Točka zdravja

Značilni simptomi bolezni covid-19

S krajšanjem dnevov (in daljšanjem noči) in padcem zunanjih temperatur se poveča pojavnost sezonskih virusnih okužb zgornjih dihal, kot sta navadni prehlad in gripa. Že pri razlikovanju prehlada in gripe, samo na podlagi simptomov je bilo zelo težavno, s pojavom bolezni covid-19, pa pravzaprav misija nemogoče. Je torej možno prepoznati, za katero okužbo smo zboleli? 
 
Brez mikrobiološkega testiranja in potrditve virusa je to skorajda nemogoča naloga. A kljub temu, ob podrobnem opazovanju pojavljanja in izraženosti simptomov, lahko, vsaj z določeno verjetnostjo, predvidevamo, za katero okužbo gre. V treh prispevkih bomo opisali značilne simptome posameznih okužb zgornjih dihal, tokrat se bomo posvetili najnovejši in tudi najnevarnejši, bolezni covid-19, ki jo povzroča okužba s koronavirusom sars-cov-2.
Okužba z virusom sars-cov-2 tipično izzove milejše simptome infekcije zgornjih dihal.
 
Glavni simptomi so:
  • povišana telesna temperatura – na dotik je koža vroča, predvsem v predelu prsnega koša in hrbta. 
  • suh kašelj, ki skorajda neprekinjeno vztraja tudi uro ali dlje. V obdobju 24 ur se ponovijo tri ali več epizod daljšega kašljanja. Pri osebah, ki so kašljale pred okužbo, se med okužbo kašelj poslabša.
  • utrujenost
 
Večina ljudi, ki zbolijo za boleznijo covid-19 ima prisoten vsaj enega od opisanih simptomov. Simptomi so lahko srednje močno do močno izraženi. Skoraj polovica bolnikov nima povišane telesne temperature ob pojavu simptomov. Kašelj je večinoma suh, neproduktiven, a izkašljevanje sputuma ni neobičajno. 
 
Sprememba v okušanju in vonjanju je relativno specifičen simptom bolezni covid-19, zato ljudem, ki to spremembo opisujejo priporočamo samoizolacijo, dokler ne dobijo nadaljnjih navodil osebnega zdravnika. Do sprememb v okušanju in vonjanju sicer lahko pride tudi pri navadnem prehladu in gripi, kot posledica zamašitve nosnih predelov. Obstrukcijo dihanja skozi nos sicer opažamo pri 5 % bolnikov z boleznijo covid-19.
 
Na okužbo z virusom sars-cov-2 lahko upravičeno pomislimo, če se pojavijo simptomi v obdobju 14 dni po stiku z osebo (običajno sicer v 5 do 6 dneh), ki je bila pozitivna na omenjeno okužbo. Toliko namreč običajno znaša inkubacijska doba, to je čas od stika s povzročiteljem do pojava bolezni. 
 
Manj pogosteje, poleg spremembe ali celo izgube vonja ali okusa se pojavljajo: bolečine v mišicah in sklepih, boleče žrelo, diareja, vnetje očesne veznice, glavobol ali kožni izpuščaj. Redko se pojavi slabost z bruhanjem, izcedek iz nosu ali zamašen nos. Kihanje ni med opisanimi simptomi pri okužbi z virusom sars-cov-2.
 
Pozorni moramo biti predvsem na pojav katerega izmed resnih simptomov:
  • težko dihanje
  • občutek tiščanja v prsih ali pojav bolečine v prsih
  • izguba govora ali gibanja
Ob pojavu katerega od teh simptomov je potrebno nemudoma poiskati zdravniško pomoč.
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj