas prevre, odstavi in po 10 minutah precedi. Skodelica toplega napitka se običajno popije dva- do trikrat na dan med obroki.

Novejša dognanja
Saponini delujejo imunostimulativno, z blagim draženjem želodčne in črevesne sluznice sprožijo obrambni odziv imunskega sestava, uničujejo kužne glivice, denimo Candido albicans, skupaj s flavonoidi pa blažijo vnetja in ščitijo krvne žilice.  Nesaponinski del zniža krvni tlak in pomirja. Diureza in protivnetno delovanje sta potrjeni klinično, protikrčno na izoliranih organih, zmanjšanje krvnega tlaka in pomirjevalni učinek pa na poskusnih živalih.

Stranski učinki in strupenost
Neželeni učinki niso znani, niti strupeni zaradi čezmernih odmerkov, prav tako ne medsebojno delovanje z drugimi zdravili ter vpliv na upravljanje vozil in drugih strojev. Glede dolžine jemanja ni postavljenih omejitev.

Prepovedi in opozorila
Ne sme se uporabljati pri edemih oziroma zastoju vode zaradi oslabelega delovanja srca in ledvic. V primeru kroničnega ledvičnega obolenja se lahko jemlje le pod zdravniškim nadzorom. Nosečnicam in doječim materam se ne priporoča iz splošne previdnosti, ker varnost v teh okoliščinah ni potrjena, če pa se uporablja, morajo koristi upravičiti tveganje. Drogo shranite zaščiteno pred svetlobo in vlago.

Lekarniško mnenje
Zel navadne zlate rozge je diuretik z blagim protivnetnim in protikrčnim učinkom. Za zdravljenje bakterijskih sečilnih vnetij je koristno dopolnilno zdravilo, rabljena samostojno pa je v korist le, če se ve, da množina bakterij ni prevelika in njihova kužna narava ne prenevarna. Čajni napitek naj se pije topel, ker tudi topla voda sama zveča diurezo, med vsakim izpiranjem sečil pa je treba popiti zadostno količino tekočine in s tem nadomestiti izgubljeno.

Misel
Naj se razdvoji zdravje od bolezni in nastane prostor za zdravilo.

Nazaj