Točka zdravja

Zloraba lokalnih dekongestivov

S pojmom rinitis opisujemo vnetje nosne sluznice, ki se kaže s simptomi, kot je izcedek iz nosu ali zamašenost nosu. Praktično vsakdo, ki je bil kdaj prehlajen, ga je doživel, saj gre za značilen simptom navadnega prehlada. Zelo dobro poznajo rinitis bolniki, preobčutljivi na alergene, kot so pelod, živalske dlake, plesni in podobno. V mislih imamo alergijski rinitis, ko izcedek iz nosu in/ali zamašen nos spremlja še značilno srbenje nosu ter kihanje. V obeh primerih si lahko bolnik pomaga sam. 


Samozdravljenje vključuje tako imenovane nefarmakološke ukrepe, recimo izogibanje alergenom ali spiranje nosne sluznice s fiziološko raztopino, na voljo pa imamo tudi zdravila. Lokalni dekongestivi, ki vsebujejo kot učinkovino katerega od simpatikomimetikov (oksimetazolin, ksilometazolin) so v obliki kapljic ali pršil za nos. Učinkovine povzročijo skrčenje arteriol in kapilar in tako posledično zmanjšujejo nabreklost nosne sluznice, torej odmašijo nos. Zmanjšujejo tudi izločanje sluzi, kar pomeni, da zmanjšajo izcedek iz nosu. Njihov učinek zaznamo že po nekaj minutah, po nanosu na nosno sluznico delujejo do 12 ur. Zaradi hitrega in močnega učinka so pri zdravljenju rinitisa precej priljubljeni.


Na žalost pa omenjena zdravila nimajo samo pozitivnih lastnosti. Predvsem ob nepravilni uporabi kapljic tvegamo pojav sistemskih neželenih učinkov, zaradi česar ta zdravila odsvetujemo bolnikom s srčnim popuščanjem, motnjami srčnega ritma, zvišanim krvnim tlakom, ozkokotnim glavkomom, hipertrofijo prostate, porfirijo, hipertiroidizmom in sladkorno boleznijo.


Izogibati pa se je potrebno pogosti in dolgotrajni uporabi. Sčasoma se namreč njihov terapevtski učinek zmanjša. Še bolj pa nas skrbi pojav reakcijske kongestije nosne sluznice, kar poimenujemo medikamentozni rinitis. Gre za pojav, ko zdravilo namesto rešitve postane težava. Zdravnik pri pregledu takega bolnika opazi oteklo, pordelo nosno sluznico. Prizadeti opisuje stalno zamašenost nosu, ki se za kratek čas izboljša le po aplikaciji zdravila. S tem se ujame v začaran krog, saj mora zdravilo nenehno uporabljati, če želi kolikor toliko brez težav dihati skozi nos. Lahko tudi rečemo, da dejansko postane odvisen od zdravila. Lokalne dekongestive za samozdravljenje zato uporabljamo 3 do 5 dni, najdlje 5 do 7 dni.


Če ste se znašli v zgornjem opisu vam priporočam, da čim prej prenehate z uporabo lokalnih dekongestivov. Seveda bo takoj prišlo do povratnega učinka, ki se pokaže s hudo zamašenostjo nosu. Na žalost bo nekaj časa kar hudo, ponavadi je najtežji prvi teden, preden bo začelo postajati dihanje lažje. A tako je pri vsaki odvisnosti. Težave si lahko lajšate z izotoničnimi ali hipertoničnimi raztopinami. V kolikor se sami z odtegnitvijo ne uspete spoprijeti se obrnite na izbranega zdravnika. Za zdravljenje medikamentoznega rinitisa lahko uporabimo kortikosteroide v obliki kapljic oziroma pršila, ki zdravijo in preprečujejo njegov nadaljnji nastanek. V nekaterih primerih so potrebni celo peroralni kortikosteroidi.


Obisk pri zdravniku v primeru medikamentoznega rinitisa je priporočljiv tudi zaradi tega, ker je k prekomerni uporabi lokalnih dekongestivov verjetno prispeval rinitis, ki ni povzročen z virusi ali alergeni. Vzrok rinitisa je recimo lahko v hormonskih spremembah (med nosečnostjo, ob hipotiroidizmu), pojavi se lahko zaradi anatomskih nepravilnosti (ukrivljenost nosne pregrade), ali ob avtoimunih revmatskih boleznih. Rinitis pa je lahko tudi posledica zdravljenja z nekaterimi zdravili, recimo določenimi zdravili za zdravljenje bolezni srca in ožilja, spolnimi hormoni, nesteroidnimi protivnetnimi zdravili in drugimi, če naštejemo le najpogostejše možne ostale vzroke.


Pojav medikamentoznega rinitisa na žalost kaže, da pri zdravilih brez recepta relativno zlahka spregledamo potencialna tveganja, ki ga s sabo prinaša zdravljenje s praktično slehernim zdravilom. Verjetno se le dejstvu glede dosegljivosti takih zdravil samo v lekarnah lahko zahvalimo, da tega pojava ni več. Lekarniški strokovni delavci namreč tudi ob izdaji opozarjamo na upoštevanje trajanja zdravljenja s temi zdravili. A na žalost vedno nismo slišani. Pot nazaj iz odvisnosti je običajno težka. Zdravljenje medikamentoznega rinitisa po dolgotrajni zlorabi lokalnih dekongestivov lahko traja tudi leto ali dlje.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj