Točka zdravja

Zlata žila ali hemoroidi

Vam je izraz zlata žila poznan? Verjamem, da vsi tisti, ki ste se že kdaj srečali s hemoroidi najprej pomislite na bolečine v zadnjiku, vsi ostali pa ste najverjetneje pomislili na priliv denarja. A mi bomo danes govorili o težavah, ki so vse prej kot zlata vredne!

Kaj so hemoroidi?
Hemoroidi so pravzaprav krčne žile danke in so najpogostejši vzrok krvavitev iz črevesa. Hemoroidne vene se nahajajo na spodnjem delu danke ali zadnjika. Lahko nabreknejo, pri čemer se stene ven raztegnejo, stanjšajo in jih zato prehajajoče blato lahko poškoduje. Kadar te nabrekle vene krvavijo, srbijo ali bolijo, jih imenujemo hemoroidi ali zlata žila. Delimo jih v dve glavni skupini: notranji hemoroidi, ki se ne otipljejo in ne vidijo ter ponavadi ne bolijo, saj je v danki malo bolečinskih živčnih končičev. Krvavitev je lahko njihov edini znak! Zunanji hemoroidi pa ležijo v zadnjiku in so ponavadi boleči. 

Vzroki?
Vzrok za hemoroide so ponavadi »šibke vene«, zvišan tlak v trebuhu (debelost, nosečnost, dolgotrajno stanje ali sedenje, bolezni jeter, napenjanje zaradi driske ali zaprtja, kašljanje, kihanje, fizično delo,…). Tudi prehrana ima pri nastanku hemoroidov pomembno vlogo. Hrana bogata z vlakninami zmanjša verjetnost oz. pogostost nastanka hemoroidov, medtem ko prehrana revna z vlakninami in nezadostno pitje tekočin povzroča zaprtje, ki ima dvojni učinek: prispeva k nastanku hemoroidov, saj je potrebno napenjanje za odvajanje blata in poslabša že nastale hemoroide, saj je blato trdo in draži nabrekle vene.

Simptomi?
Hemoroidi lahko povzročajo draženje, srbenje in bolečine, zlasti ob odvajanju blata. Stanje poslabšujeta zaprtje in naprezanje pri iztrebljanju blata. Včasih hemoroidi zakrvavijo in v razširjenih venah lahko nastanejo krvni strdki, ki povzročajo hude bolečine. Zdrknjeni hemoroidi pogosto povzročajo sluzast izcedek in srbenje okrog zadnjične odprtine. Zaradi dolgotrajnih krvavitev pa lahko nastane slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa.

Zdravljenje?
Za samozdravljenje je v lekarni brez recepta na voljo več pripravkov, ki vsebujejo lokalne anestetike, vazokonstriktorje, adstringense, protektive, analgetike, antipruritike, antiseptike in so v obliki svečk ali krem (Modolex, Hemoclin, Proktis M, Eulatin,…) 
Lokalne anestetike uporabljamo za odpravljanje bolečine, srbenja in draženja vnetega predela. Protektivi mehansko zaščitijo sluznico, kar prepreči draženje in dehidracijo tkiva. Adstringensi (npr. hrastova skorja) po aplikaciji na koži ali sluznici koagulirajo (strjujejo) proteine, ustvarijo tanek film, ki prepreči sekrecijo sluzničnih izločkov. S tem se zmanjša vnetje in draženje sluznice. Pripravkom dodajajo tudi sredstva, ki pospešujejo celjenje ran in antiseptike. 
Prav tako se za zvečanje tonusa ven, povečanja odtoka krvi iz perifernih tkiv ter s tem zmanjšanja oteklin lahko uporabljajo tablete z biflavonoidi (Detralex, Flebaven, Provendios,…).

Kako si lahko pomagamo sami?
Pomembno za preprečevanje hemoroidov je ustrezna prehrana, gibanje, zadostne količine tekočine (da ne pride do zaprtja),…. Če je delo sedeče, so potrebno kratki odmori in gibanje nekaj minut, z občasnimi vajami za  krepitev mišic ven. Priporočljive so tudi kopeli ali obkladki iz prevretka hrastovega lubja in kamilic (dobite lahko v lekarni brez recepta), saj mrzli obkladki zmanjšajo vnetje. Redno umivanje zadnjika, uporaba vate ali navlaženih robčkov namesto grobega toaletnega papirja prav tako prispeva k izboljšanju. Pred odvajanjem blata je priporočljivo zadnjik namazati z vazelinom, da bo odvajanje manj boleče.


V kolikor je prisotno zaprtje, v lekarni povprašajte po blagih odvajalih. 
Vsekakor pa bo nasvet farmacevta tisti, ki bo ob izbranem pripravku olajšal težavo!

Po težavah sodeč, verjamem, da bi se veliko bolj razveselili kakšne druge zlate žile, kajne?

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj